Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΟ νεαρός Μεσολογγίτης παραγωγός που εφαρμόζει συγκαλλιέργεια μανταρινιών - τριφυλλιού

Ο νεαρός Μεσολογγίτης παραγωγός που εφαρμόζει συγκαλλιέργεια μανταρινιών – τριφυλλιού

Ο νεαρός παραγωγός Νίκος Τριώτης από το Μεσολόγγι έχει κάνει πράξη το μοντέλο της συγκαλλιέργειας εσπεριδοειδών με τριφύλλια.

Στην περιοχή Γαλατάς στο Μεσολόγγι ο Νίκος Τριώτης, ένας νεαρός παραγωγός κάνει πράξη τη συγκαλλιέργεια εσπεριδοειδών με τριφύλλια, για να ενισχύσει το εισόδημά του, αλλά όχι μόνο.

Έχει επιλέξει την ποικιλία πολυτελείας μανταρινιού Αφούρερ, μια άσπερμη ποικιλία, η οποία δίνει καρπό πολυτελείας και μάλιστα φεύγει όψιμα από το χωράφι και σε καλές τιμές παραγωγού.

Τα Αφούρερ τα φύτευσα εδώ και 1,5 χρόνο περίπου και πάνε πολύ καλά, έχουν δώσει, αναλόγως βέβαια και της φροντίδας που παρέχω. Υπολογίζω πως σε τρία τέσσερα χρόνια από σήμερα όταν δηλαδή θα είναι στον τέταρτο – πέμπτο χρόνο, θα έχω φουλ παραγωγή. Στα συγκεκριμένα μανταρίνια οι αποδόσεις είναι τεράστιες σε σημείο που να … σπάνε τα κλαδιά. Επίσης οι τιμές για όψιμο προϊόν μανταρινιού είναι πολύ υψηλές. Το κόστος εγκατάστασης για 8 στρέμματα ποτιστικά έφτασε στα 500 ευρώ το στρέμμα, αλλά επειδή επέλεξα να βάλω και τριφύλλι φέτος τετραετίας, προσδοκώ ότι θα έρθει γρήγορα η απόσβεση. Στα Αφούρερ η πρώτη παραγωγή θα έρθει σε 1,5 χρόνο. Στα τριφύλλια πήραμε ήδη δυο χέρια, άρα και εισόδημα. Σε φουλ ανάπτυξη και οι δυο καλλιέργειες θα έχουν ένα εκτιμώμενο έσοδο στα 600 με 700 ευρώ ανά στρέμμα περίπου”, λέει ο ίδιος μιλώντας στο Agronewsbomb.

Μάλιστα, όπως προσθέτει, μόλις μεγαλώσουν κι άλλο τα δέντρα μανταρινιάς, δεν θα ξανασπείρει τριφύλλια γιατί δεν χωράει η πρέσα και για αποφυγή ζημιάς.

Συγκαλλιέργεια μανταρινιών με τριφύλλια: Τα τεχνικά ζητήματα

Η συγκαλλιέργεια, η πρακτική της καλλιέργειας δύο ή περισσότερων φυτών μαζί στον ίδιο χώρο, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στη σύγχρονη γεωργία. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα παραδείγματα αυτής της προσέγγισης είναι η συγκαλλιέργεια μανταρινιών με τριφύλλια.

1. Εισαγωγή στη συγκαλλιέργεια

Η συγκαλλιέργεια είναι μια αρχαία πρακτική που αξιοποιεί τις συνεργιστικές σχέσεις μεταξύ διαφορετικών φυτών για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ανθεκτικότητα των καλλιεργειών. Στην περίπτωση της συγκαλλιέργειας μανταρινιών με τριφύλλια, τα δύο αυτά φυτά μπορούν να αλληλοϋποστηρίζονται, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα τόσο για το έδαφος όσο και για την συνολική υγεία των καλλιεργειών.

2. Τα οφέλη της συγκαλλιέργειας μανταρινιών με τριφύλλια

2.1. Βελτίωση της εδαφολογικής δομής και γονιμότητας

Το τριφύλλι, ως ψυχανθές, έχει την ικανότητα να δεσμεύει ατμοσφαιρικό άζωτο και να το μετατρέπει σε μορφή διαθέσιμη για τα φυτά, εμπλουτίζοντας το έδαφος με αυτό το ζωτικής σημασίας θρεπτικό στοιχείο. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται αζωτοδέσμευση και μπορεί να μειώσει την ανάγκη για εξωτερική προσθήκη αζωτούχων λιπασμάτων, μειώνοντας έτσι το κόστος και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της καλλιέργειας.

2.2.  Διαχείριση των ζιζανίων

Η καλλιέργεια τριφυλλιού μεταξύ των δέντρων μανταρινιών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των ζιζανίων. Το τριφύλλι καλύπτει το έδαφος πυκνά, περιορίζοντας τον διαθέσιμο χώρο και τα θρεπτικά στοιχεία για τα ζιζάνια, μειώνοντας έτσι την ανάπτυξή τους. Αυτό μπορεί να μειώσει την ανάγκη για χημικά ζιζανιοκτόνα και να διευκολύνει τη διαχείριση των καλλιεργειών.

2.3.  Μείωση της διάβρωσης του εδάφους

Η παρουσία του τριφυλλιού μπορεί να συμβάλει στη μείωση της διάβρωσης του εδάφους. Οι ρίζες του τριφυλλιού σταθεροποιούν το έδαφος και μειώνουν την απορροή του νερού, προάγοντας έτσι την καλύτερη διατήρηση του εδάφους και προστατεύοντας το από τη διάβρωση που μπορεί να προκληθεί από τον άνεμο ή το νερό.

2.4.  Βελτίωση της υγείας του εδάφους

Η οργανική ύλη που προέρχεται από το τριφύλλι, καθώς αποσυντίθεται, βελτιώνει τη δομή και τη γονιμότητα του εδάφους. Τα υπολείμματα του τριφυλλιού μπορούν να αυξήσουν την περιεκτικότητα σε οργανικό άνθρακα και να προάγουν την ανάπτυξη μικροοργανισμών που είναι απαραίτητοι για την υγεία του εδάφους.

2.5.  Προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων

Το τριφύλλι, με τα άνθη του, μπορεί να προσελκύσει ωφέλιμα έντομα όπως μέλισσες και άλλους επικονιαστές, καθώς και φυσικούς εχθρούς των παρασίτων, συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη επικονίαση των μανταρινιών και στη μείωση των επιβλαβών εντόμων.

3. Μειονεκτήματα και προκλήσεις της συγκαλλιέργειας

3.1.  Ανταγωνισμός για θρεπτικά στοιχεία και νερό

Παρά τα οφέλη της, η συγκαλλιέργεια μπορεί να προκαλέσει ανταγωνισμό μεταξύ των μανταρινιών και του τριφυλλιού για θρεπτικά στοιχεία και νερό, ειδικά σε περιόδους ξηρασίας ή σε εδάφη με χαμηλή γονιμότητα. Ο αγρότης πρέπει να διαχειριστεί σωστά την άρδευση και τη λίπανση για να εξασφαλίσει ότι και οι δύο καλλιέργειες λαμβάνουν επαρκή θρεπτικά στοιχεία.

3.2.  Ασθένειες και παράσιτα

Η παρουσία δύο διαφορετικών καλλιεργειών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μετάδοσης ασθενειών και παρασίτων. Ο αγρότης πρέπει να είναι ενήμερος για τις ασθένειες και τα παράσιτα που μπορούν να επηρεάσουν και τις δύο καλλιέργειες και να λάβει προληπτικά μέτρα για την προστασία τους.

3.3.  Διαχείριση της καλλιέργειας

Η συγκαλλιέργεια απαιτεί περισσότερο χρόνο και κόπο για τη διαχείριση των καλλιεργειών. Η φροντίδα δύο διαφορετικών φυτών στον ίδιο χώρο μπορεί να αυξήσει την πολυπλοκότητα των γεωργικών εργασιών και να απαιτήσει επιπλέον γνώσεις και δεξιότητες από τον αγρότη.

4. Πρακτικές συμβουλές για αγρότες

4.1.  Επιλογή των σωστών ποικιλιών

Η επιλογή των σωστών ποικιλιών τριφυλλιού και μανταρινιών είναι κρίσιμη για την επιτυχία της συγκαλλιέργειας. Ο αγρότης πρέπει να επιλέξει ποικιλίες που είναι ανθεκτικές στις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και που έχουν καλή συμβατότητα μεταξύ τους.

4.2.  Διαχείριση άρδευσης

Η σωστή διαχείριση της άρδευσης είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή ανταγωνισμού για το νερό μεταξύ των καλλιεργειών. Η χρήση συστημάτων στάγδην άρδευσης μπορεί να βοηθήσει στη βέλτιστη κατανομή του νερού.

4.3.  Διαχείριση θρεπτικών στοιχείων

Η καλή διαχείριση των θρεπτικών στοιχείων είναι επίσης απαραίτητη. Η τακτική ανάλυση του εδάφους μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της θρεπτικής κατάστασης του εδάφους και στην προσαρμογή της λίπανσης ανάλογα.

4.4.  Παρακολούθηση και έλεγχος ασθενειών – παρασίτων

Ο αγρότης πρέπει να παρακολουθεί τακτικά τις καλλιέργειες για σημάδια ασθενειών και παρασίτων και να λαμβάνει προληπτικά μέτρα για τον έλεγχό τους. Η χρήση βιολογικών μεθόδων ελέγχου μπορεί να είναι αποτελεσματική και περιβαλλοντικά φιλική.

4.5.  Χρονισμός της σποράς και συγκομιδής

Ο σωστός χρονισμός της σποράς και της συγκομιδής των δύο καλλιεργειών είναι κρίσιμος για την επιτυχία της συγκαλλιέργειας. Ο αγρότης πρέπει να προγραμματίσει τις γεωργικές εργασίες με τέτοιο τρόπο ώστε να ελαχιστοποιηθεί η αλληλεπίδραση και ο ανταγωνισμός μεταξύ των καλλιεργειών.

5. Συμπέρασμα

Η συγκαλλιέργεια μανταρινιών με τριφύλλια μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη, όπως η βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους, η μείωση των ζιζανίων, η διατήρηση του εδάφους και η προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων. Ωστόσο, αυτή η πρακτική δεν είναι χωρίς προκλήσεις. Ο αγρότης πρέπει να διαχειριστεί σωστά τους πόρους και να είναι προσεκτικός στην επιλογή των ποικιλιών και στη διαχείριση της άρδευσης και της λίπανσης. Με την κατάλληλη γνώση και φροντίδα, η συγκαλλιέργεια μανταρινιών με τριφύλλια μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη και αποδοτική γεωργική πρακτική.

Πηγή – agronewsbomb.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments