Thursday, September 19, 2024
HomeαγρότεςΜαστίχα της Χίου: Ο Λευκός Θησαυρός του Αιγαίου που Σαρώνει τις Διεθνείς...

Μαστίχα της Χίου: Ο Λευκός Θησαυρός του Αιγαίου που Σαρώνει τις Διεθνείς Αγορές


 

Η μαστίχα της Χίου αποτελεί έναν θησαυρό για τον ελληνικό αγροτικό κλάδο, καθώς η ζήτησή της ανεβαίνει συνεχώς, υπερβαίνοντας ακόμη και την παραγωγή. Αυτό το μοναδικό προϊόν, που εκκρίνεται σε σχήμα δακρύων από τον κορμό και τα κλαδιά του μαστιχόδενδρου, αποτελεί έναν πραγματικό θρύλο συνυφασμένο με παραδόσεις και θεραπευτικές ιδιότητες.

Η αναζήτηση της μαστίχας έχει διασχίσει τα σύνορα της Ελλάδας και έχει φτάσει σε διάφορα μέρη του κόσμου, καθώς το 80% της παραγωγής αποστέλλεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και τη Σαουδική Αραβία.

Η παραγωγή της μαστίχας αυξάνεται συνεχώς με την πάροδο του χρόνου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, κ. Γιώργος Τούμπος, η παραγωγή το 2020 ήταν στους 215 τόνους, το 2021 έφτασε τους 213, και φέτος αναμένεται να φτάσει τους 200 τόνους λόγω μιας βροχόπτωσης τον Αύγουστο, κατά τη διάρκεια της συγκομιδής.

Η αύξηση στην παραγωγή οφείλεται και στην επέκταση των φυτειών μαστιχοδενδρικών δέντρων. Νέοι παραγωγοί, αλλά και υφιστάμενοι, επενδύουν σε νέες φυτείες και εκμεταλλεύονται χρηματοδοτικά εργαλεία του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Ως αποτέλεσμα, η παραγωγή αυξάνεται διαρκώς, ενώ οι παραγωγοί απολαμβάνουν καλό εισόδημα.

Η μαστίχα της Χίου δεν είναι μόνο ένα προϊόν, αλλά και ένας κόσμος με τα δικά του μυστικά. Το μαστιχόδενδρο είναι αειθαλής θάμνος που απαιτεί περίπου 40-50 χρόνια για να φτάσει στην πλήρη ανάπτυξή του και ζει πάνω από 100 χρόνια. Η παραγωγή της μαστίχας είναι δυνατή μόνο μετά από τον πέμπτο ή έκτο χρόνο φύτευσης του δένδρου και φτάνει στο μέγιστο μετά τον δέκατο πέμπτο χρόνο.

Το μικροκλίμα και ο ευγονισμός συνδυάζονται με το εμπορικό δαιμόνιο, δημιουργώντας έναν μοναδικό θησαυρό για τη νότια Χίο. Η μαστίχα αποτελεί πηγή εισοδήματος και ελπίδας για τους παραγωγούς, ενώ η ζήτηση της συνεχίζει να ανεβαίνει, προσφέροντας νέες ευκαιρίες για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στην Ελλάδα.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments