Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΑνησυχία στους Δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας:Για τον Ιό Παραμορφώνει τους Καρπούς

Ανησυχία στους Δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας:Για τον Ιό Παραμορφώνει τους Καρπούς

Ανησυχία στους Δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας:Για τον Ιό Παραμορφώνει τους Καρπούς


 

Ανησυχία στους Δενδροκαλλιεργητές της Λάρισας:Για τον Ιό Παραμορφώνει τους Καρπούς

Σε αγώνα δρόμου για την αποτροπή περαιτέρω εξάπλωσης της ασθένειας που πλήττει τα δέντρα, παραμορφώνοντας τους καρπούς και καθιστώντας τα προϊόντα μη εμπορεύσιμα και σε αγωνία για τα αποτελέσματα των δειγμάτων που απεστάλησαν στο Μπενάκειο Ινστιτούτο, βρίσκονται οι δενδροκαλλιεργητές του Νομού Λάρισας, οι οποίοι ζητούν οικονομική ενίσχυση για τα δέντρα που θα εκριζωθούν.

Προ ημερών, μεικτό κλιμάκιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του ΕΛΓΑ πραγματοποίησε αυτοψία σε καλλιέργειες πυρηνόκαρπων (ροδακινιές και νεκταρινιές) σε περιοχές του Δήμου Τυρνάβου και ήλεγξαν αν τα δέντρα έχουν προσβληθεί από τον ιό, ο οποίος έχει ήδη πλήξει πολλά στρέμματα στον Νομό Πέλλας. Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΔΑΟΚ, Δημήτρη Σταυρίδη, «εν αναμονή των αποτελεσμάτων από το Μπενάκειο θα δώσουμε οδηγίες και κατευθύνσεις στους παραγωγούς για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό του φαινομένου».

Το κλιμάκιο επισκέφθηκε και αμπελώνες της επαρχίας, οι οποίοι παρουσιάζουν έντονα φαινόμενα ακαρπίας και περονόσπορου. Σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται και οι παραγωγοί ακτινιδίου Πυργετού, οι οποίοι ζητούν αναπλήρωση εισοδήματος για πέντε έτη, λόγω απώλειας παραγωγής, χρηματοδοτικό πρόγραμμα για την αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και δημιουργία ειδικής κατηγορίας στον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση της καλλιέργειας του ακτινιδίου.

Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Οι παραγωγοί ζητούν από το ΥΠΑΑΤ να υπάρξει πρωτοβουλία αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, ενημέρωση για τους σπόρους και τις ποικιλίες που μπορούν να είναι πιο ανθεκτικοί στα νέα καιρικά δεδομένα και να χρηματοδοτηθεί έρευνα για την εξεύρεση πιο αποτελεσματικών φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων.

Πηγή https://www.ypaithros.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments