Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΔεν μαζεύουν τα λεμόνια από τα δέντρα,λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντο

Δεν μαζεύουν τα λεμόνια από τα δέντρα,λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντο


Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι Ισπανοί παραγωγοί λεμονιών – όπως και οι Έλληνες – επειδή λόγω μειωμένου εμπορικού ενδιαφέροντος μεγάλος μέρος της παραγωγής μένει ασυγκόμιστη στα δέντρα.

Το πρόβλημα έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις στην επαρχία Αλικάντε, όπου καλλιεργείται το 40% της ισπανικής παραγωγής λεμονιού.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ισπανικής Ένωση Αγροτών ASAJA της επαρχίας Alicante, José Vicente Andreu, τονίζει ότι το πρόβλημα οφείλεται στην αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες, ιδίως από την Τουρκία, λόγω εμπορικών συμφωνιών και του προνομιούχου καθεστώτος της χώρας που έχει δώσει η ΕΕ.

Και προσθέτει: «Οι εισαγωγές λεμονιών από τρίτες χώρες στην ΕΕ αυξήθηκαν, κατά 22%, την τελευταία πενταετία. Από την άλλη οι εξαγωγές λεμονιών της Ισπανίας προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν, κατά 12%, την ίδια περίοδο».

Οι παραγωγοί λεμονιών ζητούν από την κυβέρνηση της Μαδρίτης να ενεργοποιηθεί έκτακτο πακέτο στήριξης για την ισπανική παραγωγή λεμονιών.

Τα έκτακτα μέτρα πρέπει να περιλαμβάνουν άμεση ενίσχυση στους παραγωγούς για ζημίες λόγω καιρικών αντιξοοτήτων, χρηματοδότηση (ad hoc) των παραγωγών με την μορφή άτοκων και επιδοτούμενων δανείων, καθώς και φορολογικές και ασφαλιστικές διευκολύνσεις για το 2024.

Ακόμη ζητούν ενίσχυση ήσσονος σημασίας για όλους τους παραγωγούς λεμονιών που πλήττονται από στρεβλώσεις στη διεθνή αγορά οι οποίες προκύπτουν από γεωπολιτικές συγκρούσεις (Ουκρανία, Σουέζ κ.α.).
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments