Thursday, September 19, 2024
Homeδιατροφή και υγείαΠοιοι Δεν Πρέπει να Τρώνε Καρπούζι και Γιατί

Ποιοι Δεν Πρέπει να Τρώνε Καρπούζι και Γιατί

Το καρπούζι είναι ένα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο . Αλλά δεν είναι κατάλληλο για όλους . Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε ποιοι δεν πρέπει να τρώνε καρπούζι και γιατί . Αναλύοντας τις ιατρικές συστάσεις και τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία.

Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν ή να περιορίσουν το καρπούζι

  • Άτομα με αλλεργία στα φρούτα
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη
  • Άτομα με πεπτικά προβλήματα
  • Άτομα με νεφρική νόσο

Άτομα με αλλεργία στα φρούτα

Η αλλεργία στο καρπούζι, αν και σπάνια, μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως κνησμό, φούσκωμα, δύσπνοια ή ακόμη και αναφυλαξία, όπως οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες. Αν υποψιάζεστε αλλεργία στο καρπούζι, ενημερωθείτε από αλλεργιολόγο.

Εκτιμάται ότι ένα ποσοστό μεταξύ 4 και 6% των παιδιών και 4% των ενηλίκων έχουν τροφική αλλεργία . Αν και οι περισσότερες τροφικές αλλεργίες αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, μπορεί να εμφανιστούν αργότερα στη ζωή . Ενδέχεται να γίνετε αλλεργικοί στο καρπούζι ακόμα κι αν δεν είχατε πρόβλημα με την κατανάλωσή του για χρόνια.

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στο καρπούζι μοιάζουν αρκετά με εκείνα άλλων διατροφικών αλλεργιών και περιλαμβάνουν:

  • Κνίδωση (εξάνθημα)
  • Κνησμό ή μυρμήγκιασμα στα χείλη, τη γλώσσα ή τον λαιμό
  • Βήχα
  • Πόνο στο στομάχι ή κράμπες
  • Εμετό
  • Διάρροια

Οι περισσότεροι άνθρωποι με αλλεργία στο καρπούζι θα εμφανίσουν συμπτώματα μέσα σε λίγα λεπτά από την κατανάλωση του φρούτου. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να περάσουν ώρες πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα. Μια ήπια αλλεργική αντίδραση μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με ένα μη συνταγογραφούμενο αντιισταμινικό.

Εάν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζετε συμπτώματα αλλεργίας μετά την κατανάλωση καρπουζιού, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να επιβεβαιώσει την αλλεργία σας μέσω τεστ και να σας εξηγήσει πώς να διαχειρίζεστε τα συμπτώματα στο μέλλον.

Μια σοβαρή αλλεργία στο καρπούζι μπορεί να οδηγήσει σε αναφυλαξία. Η αναφυλαξία είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή αλλεργική αντίδραση.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας περιλαμβάνουν:

  • Δύσπνοια
  • Συριγμό
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Πρήξιμο στο λαιμό
  • Πρήξιμο της γλώσσας
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Πρήξιμο του προσώπου
  • Ζαλάδα (ίλιγγος)
  • Κοιλιακό άλγος, ναυτία ή εμετός
  • Χαμηλή αρτηριακή πίεση

Εάν αρχίσετε να εμφανίζετε οποιαδήποτε συμπτώματα αναφυλαξίας πρέπει να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.

Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη

Το καρπούζι, όπως όλα τα φρούτα, περιέχει φυσικά σάκχαρα. Αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη, ίσως χρειαστεί να περιορίσετε την κατανάλωση καρπουζιού και να το εντάξετε στο διατροφικό σας πρόγραμμα με τρόπο που να μην επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Η παρακολούθηση του σακχάρου στο αίμα σας είναι ιδιαίτερα σημαντική εάν έχετε διαβήτη.

Το καρπούζι έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Επομένως, η υπερκατανάλωση του μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Ο γλυκαιμικός δείκτης ενός τροφίμου μετράει τις επιδράσεις του στο σάκχαρο του αίματός σας κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 2 ωρών. Στα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη τείνουν να ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, ενώ τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκαλούν σταθερή αύξηση.

Τα τρόφιμα που ταξινομούνται ως χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη έχουν τιμή κάτω από 55, αυτά που θεωρούνται μεσαίου γλυκαιμικού δείκτη κυμαίνονται από 56-69 και τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη είναι άνω των 70. Τα καρπούζια έχουν γλυκαιμικό δείκτη 72-80.

Ωστόσο, ενώ ο γλυκαιμικός δείκτης μπορεί να υποδείξει πώς αντιδρά το σάκχαρο του αίματός σας σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο που περιέχει υδατάνθρακες, το γλυκαιμικό φορτίο λαμβάνει υπόψη το μέγεθος της μερίδας. Επομένως, το γλυκαιμικό φορτίο τείνει να είναι πιο ακριβής μέτρηση της επίδρασης ενός τροφίμου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

  • Για περισσότερα άρθρα σχετικά με τη διατροφή, την υγεία και τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα, επισκεφθείτε το e-agrotis.gr.

Με γλυκαιμικό φορτίο 5-6 ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια), τα καρπούζια ταξινομούνται ως τρόφιμο με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο, πράγμα που σημαίνει ότι μια μικρή μερίδα 1 φλιτζανιού (152 γραμμάρια) δεν θα προκαλέσει κανένα πρόβλημα στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, η υπερκατανάλωση καρπουζιού θα αυξήσει το γλυκαιμικό φορτίο του, οδηγώντας πιθανότατα σε αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Άτομα με πεπτικά προβλήματα

Το καρπούζι ενδέχεται να προκαλέσει προβλήματα πέψης. Η υπερβολική κατανάλωση καρπουζιού μπορεί να προκαλέσει δυσφορία στην κοιλιά, φούσκωμα, αέρια και διάρροια λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε FODMAP. Το FODMAP είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα υδατανθράκων βραχείας αλυσίδας που απορροφώνται ελάχιστα στο λεπτό έντερο και ζυμώνονται γρήγορα από την μικροβιακή χλωρίδα του εντέρου, με αποτέλεσμα να προκαλούν φούσκωμα, αέρια και μετεωρισμός. Αυτά περιλαμβάνουν ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες.

Οι διατροφολόγοι συνήθως συνταγογραφούν δίαιτες με χαμηλή περιεκτικότητα σε FODMAP στα άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Ωστόσο, η υψηλή πρόσληψη FODMAP μπορεί επίσης να προκαλέσει συμπτώματα παρόμοια με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και να επιδεινώσει την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε υγιείς ανθρώπους.

Οι διατροφολόγοι θεωρούν το καρπούζι ως τρόφιμο με υψηλά FODMAP, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φρουκτόζη. Η φρουκτόζη είναι ένας μονοσακχαρίτης που μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα ή δυσφορία όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

Γι’ αυτό όσοι πάσχουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ίσως χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση καρπουζιού.

Πηγή eniko.gr

Ioannis Chatziarapis
Ioannis Chatziarapishttp://e-agrotis.gr
Καλώς ήρθατε στο e-agrotis.gr! Ονομάζομαι Ιωάννης Χατζηαράπης και, παρόλο που δεν είμαι επαγγελματίας δημοσιογράφος, η αγάπη μου για την ενημέρωση και την υποστήριξη των αγροτών με ώθησε να δημιουργήσω αυτό το site. Το e-agrotis.gr είναι ένα ενημερωτικό portal αφιερωμένο στη διάδοση ειδήσεων, συμβουλών και χρήσιμων πληροφοριών που αφορούν τον αγροτικό τομέα. Στόχος μου είναι να βοηθήσω τους αγρότες να μένουν ενημερωμένοι και να ενισχύσουν τις δραστηριότητές τους. Σας ευχαριστώ που επισκεφθήκατε το site και ελπίζω να βρείτε το περιεχόμενο χρήσιμο και ενδιαφέρον.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments