Friday, September 20, 2024
HomeκαλλιέργειεςΣε στασιμότητα η καλλιέργεια της αλόης βέρα στην Πελοπόννησο

Σε στασιμότητα η καλλιέργεια της αλόης βέρα στην Πελοπόννησο

Γιώργος Αργυρίου – ypaithros.gr

Αφού εγκατέλειψαν άλλους χώρους στους οποίους δραστηριοποιούνταν, ασχολήθηκαν επαγγελματικά με την καλλιέργεια . Την επεξεργασία και την ποιοτική παραγωγή της αλόης βέρα. Ο λόγος για τον Πάνο Παύλου και την Έρικα Γκσβιντ, οι οποίοι ίδρυσαν την Epidavros Aloe Vera το 2012 . Την εποχή που πολλοί μιλούσαν για την αλόη, αλλά στην πορεία οι περισσότεροι Πελοποννήσιοι εγκατέλειψαν την καλλιέργεια.

Σήμερα, ο Πάνος Παύλου από την Επίδαυρο αισθάνεται δικαιωμένος για την επιμονή του . Αφού έχει σε πλήρη καλλιέργεια 14 στρέμματα και τη μεγαλύτερη μονάδα μεταποίησης. Η παραγωγή είναι 4-5 τόνους το στρέμμα, ενώ υπάρχει και συνεργασία με εργαστήριο για τον έλεγχο των καλλυντικών.

Όπως ο ίδιος δηλώνει, «πρόκειται για τα μοναδικά καλλυντικά στην Ευρώπη που δεν περιέχουν νερό και το κύριο χαρακτηριστικό τους είναι η αλόη βέρα . Η οποία ανήκει στην οικογένεια του σκόρδου και του κρεμμυδιού και όχι στην οικογένεια των κάκτων.

Αυτήν τη στιγμή, παράγουμε τρία πόσιμα προϊόντα με 100% αλόη και εννέα καλλυντικά που περιέχουν από 75% έως 90% αλόη. Τα πόσιμα διατίθενται στην εσωτερική αγορά λόγω υπαρχόντων χρονικών ορίων, ενώ τα καλλυντικά ταξιδεύουν στο εξωτερικό».

Προοπτικές

Όσον αφορά τις προοπτικές της καλλιέργειας, ο κ. Παύλου τονίζει: «Μακάρι να είχα περισσότερα στρέμματα να καλλιεργήσω. Η παραγωγή δεν φτάνει και είμαστε πολύ μικροί σε σχέση με τις ανάγκες της αγοράς. Για τον λόγο αυτόν, έχουμε στοχεύσει σε κάποια συγκεκριμένα σημεία και έτσι παραμένουμε στην αγορά.

Για να γίνει κατανοητό τι συμβαίνει, σας αναφέρω ότι από το εξωτερικό, που ενδιαφέρθηκαν για συνεργασία, ζήτησαν η καλλιέργεια να είναι τουλάχιστον 40 στρέμματα. Το γεγονός ότι συνεργαζόμαστε οφείλεται στην ποιότητα του προϊόντος». Σχετικά με την απροθυμία των καλλιεργητών να προχωρήσουν με την αλόη, σημειώνει ότι «ακόμα και το γεγονός ότι ο παραγωγός δεν αποζημιώνεται από τυχόν προβλήματα λόγω καιρικών συνθηκών αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα».

Κλείνοντας, ο κ. Παύλου υπογραμμίζει ότι ήδη έρχονται επισκέπτες να δουν και να ενημερωθούν για την καλλιέργεια της αλόης και εύχεται να βρεθούν παραγωγοί να ασχοληθούν με αυτήν, αφού υπερέχει ποιοτικά σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments