Friday, October 11, 2024
HomeαγρότεςΤέλος στις Κατ' Εξαίρεση Αποζημιώσεις: Ο Νέος ΕΛΓΑ και οι Στόχοι της...

Τέλος στις Κατ’ Εξαίρεση Αποζημιώσεις: Ο Νέος ΕΛΓΑ και οι Στόχοι της Μεταρρύθμισης

Ο νέος κανονισμός του ΕΛΓΑ φέρνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο αποζημίωσης των παραγωγών, βάζοντας τέλος στις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις. Οι στόχοι της μεταρρύθμισης στον Οργανισμό Ασφάλισης είναι η διαφάνεια, η δικαιοσύνη και η βιωσιμότητα του συστήματος, ώστε να ανταποκρίνεται καλύτερα στις ανάγκες των αγροτών.

Μέχρι σήµερα οι παραπάνω ζηµιές, όταν και αν αποζηµιώνονταν, γινόταν κατ’ εξαίρεση µέσω κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες πρώτα είχαν την έγκριση της ΕΕ, µε τα χρήµατα να κατευθύνονται σε όσους είχαν καταστροφές µε βάση τα πορίσµατα σε άνω του 30% της παραγωγής τους.

Σύµφωνα λοιπόν µε το νέο πλαίσιο που δηµιουργείται, φαίνεται πως η διαδικασία αυτή δεν θα επαναληφθεί στο µέλλον. ∆ηλαδή, µόνο όποιος επωµίστηκε το έξτρα κόστος ασφάλισης θα λαµβάνει αποζηµίωση και µόνο εάν τα πορίσµατα δείχνουν ζηµιά στο άνω του 50% της παραγωγής.

Λειψή αποζηµίωση για τις προαιρετικές καλύψεις

Όπως έχει γίνει γνωστό για την κάλυψη του µισού κόστους (50%) ασφαλίστρων της προαιρετικής ασφάλισης έχει προβλεφθεί ειδικό Μέτρο του ΠΑΑ προϋπολογισµού 222 εκατ. ευρώ. Σύµφωνα µε τον οδηγό του Μέτρου, ο ΕΛΓΑ θα παρέχει τα ποσά αποζηµίωσης ως εξής:

  • Ποσοστό ζηµιάς κάτω ή ίσο του 50%: ∆εν καταβάλλεται αποζηµίωση στον παραγωγό.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1-70%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 70% ύψους 50% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 70,1-90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς µεταξύ 50,1 και 90% ύψους 60% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.
  • Ποσοστό ζηµιάς άνω του 90%: Καταβάλλεται αποζηµίωση για το ποσοστό ζηµιάς άνω του 50,1% ύψους 70% επί το ασφαλισµένο κεφάλαιο.

Ωστόσο στο θεσµικό πλαίσιο του νέου ΕΛΓΑ αναφέρεται η «Κατάργηση του ανώτατου ποσοστού αποζηµίωσης καλύπτοντας το 100% της ασφαλιζόµενης αξίας και κατάργηση της αφαίρεσης κατά 12% του ποσοστού εκτίµησης της ζηµιάς». Με βάση τα παραπάνω φαίνεται πως για την υποχρεωτική µόνο ασφάλιση θα ισχύει το 100% αποζηµίωσης και πως για την προαιρετική θα ισχύουν αρκετά χαµηλότερα ποσοστά.

Για παράδειγµα εάν ένας παραγωγός έχει ζηµιά από περονόσπορο στο 90% της παραγωγής του, θα καταβάλλεται αποζηµίωση µόνο για το 40% της παραγωγής επί το 70% του ύψους του ασφαλιζόµενου κεφαλαίου. Αν για παράδειγµα το ασφαλιζόµενο κεφάλαιο είναι 10.000 ευρώ, τότε θα λάβει αποζηµίωση 2.800 ευρώ (10.000 ευρώ επί 40% ίσον 4.000 ευρώ, επί 70% ίσον 2.800 ευρώ). Πρόκειται λοιπόν για ένα πλαίσιο που µόνο ευνοϊκό δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως µε βάση τουλάχιστον όσα προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ.

Πόσα θα πληρώνουν οι παραγωγοί ως ασφάλιστρα

Μέσα από την περιγραφή του Μέτρου, γίνονται και γνωστά τα ποσά που θα καλείται να πληρώσει ο παραγωγός σε ασφάλιστρα ανά καλλιέργεια µε βάση την αναλογιστική µελέτη. Εφόσον µπει στο πρόγραµµα επιδότησης θα πληρώνει το 50% του κόστους των ασφαλίστρων, το οποίο είναι το εξής:

  • Πατάτα: 17,2 ευρώ
  • Ντοµάτα: 19,7 ευρώ
  • Αµπέλι: 10,1 ευρώ
  • Ελιά: 4,8 ευρώ
  • Ακτινίδιο: 17,3 ευρώ
  • Αχλαδιά: 28,9 ευρώ
  • Κερασιά: 26,8 ευρώ
  • Μηλιά: 29,3 ευρώ
  • Ροδακινιά: 16,6 ευρώ
  • ∆αµασκηνιά: 16,8 ευρώ
  • Βερικοκιά: 19,4 ευρώ

Αν δεν µπει στο πρόγραµµα θα πληρώνει τα διπλάσια ποσά.

Πρόκειται για ασφάλιστρα που θα αφορούν:

Οµάδα 1: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο ακαρπίας για την καλλιέργεια της Ελιάς.

Οµάδα 2: Ασφαλιστική κάλυψη για το φαινόµενο της ακαρπίας και των έµµεσων ζηµιών της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές) για τις καλλιέργειες Ροδακινιάς, Βερικοκιάς, Ακτινιδιάς, Κερασιάς, Μηλιάς, Αχλαδιάς, ∆αµασκηνιάς.

Οµάδα 3: Ασφαλιστική κάλυψη για τις έµµεσες ζηµιές της βροχόπτωσης (φυτοπαθολογικών και γενικά δευτερογενών προσβολών, όπως είναι ο περονόσπορος και άλλες µυκητολογικές προσβολές για τις καλλιέργειες Σταφυλιού, Πατάτας και Ντοµάτας.

Οι περιπτώσεις όπου θα µειώνονται

τα υποχρεωτικά ασφάλιστρα

Στις αλλαγές που θέλουν να ενσωµατώσουν οι αρχές στο νέο πλαίσιο ΕΛΓΑ είναι και η µείωση των ασφαλίστρων για την υποχρεωτική κάλυψη σε δύο περιπτώσεις:

  • Μείωση συντελεστών ασφάλισης για µια 5ετία (80-60-40-20-0) στους νέους γεωργούς.
  • Μείωση του ασφαλίστρου στην περίπτωση ύπαρξης ενεργητικών µέσων προστασίας.

Για την πρώτη περίπτωση, δηλαδή τους νέους αγρότες, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιοι είναι αυτοί. Για παράδειγµα στο πλαίσιο των άµεσων ενισχύσεων νέοι θεωρούνται όσοι µπήκαν στη γεωργία την τελευταία 5ετία και είναι έως 41 ετών. Στο πλαίσιο του Μέτρου του ΠΑΑ (πριµ πρώτης εγκατάστασης) είναι όσοι µπήκαν στη γεωργία προ 18µήνου και είναι έως 41 ετών. Έτσι όπως περιγράφεται στο νέο πλαίσιο ΕΛΓΑ, φαίνεται πως θα ισχύσει η πρώτη περίπτωση και οι συντελεστές θα είναι µειωµένοι έως το κλείσιµο της 5ετίας. ∆ηλαδή εάν ένας νέος αγρότης µπήκε στο επάγγελµα το 2020, θα µπορεί να απολαµβάνει µειωµένο ασφάλιστρο έως το 2025 κ.ο.κ.

Για τη δεύτερη περίπτωση πρόκειται για ένα όφελος που θα απολαµβάνουν για πρώτη φορά όσοι επενδύσουν σε αντιχαλαζικά, αντιπαγετικά συστήµατα. Στα πλαίσια αυτά ετοιµάζεται Μέτρο του ΠΑΑ που θα προσφέρει 80% ενίσχυση για όλες τις επενδυτικές δαπάνες στα φυσικά πρόσωπα και 100% ενίσχυση, δηλαδή καλύπτει το πλήρες κόστος, για τα συλλογικά σχήµατα. Μάλιστα, αυτή την περίοδο, πραγµατοποιείται η µελέτη για την αναθεώρηση του εύλογου κόστους υλοποίησης των επενδύσεων, τη βελτίωση του υφιστάµενου θεσµικού πλαισίου και την έκδοση νέου θεσµικού πλαισίου που πρόκειται να διέπει την Παρέµβαση.

Επιπλέον δροµολογείται η απλούστευση της διαδικασίας αίτησης, µε τη διασύνδεση µητρώων και βάσεων δεδοµένων, η µείωση εκτυπώσεων κ.λπ. Για τις συλλογικές επενδύσεις προβλέπεται µέγιστη στήριξη ύψους 600.000 ευρώ (ήταν 1 εκατ. ευρώ) και για τα φυσικά πρόσωπα τα 18.000 ευρώ. Ως συλλογικές επενδύσεις θα ορίζονται οι επενδύσεις οι οποίες πραγµατοποιούνται από συλλογικό σχήµα.

Πηγή agronews.gr

Για να ενημερώνεστε για τις εξελίξεις σχετικά με τη μεταρρύθμιση στον ΕΛΓΑ και τις αλλαγές στις αποζημιώσεις, επισκεφτείτε το e-Agrotis.gr.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,257FansLike
1,331FollowersFollow

Recent Comments