Friday, September 20, 2024
HomeεσπεριδοειδήΗ Χαμηλή Ζήτηση Στριμώχνει τους Παραγωγούς: Αναλυτική Επισκόπηση της Κατάστασης στην Αγορά...

Η Χαμηλή Ζήτηση Στριμώχνει τους Παραγωγούς: Αναλυτική Επισκόπηση της Κατάστασης στην Αγορά των Πορτοκαλιών


 

Η εποχή της συγκομιδής των πορτοκαλιών συνεχίζεται, όμως το εμπόριο δεν δείχνει να ακολουθεί τον ίδιο ρυθμό με τις προηγούμενες χρονιές. Παρά τις μεγάλες ποσότητες που είναι ακόμη σε εξέλιξη, οι τιμές και η ζήτηση δεν φαίνεται να είναι στα επίπεδα που επιθυμούν οι παραγωγοί.

Στην περιοχή του Μάστρου του Μεσολογγίου, ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης αναφέρει ότι οι κοπές κυρίως πορτοκαλιών ποικιλίας Lane Late βρίσκονται σε εξέλιξη, με τιμές παραγωγού που κυμαίνονται από 28 έως 30 λεπτά το κιλό. Ωστόσο, η απόφαση να συνεχιστούν οι κοπές για περίπου δύο μήνες ακόμη αντικατοπτρίζει την ανησυχία για την εξέλιξη της αγοράς.

Αντίστοιχα, στην Κατοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Γεώργιος Κογκόλης επισημαίνει ότι οι κοπές πορτοκαλιών γίνονται με αργούς ρυθμούς, με τιμές παραγωγού που αναμένεται να παραμείνουν σταθερές από 28 λεπτά για τα Lane και από 20 έως 22 λεπτά για τα Βαλέντσια. Η χαμηλή ζήτηση από τους εμπόρους αναδεικνύει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί.

Στη Σκάλα Λακωνίας, ο κ. Πέτρος Μπλέτας αναφέρει ότι οι κοπές πορτοκαλιών εξακολουθούν με μέτριους ρυθμούς, με τιμές παραγωγού που κυμαίνονται από 30 έως 32 λεπτά το κιλό. Παρά τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και την καλή ποιότητα των πορτοκαλιών, η ανησυχία για την εξέλιξη της αγοράς παραμένει.

Τέλος, στον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, ο κ. Θωμάς Φάκλαρης επισημαίνει την ανησυχία για τη μειωμένη ζήτηση και τις πτωτικές τάσεις στις τιμές των πορτοκαλιών. Οι κοπές στην ποικιλία Merlin προχωρούν αργά, με τιμές παραγωγού που παραμένουν στα 37 λεπτά το κιλό, ενώ οι ελπίδες για μια επικείμενη βελτίωση στην αγορά δείχνουν αβέβαιες.

Συνολικά, η εικόνα που παρουσιάζεται είναι μια αγορά πορτοκαλιών που προχωρά με αργούς ρυθμό, με παραγωγούς που αντιμετωπίζουν προκλήσεις όσον αφορά τις τιμές και τη ζήτηση. Η ανησυχία για το μέλλον της αγοράς είναι εμφανής, καθώς οι παραγωγοί πρέπει να αντιμετωπίσουν τόσο την πτώση στις τιμές όσο και την αβεβαιότητα σχετικά με τη ζήτηση.

Παράλληλα, η αύξηση του κόστους στα κοπτικά αποτελεί επιπλέον πρόβλημα για τους παραγωγούς, καθώς αυτό επηρεάζει το τελικό κέρδος από την παραγωγή. Με το εργόσημο να παραμένει στα υψηλά επίπεδα του 12%, οι παραγωγοί αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν αυξημένα κόστη, μειώνοντας ταυτόχρονα τα κέρδη τους.

Παρόλα αυτά, η εποχή των κοπών προσφέρει και αισιοδοξία, καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και τα πορτοκάλια παρουσιάζουν καλό χρωματισμό και υψηλή ποιότητα. Η ελπίδα είναι ότι η αγορά θα ανακάμψει και οι τιμές θα σταθεροποιηθούν σε επίπεδα που θα είναι επωφελής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους εμπόρους.

Συνοψίζοντας, η εποχή των κοπών πορτοκαλιών φέρνει μια σειρά προκλήσεων και αβεβαιοτήτων για τους παραγωγούς, αλλά και αισιοδοξία για μια επικείμενη ανάκαμψη της αγοράς. Οι προσδοκίες είναι ότι, με την ανάληψη δράσης και την αντιμετώπιση των προκλήσεων, η αγορά θα επανέλθει σε φυσιολογικά επίπεδα και θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των όλων των ενδιαφερομένων παραγόντων.

Με πληροφοριες απο Agrotypos.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments