Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΑνάλυση Τιμών Ελαιολάδου: Τελευταίες Εξελίξεις και Προοπτικές

Ανάλυση Τιμών Ελαιολάδου: Τελευταίες Εξελίξεις και Προοπτικές


 

Στο παρατηρητήριο της προηγούμενης εβδομάδας (βλ. Παρατηρητήριο 5/4/2024) είχαμε εστιάσει στο ότι η «αγορά υποχωρεί αναζητώντας ένα σημείο ισορροπίας, το οποίο αργά ή γρήγορα θα το δούμε». Από ότι φαίνεται το βρήκαμε και μάλιστα αρκετά σύντομα.

Στο σημερινό διάγραμμα εξέλιξης των τιμών φαίνεται «δια γυμνού οφθαλμού» πως η πτώση των τιμών σταμάτησε -μιλάμε πάντα για την αγορά της Ισπανίας- και μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις κάποιας μικρής ανόδου.

Με παραξενεύει ότι άλλοι συνάδελφοι σε αγροτικά Μέσα που ασχολούνται πολύ με τις τιμές του ελαιολάδου συνεχίζουν σήμερα να γράφουν για κάποια «κατακόρυφη ισπανική διόρθωση» όταν είναι ολοκάθαρο πως η αγορά γύρισε σταθεροποιητικά / ανοδικά.

Δεν βλέπω κάποιο «τρομερό rebound» να ξαναφέρνει τις τιμές εκεί που ήταν όταν άρχισε η πτώση, δηλαδή στα 9€/κιλό του Ιαμουαρίου 2024, αν και «ποτέ μη λες ποτέ», ωστόσο μόνο αν έχουμε γεγονότα που επηρεάσουν τα βασικά ισοζύγια θα έχουμε μεγάλες μεταβολές των τιμών.

Αυτό, λοιπόν, που ολοκάθαρα βλέπουμε είναι ότι οι τιμές έπαψαν να υποχωρούν και τώρα «χτίζουν» ένα νέο επίπεδο ισορροπίας με μικρές ανοδικές τάσεις.

min.Νοεμ 2023

max. Ιαν 2024

min. Απρίλιος 2024

Σήμερα

Εξαιρετικό7,329,07,07,2
Παρθένο6,758,936,76,8
Λαμπάντε 1° 6,5758,536,46,6

Πηγή:INFAOLIVA

Το γιατί ανακόπηκε η υποχώρηση των τιμών προφανώς συνδέεται και με τα αισιόδοξα μηνύματα που αποκάλυψε το ισοζύγιο του Μαρτίου, το οποίο το olivenews.gr χτες αμέσως επισήμανε (βλ.Ένα καλό μήνα Μάρτιο αποκάλυψε το ισπανικό ισοζύγιο ελαιολάδου).

Όλο τώρα το ενδιαφέρον έχει μετατοπιστεί στη διελκυστίνδα αποθέματα-κατανάλωση. Η ανάλυσή μας (βλ.Θα αδειάσουν τους 1.305.000 τόνους) ισχύει στο ακέραιο. Τα αποθέματα, σε Ισπανία, Μεσόγειο και παγκόσμια είναι οριακά μέχρι να βγουν τα φρέσκα τα ελαιόλαδα της νέας εσοδείας.  Άρα, αν οι πωλήσεις (κατανάλωση+εξαγωγές) διατηρούνται σε σταθερά ή ακόμη και ανοδικά επίπεδα, τότε η εξάντληση των αποθεμάτων θα διατηρεί τις τιμές υψηλά, ίσως ωθώντας τες και περισσότερο. Μόνο αν αρχίσουν να λιμνάζουν αδιάθετα αποθέματα, τότε θα δούμε περαιτέρω πιέσεις υποχώρησης των τιμών.

Κι όλα αυτά φυσικά υπό τις διαταγές του στρατηγού καιρού, που θα αποφασίσει αν η νέα εσοδεία 2024/25 ξεπεράσει την φετινή.

Οι λοιπές ελαιοπαραγωγικές χώρες 

Λογικά, μένει να δούμε τις υπόλοιπες χώρες να ακολουθούν τις ισπανικές κινήσεις. Η Ιταλία έτσι και αλλιώς είχε διατηρήσει τα αναχώματα πάνω από τα 9€/κιλό. Η Τυνησία θα πρέπει να ανακόψει τη δική της υποχώρηση. Στην Ελλάδα μένει να «ξεπαγώσει» η αγορά και να κινηθεί το εμπόριο. Η Τουρκία είναι πάντα ανοιχτή στο ενδεχόμενο να επιτραπούν οι εξαγωγές χύμα.

Πηγή: olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments