Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΚαλλιέργεια μηδικής: Το κλειδί για την επανάσταση της γεωργίας

Καλλιέργεια μηδικής: Το κλειδί για την επανάσταση της γεωργίας


 

Η μηδική (επιστημονική ονομασία Medicago sativa) ή πολυετές τριφύλλι είναι το σημαντικότερο κτηνοτροφικό φυτό  στον κόσμο. Διεθνώς αναφέρεται ως ”Alfalfa”, που σημαίνει ”πατέρας όλων των τροφών” στα αραβικά. 

Καλλιεργείται σε περισσότερες από 70 χώρες, λόγω της μεγάλης προσαρμοστικότητας και των πολλαπλών χρήσεων. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για βόσκηση αλόγων, προβάτων, αιγών, χοίρων, κοτόπουλων και αγελάδων γαλακτοπαραγωγής. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ως σανό, ενσίρωμα, χλωρά λίπανση αλλά και σαν καλλιέργεια εδαφοκάλυψης. Η μηδική μπορεί επίσης να καταναλωθεί από τον άνθρωπο (οι φρέσκοι νεαροί βλαστοί, τα φύτρα και όχι οι σπόροι). Περιέχει υψηλά επίπεδα πολλών βασικών βιταμινών, όπως Α, Β, D, E, K και είναι πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.

Έχει προταθεί ότι η μηδική έχει πολλές ανθρώπινες φαρμακευτικές ιδιότητες και βοηθά στην καταπολέμηση αρθρίτιδας, λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, νεφρών, ουροδόχου κύστης και προστάτη. Χρησιμοποιείται επίσης για τη μείωση της χοληστερόλης. Η μηδική μπορεί επίσης να καταναλωθεί ως δισκίο ή κάψουλα, ως συμπλήρωμα διατροφής. Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων FDA έχει εκδώσει οδηγία σύμφωνα με την οποία τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα θα πρέπει να αποφεύγουν να καταναλώνουν ωμά φύτρα μηδικής.

Μερικοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η μηδική είναι όντως η σημαντικότερη καλλιέργεια στον κόσμο, αν και το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής δεν καταναλώνεται άμεσα από ανθρώπους, όπως ας πούμε συμβαίνει με το σιτάρι και το κριθάρι. Εάν δεν υπήρχε η μηδική, η παγκόσμια βιομηχανία κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων (μεταξύ άλλων) θα ήταν διαφορετική, πιθανώς σημαντικά μικρότερη ή λιγότερο αποδοτική.

Κύκλος ζωής της καλλιέργειας μηδικής

Με λίγα λόγια, η μηδική μπορεί να σπαρθεί κατά το φθινόπωρο ή την άνοιξη. Ας υποθέσουμε ότι σπέρνουμε τους σπόρους κατά την άνοιξη του έτους 1. Εάν όλα πάνε καλά, περίπου 60 – 65 ημέρες αργότερα, μπορούμε κανονικά να κόψουμε την πρώτη μας κοπή μηδικής. Περίπου 35 – 45 μέρες αργότερα, μπορούμε να συγκομίσουμε τη δεύτερη κοπή και γενικά κάθε 35-45 ημέρες μπορούμε να παίρνουμε κοπές μέχρι αργά το φθινόπωρο (τέλος Οκτωβρίου – Νοεμβρίου) του έτους 1. Σε αυτό το σημείο, το φυτό θα αρχίσει να προετοιμάζεται για το χειμώνα. Συνήθως συρρικνώνεται και σταματά να αναπτύσσεται μέχρι την επόμενη άνοιξη (έτος 2). Εάν φροντίσουμε τα φυτά, κατά τη διάρκεια της περιόδου άνοιξη-αργά το φθινόπωρο του έτους 2 μπορούμε επίσης να κόβουμε τις κοπές τριφυλλιού κάθε 35 – 45 ημέρες. Το ίδιο ισχύει για τα έτη 3 και 4.

Οι περισσότεροι αγρότες σταματούν να καλλιεργούν μηδική μετά το 4ο έτος, επειδή η απόδοση έχει μειωθεί σημαντικά (μπορεί να μειώνεται κατά 15% κάθε χρόνο). Ωστόσο, έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στις οποίες τα φυτά μηδικής εξακολουθούν να δίνουν αξιοσημείωτες αποδόσεις παραγωγής μετά από 6-7 χρόνια ή και περισσότερο. Οι περισσότεροι αγρότες οργώνουν και καταστρέφουν την καλλιέργεια στο τέλος του τέταρτου έτους και συνεχίζουν καλλιεργώντας ένα δημητριακό, στα πλαίσια της εναλλαγής καλλιεργειών.

Προετοιμασία εδάφους

Η προετοιμασία εδάφους για την καλλιέργεια της μηδικής ξεκινάει το καλοκαίρι του προηγούμενου έτους. Οι περισσότεροι αγρότες αρχίζουν με τη ρύθμιση του pH του εδάφους κοντά στο 6,5. Πολλοί αγρότες προσθέτουν στο έδαφος ασβέστη (μέσω βαθιάς άροσης) σε ποσότητα 3 – 4 τόνων ανά εκτάριο ή 300 – 400 κιλά ανά στρέμμα (ζητήστε οδηγίες από έναν αδειούχο Γεωπόνο στην περιοχή σας πριν κάνετε οτιδήποτε). Το ασβέστιο πιστεύεται ότι αυξάνει τη δραστηριότητα των βακτηρίων Rhizobium που δεσμεύουν το άζωτο, ενώ λειτουργεί και ως εδαφοβελτιωτικό. Ορισμένοι αγρότες προσθέτουν επίσης 2 – 3 τόνους κοπριάς ανά εκτάριο (200 – 300 κιλά ανά στρέμμα) και οργώνουν βαθιά κοντά στην ημέρα της σποράς. (Λάβετε υπόψη ότι 1 τόνος = 1000 κιλά = 2.200 λίβρες και 1 εκτάριο = 10 στρέμματα = 10.000 τετραγωνικά μέτρα). Πρέπει να λάβουμε υπόψη την κατάσταση του εδάφους του χωραφιού μας μέσω ετήσιων εδαφολογικών ελέγχων, προτού εφαρμόσουμε οποιαδήποτε μέθοδο λίπανσης ή καλλιέργειας. Γενικά, κατά την καλλιέργεια της μηδικής, το τελευταίο όργωμα πραγματοποιείται συνήθως την ημέρα πριν από τη σπορά.

Πώς να λιπάνετε τα φυτά μηδικής – Λίπασμα για τριφύλλι

Τα τριφύλλια λαμβάνουν επαρκή παροχή αζώτου από τη συμβιωτική σχέση τους με τα βακτήρια Rhizobium που δεσμεύουν το άζωτο της ατμόσφαιρας και το εναποθέτουν στο έδαφος. Το μέσο εκτάριο (10 στρέμματα) της μηδικής θα προσθέσει περίπου 1100 λίβρες (500 kg) αζώτου ανά έτος. (Λάβετε υπόψη ότι 1 τόνος = 1000 κιλά = 2.200 λίβρες και 1 εκτάριο = 10 στρέμματα = 10.000 τετραγωνικά μέτρα). Κατά συνέπεια, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ελάχιστη ανάγκη χρήσης αζωτούχων λιπασμάτων. Ωστόσο, τα φυτά μηδικής συνήθως υποφέρουν από ανεπάρκεια φωσφόρου. Το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της ανεπάρκειας φωσφόρου είναι οι υποανάπτυκτες ρίζες και τα φύλλα που γίνονται μπλε -πράσινα. Πολλοί αγρότες προσθέτουν φώσφορο στο χωράφι κατά τη σπορά, ενώ άλλοι προτιμούν να προσθέσουν 350 λίβρες (160 kg) P2Oανά εκτάριο μία φορά το χρόνο (16 κιλά ανά στρέμμα), συνήθως προς το τέλος του χειμώνα (Ιανουάριος-Φεβρουάριος). Πολλοί αγρότες προσθέτουν κοπριά στο χώμα λίγο πριν τη σπορά και στη συνέχεια κάθε 2 – 3 κοψίματα, ειδικά κατά τη διάρκεια του 2ου και του 3ου έτους της καλλιέργειας.

Ωστόσο, αυτές είναι απλά μερικές κοινές πρακτικές λίπανσης και δεν θα πρέπει να ακολουθούνται χωρίς να κάνετε τη δική σας έρευνα. Κάθε έδαφος είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες. Είναι ωφέλιμο να ελέγχετε το έδαφός σας τουλάχιστον μία φορά το χρόνο και να προβείτε σε διορθωτικές ενέργειες μετά από διαβούλευση με έναν ειδικό.

Πώς να ποτίσετε τα φυτά μηδικής

Παρόλο που η μηδική είναι ένα φυτό που αντέχει στην ξηρασία, χρειάζεται ορισμένα επίπεδα υγρασίας εδάφους για να δώσει πολλές κοπές και συνεχόμενες υψηλές αποδόσεις για 4 χρόνια. Κατά κανόνα, η υγρασία του εδάφους δεν πρέπει ποτέ να είναι κάτω από το 50%. Κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου, οι αγρότες ποτίζουν όταν το έδαφος είναι στεγνό μέσω τεχνητής βροχής και ελεγχόμενης κατάκλισης (χρειάζεται πολύ προσοχή αυτή η μέθοδος). Γενικά, σταματάμε να αρδεύουμε 3 – 10 ημέρες πριν την κάθε κοπή. Η μηδική είναι ένα φυτό με βαθύ ριζικό σύστημα. Ως εκ τούτου, μπορεί να επιβιώσει σε κάποιες περιόδους ξηρασίας. Ωστόσο, τα περισσότερα φυτά θα πεθάνουν αν δεν αρδεύσουμε μετά από 45 ημέρες ξηρασίας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αν και κανένα σύστημα άρδευσης δεν μπορεί να εξασφαλίσει απόλυτη ομοιομορφία, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η υπερβολική παροχή νερού σε ένα μέρος του χωραφιού θα αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών και θα προκαλέσει αποστράγγιση κάτω από τη ζώνη ρίζας.

Πότε και πώς συγκομίζεται η μηδική

Η συγκομιδή (δηλαδή η κοπή) της μηδικής συνήθως λαμβάνει χώρα λίγο πριν την ανθοφορία. Πολλοί έμπειροι αγρότες ισχυρίζονται ότι είναι πιθανό ποτέ να μη δουν τα άνθη μηδικής από τη σπορά μέχρι την καταστροφή της καλλιέργειας, μερικά χρόνια αργότερα. Η καλύτερη ώρα για να κόψετε μηδική είναι το πρωί. Εάν θέλουμε να συλλέξουμε σπόρους, η καλύτερη περίοδος είναι κατά τον Ιούνιο – Ιούλιο του τρίτου έτους. Στην περίπτωση αυτή, δεν συγκομίζουμε κάθε 35 – 45 ημέρες. Αφήνουμε το λουλούδι να ανθίσει και να παράγει σπόρους. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, χρειαζόμαστε την πολύτιμη δραστηριότητα των επικονιαστών (μέλισσες).

Πηγή – wikifarmer.com

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments