Monday, September 16, 2024
HomeαγρότεςKαμιά πληρωμή αγροτών στον ορίζοντα για το επόμενο δίμηνο

Kαμιά πληρωμή αγροτών στον ορίζοντα για το επόμενο δίμηνο

Μόνο αποζηµιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις θεοµηνίες φέρνει το επόµενο διάστηµα όσον αφορά τις πληρωµές, παρά το ότι οι εκκρεµότητες από την περσινή χρονιά είναι … βουνό. Κι αυτό γιατί µε το άνοιγµα του ΟΣΔΕ, όλο το δυναµικό των µελετητών, των ΚΥΔ και των αρµοδίων επί των πληρωµών έχει πέσει πάνω στην υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2024, προκειµένου να µην µπει σε κίνδυνο η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτό σηµαίνει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολούνται µε όσα άφησε πίσω τόσο σε άµεσες ενισχύσεις όσο και σε προγράµµατα η περσινή χρονιά. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσηµες ανακοινώσεις, παρά µόνο αυτή του Οργανισµού Πληρωµών που έκανε λόγο για εκκαθάριση υπολοίπων του 2023, µε ποσό περί τα 167 εκατ. ευρώ, χωρίς να αναφέρονται πουθενά υπόλοιπα απλήρωτα ποσά. 

Καµία ανακοίνωση και για τα eco – schemes για τα οποία κανένας παραγωγός δεν πληρώθηκε συµπληρωµατικά στις αρχές Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για πιθανές διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει και η απαραίτητα πληρωµή. Άλλωστε, υπενθυµίζεται ότι από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σηµαίνει ότι οφείλονται ακόµα περίπου 27 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Και οι εκκρεµότητες προς τον αγροτικό κόσµο σαφώς δεν σταµατούν εδώ, αφού υπόλοιπα υπάρχουν ακόµα και από τη βασική, την αναδιανεµητική ενίσχυση, αλλά και τις συνδεδεµένες, χώρια τα προγράµµατα που ανάλογα µε τις δεσµεύσεις κάθε δικαιούχου δεν µπορεί να υπολογισθεί ένα συνολικό ποσό απλήρωτων.

Πάντως, από τον Οργανισµό Πληρωµών αφήνουν ένα ανοιχτό παράθυρο προς τον αγροτικό κόσµο ότι «η καταληκτική ηµεροµηνία για την ολοκλήρωση των πληρωµών έτους 2023 σύµφωνα µε τους κοινοτικούς κανονισµούς είναι η 15η Οκτωβρίου 2024», γεγονός που τους επιτρέπει το επόµενο διάστηµα να καταπιαστούν µε τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2024, µεταθέτοντας πιο πίσω την τακτοποίηση των περσινών.

με πληροφορίες agronews.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,107FansLike
1,276FollowersFollow

Recent Comments