Friday, September 20, 2024
HomeΝέο ΝομοσχέδιοΝέο Νομοσχέδιο για την Προστασία ΠΟΠ Προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Νέο Νομοσχέδιο για την Προστασία ΠΟΠ Προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης


 

Νέο Νομοσχέδιο για την Προστασία ΠΟΠ Προϊόντων από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε νέο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων προϊόντων ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), ΠΓΕ (Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη), και ΕΠΙΠ (Εγγυημένο Παραδοσιακό Ιδιότυπο Προϊόν). Το νομοσχέδιο αποσκοπεί στη θωράκιση της ποιότητας και της ταυτότητας αυτών των προϊόντων, διασφαλίζοντας ότι τα προϊόντα που φέρουν αυτές τις ενδείξεις παράγονται και επεξεργάζονται σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ορίζουν οι αντίστοιχοι κανονισμοί.

Βασικά Σημεία του Νομοσχεδίου

1. Αποσαφήνιση Αρμοδιοτήτων Ελέγχου:
Το νομοσχέδιο καθορίζει με σαφήνεια τις αρμοδιότητες των αρχών ελέγχου, επιτρέποντας πιο αποτελεσματικούς και αποδοτικούς ελέγχους. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ αναλαμβάνει πρωτεύοντα ρόλο στους ελέγχους της παραγωγής, ποιότητας και διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.

2. Δημιουργία Μητρώου Εγκεκριμένων Επιχειρήσεων:
Εισάγεται ένα σύγχρονο και πληροφοριακά πλούσιο μητρώο επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο σύστημα ελέγχου και έχουν λάβει πιστοποίηση. Αυτό θα ενισχύσει τη διαφάνεια και θα βοηθήσει στον έλεγχο της αγοράς.

3. Θέσπιση Υποχρεώσεων για Παραγωγούς και Εμπόρους:
Οι παραγωγοί, οι συσκευαστές και οι έμποροι γεωργικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ θα πρέπει να συμμορφώνονται με συγκεκριμένες υποχρεώσεις για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και η αυθεντικότητα των προϊόντων τους.

4. Επιβολή Διοικητικών Κυρώσεων:
Το νομοσχέδιο προβλέπει την επιβολή κυρώσεων και προστίμων σε περίπτωση παραβάσεων. Οι κυρώσεις καθορίζονται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και οι παραβάτες θα υπόκεινται σε αξιολόγηση και βαθμολόγηση των παραμέτρων που θα διαπιστώνουν τις παρατυπίες.

5. Ενίσχυση της Ελεγκτικής Λειτουργίας:
Εισάγονται μέτρα για τη βελτίωση της εκτέλεσης των ελέγχων. Οι ελεγκτικές αρχές θα έχουν τη δυνατότητα να διεξάγουν επιτόπιους, τακτικούς και έκτακτους ελέγχους, διασφαλίζοντας την τήρηση των προδιαγραφών.

6. Προστασία Ομάδων Παραγωγών:
Το νομοσχέδιο καλύπτει το νομικό κενό στην αναγνώριση ομάδων παραγωγών για προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Αυτές οι ομάδες θα έχουν το δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους αγοράς και εσωτερικούς ελέγχους στα μέλη τους, παρέχοντας τα αποτελέσματα στον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

7. Ρύθμιση για Τρόφιμα ως Συστατικά ΠΟΠ/ΠΓΕ:
Ρυθμίζονται θέματα που αφορούν τα τρόφιμα τα οποία χρησιμοποιούνται ως συστατικά σε προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ, και προβλέπονται διοικητικά μέτρα και πρόστιμα για παραβάσεις.

Στόχοι του Νομοσχεδίου

Ο πρωταρχικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να προστατεύσει την ταυτότητα και την ποιότητα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων που φέρουν τις ενδείξεις ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ. Μέσω της αυστηρής τήρησης των ελέγχων και της επιβολής κυρώσεων, το Υπουργείο επιδιώκει να διασφαλίσει ότι τα προϊόντα που πωλούνται ως ΠΟΠ/ΠΓΕ είναι αυθεντικά και συμμορφώνονται με τα πρότυπα ποιότητας.

Επιπλέον, η δημιουργία του μητρώου εγκεκριμένων επιχειρήσεων θα συμβάλλει στη διαφάνεια της αγοράς και στην ενημέρωση των καταναλωτών για την προέλευση και την ποιότητα των προϊόντων που αγοράζουν.

Συμπέρασμα

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments