Friday, September 20, 2024
Homeαιτήσεις για κατασκευή στάβλωνΑπό 4 Μαρτίου αιτήσεις για κατασκευή στάβλων, Απρίλιο η στήριξη για τα...

Από 4 Μαρτίου αιτήσεις για κατασκευή στάβλων, Απρίλιο η στήριξη για τα παρακάρλια


 

Την προσεχή Δευτέρα, 4 Μαρτίου ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για ένταξη στο Μέτρο που αφορά τους πληγέντες κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους της Θεσσαλίας, της Βόρειας Φθιώτιδας και του Έβρου. Το Μέτρο 5.2 είναι ύψους 45 εκατ. ευρώ και αφορά δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταύλων, σε όσους επλήγησαν από τον Daniel.

Η κατάσταση στη Θεσσαλία και οι κυβερνητικές παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, εξετάσθηκαν σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την Παρασκευή 1 Μαρτίου, στο πλαίσιο της οποίας, ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης έδωσε λεπτομέρειες για την επερχόμενη προκήρυξη του μέτρου. Ειδικότερα, οι μελέτες για την ένταξη στο Μέτρο θα είναι δωρεάν μετά από συμφωνία του ΥΠΑΑΤ με το ΓΕΩΤΕΕ. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια σταύλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας, καθώς και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής.

Για τις παρακάρλιες περιοχές αναμένεται – από μέρα σε μέρα- η έγκριση του αιτήματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να ενεργοποιηθεί το μέτρο που θα καλύψει τις ανάγκες στήριξης των παραγωγών για τα 120.000 πλημμυρισμένα στρέμματα. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης και της σχετικής Πρόσκλησης, το αργότερο έως 31 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2024 . Η συμμετοχή στο Πρόγραμμα θα γίνεται αυτόματα με την υποβολή της αίτησης ΟΣΔΕ 2024, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετα δικαιολογητικά και ειδικοί φάκελοι. Το Μέτρο είναι ύψους άνω των 40 εκατ. και αναμένεται να καλύψει τους παραγωγούς της περιοχής για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Στη σύσκεψη μετέχουν ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο υφυπουργός Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος, ο υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος και ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments