Monday, September 16, 2024
HomeUncategorizedΣιτάρι: Χαμηλές οι Τιμές του Σκληρού - Σε Απόγνωση οι Παραγωγοί

Σιτάρι: Χαμηλές οι Τιμές του Σκληρού – Σε Απόγνωση οι Παραγωγοί

Οι τιμές του σκληρού σιταριού βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα, προκαλώντας σοβαρές ανησυχίες και απόγνωση στους παραγωγούς. Παρά τις μεγάλες προσδοκίες για τη φετινή σοδειά, οι τιμές δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις προσδοκίες των αγροτών.

Αιτίες για τις Χαμηλές Τιμές

Οι χαμηλές τιμές του σκληρού σιταριού οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Η αυξημένη παγκόσμια παραγωγή και οι μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων έχουν οδηγήσει σε υπερπροσφορά στην αγορά, ασκώντας πίεση στις τιμές. Επιπλέον, οι διεθνείς εμπορικές πολιτικές και οι διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες έχουν επηρεάσει αρνητικά τις τιμές του σκληρού σιταριού.

Επιπτώσεις στους Παραγωγούς

Οι χαμηλές τιμές έχουν σοβαρές συνέπειες για τους παραγωγούς σιταριού. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται σε οικονομική δυσχέρεια, καθώς τα έσοδα από την πώληση της σοδειάς τους δεν καλύπτουν τα έξοδα παραγωγής. Αυτό οδηγεί σε μειωμένη επένδυση στην καλλιέργεια και σε δυσκολίες στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών των αγροτικών οικογενειών.

Οι παραγωγοί σιταριού έχουν εκφράσει την απόγνωσή τους και ζητούν άμεσες λύσεις από την πολιτεία και τις αρμόδιες αρχές. Έχουν οργανώσει διαμαρτυρίες και έχουν καταθέσει αιτήματα για οικονομική στήριξη και μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής. Η συνεργασία με τις αγροτικές ενώσεις και τους συνεταιρισμούς είναι κρίσιμη για την επίτευξη βιώσιμων λύσεων.

Για την αντιμετώπιση των χαμηλών τιμών, οι παραγωγοί και οι αρμόδιες αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα στήριξης. Αυτά περιλαμβάνουν οικονομικές ενισχύσεις, προγράμματα επιδότησης και μέτρα προστασίας της εγχώριας παραγωγής από τις διακυμάνσεις της διεθνούς αγοράς. Επιπλέον, η ενίσχυση των εξαγωγών και η αναζήτηση νέων αγορών μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση της ζήτησης και στη σταθεροποίηση των τιμών.

Σε κομβικό σημείο βρίσκονται οι παραγωγοί σκληρού σιταριού

Έτσι, 10 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη- παραγωγούς, συναντήθηκαν για να εξετάσουν με ποιον τρόπο θα αντιδράσουν.

Χαμηλές τιμές στο σκληρό σιτάρι

Στην πανελλαδική συνάντηση, οι εκπρόσωποι των ΑΣ κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή.
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια.
  • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά.

Σιτάρι: Δημιουργία επιτροπής

Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά. Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τη γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

Στόχος της συνάντησης – όπως επισήμαναν – θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

«Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα», επισημαίνουν οι συνυπογράφοντες Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (ΑΣ Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», ΑΣ Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ», ΑΣ Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ», Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ», ΑΣ Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala», ΑΣ Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η αλληλεγγύη», ΑΣ Λιβαδειάς «Ο Αιχμέας», ΑΣ Νίκαιας «Ο Προμηθέας»).

Η Σημασία της Στήριξης των Παραγωγών

Η στήριξη των παραγωγών σιταριού είναι ζωτικής σημασίας για την αγροτική οικονομία και την επισιτιστική ασφάλεια. Οι αρμόδιες αρχές και οι φορείς της αγοράς πρέπει να συνεργαστούν για την ανάπτυξη μακροπρόθεσμων στρατηγικών που θα εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα του κλάδου. Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, καθώς και η προώθηση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης των αγροτών, μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα του τομέα απέναντι στις διακυμάνσεις της αγοράς.

  • Για περισσότερα άρθρα και πληροφορίες σχετικά με την αγροτική οικονομία και τις εξελίξεις στην αγορά σιταριού, επισκεφτείτε το e-agrotis.gr.
Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments