Thursday, September 19, 2024
Homeειδικού τέλους ανακύκλωσηςΕπιβολή "Πράσινου Τέλους" στα Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Επιβολή “Πράσινου Τέλους” στα Φωτοβολταϊκά Συστήματα


 

Επιβολή “Πράσινου Τέλους” στα Φωτοβολταϊκά Συστήματα

Η κυβέρνηση σχεδιάζει την εισαγωγή ενός ειδικού τέλους ανακύκλωσης για τα φωτοβολταϊκά συστήματα, το οποίο θα πρέπει να καταβάλλεται πριν την ηλέκτρισή τους. Αυτό το νέο τέλος στοχεύει στη χρηματοδότηση της ανακύκλωσης των φωτοβολταϊκών πάνελ, που αποτελούν σημαντική περιβαλλοντική πρόκληση.

Λεπτομέρειες του Νέου Τέλους

  • Υπολογισμός Τέλους: Το τέλος θα καθορίζεται βάσει του βάρους των αποβλήτων, μετατρέποντας την ισχύ των φωτοβολταϊκών σε κιλά και επιβάλλοντας ένα ποσό ανά τόνο αποβλήτων.
  • Αποφυγή Εισφοροδιαφυγής: Το τέλος θα πληρώνεται πριν από τη σύνδεση του συστήματος με το δίκτυο, προκειμένου να αποφευχθεί η εισφοροδιαφυγή.
  • Ρύθμιση Ιστορικών Οφειλών: Θα θεσπιστεί ρύθμιση για τις οφειλές από παλαιά φωτοβολταϊκά συστήματα.

Αντιδράσεις και Προκλήσεις

Η αγορά αντιδρά, επισημαίνοντας το υψηλό κόστος των 300 ευρώ ανά τόνο αποβλήτων, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την οικονομική βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Παράγοντες ζητούν μια ισορροπημένη προσέγγιση που θα τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία χωρίς να επιβαρύνει υπέρμετρα την αγορά.

Σημαντικές Πληροφορίες για την Ανακύκλωση Φωτοβολταϊκών

  • Διάρκεια Ζωής Πάνελ: Περίπου 25-30 χρόνια.
  • Μελλοντική Αύξηση Αποβλήτων: Μεγάλος όγκος αποβλήτων αναμένεται μετά το 2034.
  • Παγκόσμια Στατιστικά: Παγκοσμίως υπάρχουν 2,5 δισεκατομμύρια ηλιακά πάνελ. Η ανακύκλωση τους μπορεί να αποφέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη έως το 2050.

Η σωστή διαχείριση των αποβλήτων είναι κρίσιμη για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα της ηλιακής ενέργειας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments