Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαSOS για το νέο ιό που πλήττει ροδάκινο και νεκταρίνι - «Χτύπησε»...

SOS για το νέο ιό που πλήττει ροδάκινο και νεκταρίνι – «Χτύπησε» 5.000 στρ. στην Πέλλα


 

SOS για το νέο ιό που πλήττει ροδάκινο και νεκταρίνι – «Χτύπησε» 5.000 στρ. στην Πέλλα

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων εξέπεμψε σήμα κινδύνου λόγω ενός νέου ιού που πλήττει τις καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο το αγροτικό εισόδημα. Ο ιός, που πρωτοεμφανίστηκε στην Πέλλα, έχει ήδη πλήξει πάνω από 5.000 στρέμματα και η εξάπλωσή του απειλεί και άλλες περιοχές, όπως την Ημαθία και τη Λάρισα.

Οικονομικές Επιπτώσεις και Άμεσες Ανάγκες

Η ασθένεια των πυρηνόκαρπων έχει άμεσες οικονομικές συνέπειες για τους παραγωγούς. Η καλλιέργεια αυτών των φρούτων είναι βασική πηγή εισοδήματος για πολλές οικογένειες, και η διασπορά του ιού μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες οικονομικές απώλειες. Το γεγονός ότι η έκταση των προσβεβλημένων καλλιεργειών έχει αυξηθεί δραματικά, από 10 στρέμματα το 2021 σε πάνω από 5.000 στρέμματα σήμερα, αναδεικνύει την κρισιμότητα της κατάστασης.

Αντίμετρα και Πρωτοβουλίες

Σε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, και άλλων αρμόδιων φορέων, αποφασίστηκαν τα εξής:

  • Καταγραφή και Παρακολούθηση: Θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα καταγραφής των προσβεβλημένων εκτάσεων μέσω ειδικού μηχανογραφικού προγράμματος. Οι αγρότες θα υποβάλλουν λεπτομερή στοιχεία για τις καλλιέργειες τους, τα οποία θα διασταυρώνονται με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ.
  • Εκρίζωση και Καταστροφή: Οι προσβεβλημένοι οπωρώνες και δέντρα θα εκριζώνονται και θα καταστρέφονται. Η διαδικασία αυτή θα υποστηριχθεί οικονομικά, ενώ θα ακολουθηθούν αυστηρές οδηγίες διαχείρισης για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.
  • Διαγνωστικά Τεστ και Έρευνα: Δείγματα θα σταλούν στο Μπενάκειο Ινστιτούτο και σε διεθνή εργαστήρια για περαιτέρω ανάλυση. Οι προσπάθειες θα συντονιστούν σε επίπεδο περιφερειακών ενοτήτων και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • Συνεργασία με Κρατικές Υπηρεσίες: Θα γίνει συνεννόηση με τις κρατικές υπηρεσίες για τη διαχείριση των προσβεβλημένων φρούτων και δέντρων. Θα συσταθούν επιτροπές σε κάθε περιφερειακή ενότητα για τον συντονισμό των ενεργειών.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων υπογραμμίζει την ανάγκη για συντονισμένη δράση και υπευθυνότητα από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Η επιτυχής αντιμετώπιση του προβλήματος απαιτεί συνεχή συνεργασία και άμεση ανταπόκριση σε κάθε νέο περιστατικό.

Ενημέρωση και Ευαισθητοποίηση

Είναι κρίσιμο να παραμείνουν οι αγρότες και οι ενδιαφερόμενοι φορείς ενήμεροι και ευαισθητοποιημένοι για τις εξελίξεις και τις απαιτούμενες ενέργειες. Η ενημέρωση μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης και των τοπικών φορέων θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και αντιμετώπιση του ιού.

Η εξάπλωση του νέου ιού στις καλλιέργειες ροδάκινων και νεκταρινιών αποτελεί σοβαρή απειλή για τον αγροτικό τομέα στην Ελλάδα. Η άμεση και συντονισμένη δράση από την πολιτεία, τους αγρότες και τους επιστημονικούς φορείς είναι απαραίτητη για την προστασία των καλλιεργειών και τη διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να επιδείξουν υπευθυνότητα και συνεργασία, ενώ παράλληλα συνεχίζει τις προσπάθειες για την έρευνα και τον περιορισμό της ασθένειας.


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments