Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΠαρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου στην Ευρώπη

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου στην Ευρώπη


 

Οι αγορές συνεχίζουν να βρίσκονται σε ένα ”σκαλοπάτι” περιορισμένων συναλλαγών, μικρών διακυμάνσεων, χωρίς κάποια σαφή ένδειξη κατεύθυνσης.

Ειδικότερα, στα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου:

Ισπανία

Επικρατεί μια μάλλον περίεργη εικόνα, που μένει να επιβεβαιωθεί και αποκρυσταλλωθεί. Τα έξτρα (τα συνήθους έως και προβληματικής ποιότητας), όπως και τα απλά παρθένα, πιέζονται, ενώ αντιθέτως τα λαμπάντε 1° κινούνται ανοδικά. Σαν αποτέλεσμα, ίσως συγκυριακά, τα λαμπάντε δείχνουν ακριβότερα από τα παρθένα.

Για το αρχείο σας σημειώστε πως τα έξτρα ακούγονται από 8,65 έως 8,80 €/κιλό, τα παρθένα από 8,15 έως 8,25 €/κιλό και τα λαμπάντε 1° από 8,10 έως 8,50€/κιλό.

Ιταλία

Σε αντίθεση με το θρυλούμενο ζωηρό και  και ευμετάβλητο μεσογειακό ταμπεραμέντο των Ιταλών, οι τιμές των ελαιολάδων τους συνεχίζουν εδώ και ένα μεγάλο χρονικό διάστημα να βρίσκονται καθηλωμένες χωρίς μεταβολές. Απόρροια αυτού, και η απροθυμία τους να εκδηλώσουν σοβαρό αγοραστικό ενδιαφέρον που θα ωθούσε την ελληνική αγορά.

Τυνησία

Σας έχουμε ενημερώσει εδώ και καιρό Η Τυνησία άνοιξε τις πόρτες της στην εξαγωγή χύμα ελαιολάδου   πως η Τυνησία ενεργοποίησε τις προνομιακές συμφωνίες εξαγωγών χωρίς δασμούς προς τις χώρες της ΕΕ χύμα, δηλαδή κυρίως προς Ιταλία αλλά και προς Ισπανία για μέγιστη ποσότητα 58 χιλ. τόνων.   Αναγκαστικά, οι μαζικές πωλήσεις συνεπάγονται υποχώρηση των τιμών κάτω από το 8,20€/κιλό (το έξτρα).

Ελλάδα

Ισχύουν ακριβώς τα όσα περιγράψαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης Παρασκευής.

Για τα έξτρα παρατηρείται ένα πολύ μεγάλο εύρος τιμών από τα 8,50 έως τα 9,50€/κιλό, (που θεωρητικά ζητούν τα καλά ΠΟΠ Σητείας), αναλόγως των ποιοτικών τους χαρακτηριστικών. Η Λακωνία κινείται μεταξύ 9,10 €/κιλό έως και με δυσκολία τα 9,20€/κιλό. Τα βιομηχανικά 5° έχουν εκδηλώσει μια προσφορά στο 7,10€/κιλό παράδοση στην Αθήνα, ενώ δεν υπήρχε στα υψηλότερα επίπεδα του 7,30 €/κιλό.

Το θερμόμετρο των τιμών έχει μικρή σημασία μπρος το πραγματικό των θερμοκρασιών με αρκετούς να ελπίζουν σε κάποια γρήγορα χιόνια πριν προχωρήσει ο Μάρτιος – καλό μήνα – και οι ελιές ξυπνήσουν από τον χειμωνιάτικο λήθαργό τους

Πηγή www.olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments