Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΚαλαμπόκι: Χαμηλές Τιμές και νερό φρενάρουν τις νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις

Καλαμπόκι: Χαμηλές Τιμές και νερό φρενάρουν τις νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η σπορά των καλαμποκιών αυτή την περίοδο στο σύνολο της χώρας. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν ευνοούν τη σπορά λόγω και της ανόδου της θερμοκρασίας. Οι μειωμένες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα προβληματίζουν πολλούς παραγωγούς για το αν θα κάνουν επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων ή όχι. Στην ατζέντα των προβληματισμών μπαίνουν και ζητήματα που έχουν σχέση με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, αλλά και οι επιμέρους ενισχύσεις που θα αποφασιστούν από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μία από τις βασικότερες περιοχές καλλιέργειας καλαμποκιού είναι αυτή της Kωπαΐδας. Σύμφωνα με τον Γιάννη Νταντούμη, παραγωγό από τον Ορχομενό, η σπορά έχει ξεκινήσει, αλλά ο κίνδυνος για το νερό το επόμενο διάστημα είναι μεγάλος. «Θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα ίδια στρέμματα με τα περσινά. Φέτος, ξεκινήσαμε περίπου δέκα ημέρες νωρίτερα, λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Αν για το επόμενο διάστημα οι θερμοκρασίες δεν πέσουν και εφόσον καλυφθούμε αρδευτικά την επίμαχη περίοδο του καλοκαιριού, πιστεύω ότι θα έχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα», αναφέρει.

Συνδυάζοντας την επάρκεια νερού με την επιλογή των υβριδίων καλαμποκιού που θα χρησιμοποιήσουν οι παραγωγοί, ο κ. Νταντούμης είναι σαφέστατος: «Αυτοί που θα έχουν νερό, θα κάνουν χρήση υβριδίων με μεγάλο βιολογικό κύκλο, σε σύγκριση με αυτούς που προβληματίζονται για τις αρδευτικές τους απαιτήσεις».

Τα 20 λεπτά δεν ενθαρρύνουν την καλλιέργεια στον Δομοκό

Μειωμένες δείχνουν να είναι οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στον Δομοκό για την τρέχουσα περίοδο. Ο Γιώργος Σταυρογιάννης, παραγωγός καλαμποκιού, υποστηρίζει ότι «ένα ποσοστό των παραγωγών έχει στραφεί προς τη μηδική. Σημαντικό, επίσης, μερίδιο, πάνω από 10%, θα πάρει η βιομηχανική ντομάτα, καθώς και ο ηλίανθος. Η τιμή των 20 λεπτών που πουλήσαμε την περσινή περίοδο μειώνει το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην περιοχή μας».

Πηγή ypaithros.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments