Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΠότισμα με Περιπολίες στη Νάουσα λόγω Ανομβρίας και Καύσωνα

Πότισμα με Περιπολίες στη Νάουσα λόγω Ανομβρίας και Καύσωνα

Η παρατεταμένη ανομβρία και οι υψηλές θερμοκρασίες ανάγκασαν τον ΤΟΕΒ Νάουσας να εφαρμόσει μέτρα για την προστασία των καλλιεργειών.

Το πότισμα με περιπολίες είναι μια από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο οργανισμός για να διασφαλίσει την επαρκή υδάτωση των καλλιεργειών σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο.

Η δυσκολότερη των τελευταίων ετών αποδεικνύεται η φετινή αρδευτική περίοδος, ακόμα και σε περιοχές όπως η Νάουσα στην Ημαθία που φημίζεται για τα πλούσια νερά της.

Είναι χαρακτηριστικό πως ο καύσωνας των τελευταίων ημερών, η συνεχιζόμενη ανομβρία και η συνεχής πτώση των πηγών του ποταμού της Αράπιτσας έφεραν ξανά στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα της άρδευσης.

Την περίοδο αυτή, στην καρδιά της συγκομιδής των ροδάκινων, οι ανάγκες είναι ιδιαίτερα αυξημένες στον παραγωγικό κόσμο στο Αγρόκτημα Νάουσας – Γιαννακοχωρίου – Στενημάχου, σε μια έκταση περίπου 30.000 στρεμμάτων, στην πλειοψηφία τους με δενδροκαλλιέργειες.

Ραγδαία η πτώση στις πηγές της Αράπιτσας

Με ανακοίνωση του, ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) Νάουσας επισημαίνει πως με τις τελευταίες μετρήσεις που έγιναν η παροχή των πηγών του ποταμού της Αράπιτσας έχει πέσει στα 1,4 κυβικά (πέρσι την ίδια εποχή ήταν στα 3,4 κυβικά).

«Με την παροχή των 1,4 κυβικών που είναι θεωρητική αφού στην διαδρομή της Αράπιτσας υπάρχουν τεράστιες απώλειες, είναι αδύνατο να καλυφθούν όλες οι περιοχές, με αποτέλεσμα εκτός της παραγωγής που είναι στα δένδρα, να κινδυνεύει και το φυτικό κεφάλαιο», αναφέρει ο οργανισμός.

Μπροστά στον παραπάνω κίνδυνο, ο ΤΟΕΒ Νάουσας τις τελευταίες μέρες έλαβε ορισμένα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως:

  • την επί 24ωρου λειτουργία των αντλιοστασίων και κινητών πετρελαιοκίνητων αντλητικών συγκροτημάτων,
  • τη μείωση του χρόνου άρδευσης στα κλειστά δίκτυα από 6ωρα σε 4ωρα, -την εφαρμογή ανώτατου χρόνου άρδευσης σε όσους ποτίζουν με κατάκλιση,
  • το σχηματισμό βραδινών περιπολιών για την φύλαξη και έλεγχο των νερών κατά τις βραδινές ώρες, και
  • τη διακοπή του νερού σε όσους κτηματίες έχουν ακαθάριστα τα αυλάκια τους.

Ο  πρόεδρος του ΤΟΕΒ Νάουσας, Κώστας Παπαδόπουλος, μιλώντας στο ypaithros.gr επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Πήραμε κάποια έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε την κρισιμότητα της κατάστασης με τη μείωση των αποθεμάτων του αρδευτικού νερού. Λόγω του καύσωνα, το νερό εξατμίζεται στους ταμιευτήρες και σε πολλές περιπτώσεις βάζουμε αντλίες για να μεταφέρουμε το νερό. Επίσης, κάνουμε βραδινές περιπολίες για να αποτρέψουμε και τις “κλοπές” νερού».

  • Μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το e-agrotis.gr για περισσότερες πληροφορίες και ενημερώσεις σχετικά με τις αγροτικές καινοτομίες και τις βέλτιστες πρακτικές στην καλλιέργεια.
Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments