Thursday, September 19, 2024
HomeΕλαιοκομίαΝέες Τιμές Ελαιολάδου: Παρατηρητήριο Τιμών 19/7/2024

Νέες Τιμές Ελαιολάδου: Παρατηρητήριο Τιμών 19/7/2024

Οι τιμές του ελαιολάδου συνεχίζουν να παρουσιάζουν διακυμάνσεις στην αγορά. Το Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου για τις 19/7/2024 παρέχει τις τελευταίες πληροφορίες για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές. Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις πρόσφατες εξελίξεις στις τιμές του ελαιολάδου και θα αναλύσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν την αγορά.

Οι αγοραστές (εμπόριο και βιομηχανία) προτιμούν να μην αγοράσουν τώρα τον Ιούλιο- πρωτοφανές στα χρονικά- έστω και αν είναι ” άδειοι” έστω και αν κινδυνεύουν να πληρώσουν κάτι παραπάνω το φθινόπωρο.

εν μέσω ενός μίνι καύσωνα ας προσπαθήσουμε να πούμε λίγα βασικά ενημερωτικά για το πως πάνε οι αγορές του ελαιολάδου. Με λίγα λόγια, και συγγνώμη για την έκφραση, “πάνε κατά διαβόλου”. Όχι μόνο οι τιμές πέφτουν διαρκώς και παντού αλλά δεν εκδηλώνεται και κανένα αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πολλή συζήτηση έγινε με προσθέσεις, πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις, για το αν τα υπάρχοντα αποθέματα επαρκούν για τους επόμενους μήνες, μέχρι να μπουν στην αγορά τα “φρέσκα ελαιόλαδα”. Δυστυχώς η απάντηση είναι ακόμη χειρότερη από αυτή που έχουμε γράψει εδώ και καιρό, ότι δηλαδή επαρκούν, γεγονός που επιβεβαιώνεται από επίσημες συνεταιριστικές πηγές της Ισπανίας, αν και κόντρα στα συμφέροντά τους (βλ. Γιατί είναι επαρκή τα αποθέματα ελαιολάδου έως το τέλος του χρόνου).

Οι πάσης φύσεως αγοραστές (εμπόριο, βιομηχανία) όχι μόνο θα “γλείψουν τις δεξαμενές” αποφεύγοντας να αγοράσουν περσινά ελαιόλαδα γιατί είναι (σχετικά) ακριβά και δεν τα χρειάζονται, αλλά, η αλήθεια είναι πως δεν θέλουν να αγοράσουν, έστω κι αν τα χρειάζονται. Το γιατί δεν θέλουν παραμένει μυστικό (!). Όμως, γεγονός είναι πως προτιμούν να μην αγοράσουν τον Ιούλιο- πρωτοφανές στα χρονικά- έστω και αν είναι ” άδειοι” έστω και αν κινδυνεύουν να πληρώσουν κάτι παραπάνω το φθινόπωρο.

Συνεπώς βρισκόμαστε – ή μαλλον βρίσκονται παγιδευμένοι- εν μέσω ενός καθοδικού σπιράλ απραξίας, όσοι προτίμησαν να μην πουλήσουν τους προηγούμενους μήνες, πεισμένοι από διάφορους “αναλυτές”, “συμβούλους” και  “αγροτοδημοσιογράφους” εν μέσω των ανύπαρκτων επίσημων φορέων και της πολιτείας.

Το olivenews.gr και το Ελιά & Ελαιόλαδο ήταν τα μόνα Μέσα (πραγματικής) Ενημέρωσης, που είπαν τις δυσάρεστες αλήθειες όταν άλλοι “χάιδευαν αυτιά” για να εισπράξουν likes και διαφημίσεις. Εισπράξαμε ύβρεις, απειλές, λάσπη – για κάποιες περιπτώσεις θα “σηκώσω το γάντι” – όμως αυτή είναι η δουλειά του πραγματικού δημοσιογράφου, και δεν φταίει ούτε ο ταχυδρόμος για το περιεχόμενο της επιστολής, ούτε το θερμόμετρο για τον πυρετό του ασθενούς.

Οι τιμές

Έστω για λόγους στατιστικούς, σήμερα στα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου “ακούγονται” οι παρακάτω τιμές, έστω και αν είναι πολύ δύσκολο να πουλήσει κάποιος σε αυτές.

Ισπανία

Όπως γράψαμε (βλ.Η Ανδαλουσία έσπασε το ψυχολογικό όριο των 7 ευρώ) και μάλιστα έπεσε και κάτω από το minimum του τέλους Μαρτίου. Το έξτρα βρίσκεται κάτω από τα 7,0€/κιλό, το παρθένο στα 6,5€/κιλό και το λαμπάντε 1º στα 6,3€/κιλό. Χάθηκε δηλαδή το ανοδικο μομέντουμ, που κράτησε περίπου 1,5 μήνα από αρχές Μαΐου μέχρι μέσα Ιουνίου, με το έξτρα στα 8,0€ ( “πούλα και μετάνιωνε”).

Ιταλία

Η Ιταλία αν και πιέζεται, ωστόσο αντέχει γιατί έχει μέσα ελάχιστα αποθέματα (βλ.Τα ιταλικά αποθέματα ελαιολάδου είναι χαμηλά αλλά αρκετά). Το έξτρα μπορεί να ξεκινάει από 8,5€/κιλό τα προβληματικά μέχρι 9,4€/κιλό τα καλά.

Τυνησία

Έχοντας πουλήσει (εξάγει) τα 3/4 της φετινής της παραγωγής, διατηρεί τιμές από 7,0-7,4€/κιλό.

Τουρκία

Οι γείτονες ζούνε ένα δράμα. Η άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών (βλ.Η Τουρκία άνοιξε τις εξαγωγές τηςΤο σενάριο της ημι-απελευθέρωσης των τούρκικων εξαγωγών είναι πολύ πιθανόΟι Τούρκοι εξαγωγείς σε απόγνωση για τα συσσωρευμένα αποθέματα ελαιολάδου από την απαγόρευση εξαγωγών) έγινε τόσο λειψά κια καθυστερημένα, που αποδεινύεται “δώρο-άδωρο”. Το olivenews.gr είχε κρατήσει επιφυλάξεις, μη συμφωνώντας με τις εκτιμήσεις άλλων αγροτοδημοσιογράφων που πίστευαν ότι η Τουρκια θα “πλημμυρίσει την Μεσόγειο”. Τελικά αποδεινύεται πως και σε αυτό “πέσαμε μέσα” καθώς τον Ιούνιο ούτε η quota (ποσόστωση) των 10.000 τόνων δεν καλύφθηκε.

Ελλάδα

Για τα έξτρα ακούγονται τιμές αναχώρησης από 7-7,5€/κιλό, αναλόγως ποιοτικών χαρακτηριστικών. Υπάρχει και το 8,90€ που γράφεται στα σοβαρά (!) για τιμή σε συνεταιρισμό της Κρήτης, και το οποίο αναμεταδίουν πολλοί. Ο καθένας επιλέγει από που θέλει να ενημερώνεται…

Για περισσότερες λεπτομέρειες και σχετικά άρθρα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Πηγή olivenews.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments