Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΚαταστροφικές Χαλαζοπτώσεις σε Ημαθία και Πέλλα: Ξεκινά η Καταγραφή των Ζημιών

Καταστροφικές Χαλαζοπτώσεις σε Ημαθία και Πέλλα: Ξεκινά η Καταγραφή των Ζημιών

Καταστροφικές Χαλαζοπτώσεις σε Ημαθία και Πέλλα: Ξεκινά η Καταγραφή των Ζημιών


 Η έντονη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (2 Ιουνίου), σε περιοχές της Ημαθίας (Ροδοχώρι), Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας, δημιούργησε πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των παραγωγών.

Από τη Νάουσα ο παραγωγός πυρηνόκαρπων, Μάκης Αντωνιάδης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι ξεκίνησε από την κοινότητα Ροδοχωρίου Ημαθίας και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Πέλλα. Στην περιοχή χτυπήθηκαν κερασιές και μηλιές».

Η Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός από την Σκύδρα Πέλλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι το χαλάζι χτύπησε πολλές περιοχές στην Σκύδρα. Όλα τα φρούτα που ήταν στα δέντρα χτυπήθηκαν. Επίσης στις ακτινιδιές χτυπήθηκαν οι καρποί αλλά και τα φύλλα και πολλά κλαδιά έσπασαν».

Ο Στέφανος Τοπαλίδης, παραγωγός επίσης από την Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές στις περιοχές που έπεσε το χαλάζι σε όλες τις καλλιέργειες, όπως σε ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, ακτινίδια. Να δούμε πότε θα γίνουν οι εκτιμήσεις ζημιάς και θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις.

Στο μεταξύ ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, πραγματοποίησε συνάντηση με πολλούς παραγωγούς, χθες Τρίτη (4/6), στις περιοχές Άγρα, Καρυδιά και Κερασιά.

Όπως δήλωσε στους παραγωγούς ο κ. Σταμενίτης, «ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ ήδη έχει κινητοποιηθεί για την καταγραφή και τις αναγγελίες ζημιάς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια σημαντική προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να ενεργεί στους σωστούς χρόνους, ενώ στην τρέχουσα θητεία σχεδιάζουμε το νέο Κανονισμό του Οργανισμού, τον οποίο σύντομα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά. Και σε αυτήν την περίπτωση, η εντολή μας είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, με ακρίβεια στις εκτιμήσεις».

Ο Υφυπουργός, το πρωί της Τετάρτης (5/6), παραβρέθηκε στη συνάντηση εργασίας της Διοίκησης και των εργαζομένων του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βεροίας.

Όπως ανέφερε μετά την συνάντηση, «είχα την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για την προσπάθεια τους να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της αλλαγής των καιρικών φαινομένων, αλλά και να τους ενημερώσω για τις αλλαγές που προωθούμε ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ώστε να ο ΕΛΓΑ να οχυρωθεί σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».

Το ερώτημα είναι πέταξε το αεροπλάνο του ΕΛΓΑ για την αντιχαλαζική προστασία πάνω από την περιοχή;

Πηγή https://www.agrotypos.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments