Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΠαρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου


Αυτή την εβδομάδα συντελέστηκε ένα ακόμη επεισόδιο μιας πολύ-πολύ παλιάς υπόθεσης, των διγλυκερίδιων και της πυροφαιοφυτίνης. Στη σύνοδο του Codex Alimentarius η Ισπανία έδειξε τη δύναμή της και απέφυγε τα χειρότερα -για αυτήν- να καθιερωθεί το κριτήριο της «φρεσκάδας», χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως οι μεμονωμένες χώρες δεν το εφαρμόζουν -ήδη οι ΗΠΑ και αρκετές άλλες- όπως και οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ που το επιβάλλουν στους προμηθευτές τους Όχι στο ποιοτικό κριτήριο της φρεσκάδας των ελαιολάδων, μία Πύρρειος ισπανική νίκη .

Κατά τα άλλα οι αγορές συνεχίζουν να διαβιούν σε καθεστώς χειμερίας νάρκης με ελάχιστες πράξεις συναλλαγών και τιμές χωρίς σαφή κατεύθυνση. Ειδικότερα, στα κύρια εμπορικά κέντρα της Μεσογείου την εβδομάδα που πέρασε είδαμε τα εξής:

Ισπανία

Οι τιμές αφού έκαναν τις προηγούμενες εβδομάδες μια «βουτιά» περί τα 0,20€/κιλό (ανάλογα με την ποιοτική κατηγορία, ιδίως τα συνήθη έξτρα υποχώρησαν), ήδη κινούνται σταθεροποιοτικά χωρίς αυτό να προδικάζει τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες.

Όπως έχουμε γράψει το βαρόμετρο των τιμών ακολουθεί σε αντίστροφη κίνηση των υγρόμετρο των βροχών. Έτσι, λοιπόν, και όπως είναι απόλυτα λογικό, κάποιες νέες βροχές μπορεί να μην άλλαξαν δραματικά το κλίμα όμως σίγουρα τείνουν να εκτονώνουν τις τιμές, οι οποίες κυμαίνονται:

– στα 8,0 €/κιλό οι βιομηχανικοί άσοι και το ραφινέ στο 8,25 €/κιλό,

– στο 8,30 τα παρθένα,

– τα έξτρα σε ένα εύρος από 8,50  έως 9,0 €/κιλό,

– ενώ το πυρηνέλαιο, το μεν μπρούτο 10° είναι με 3,2 και το ραφινέ με 4,3€/κιλό,

– τέλος ας σημειωθεί ότι το ραφινέ ηλιέλαιο έχει πέσει κάτω από το 1€/κιλό

Αυτά πάντοτε συμβαίνουν σε συνδυασμό με την πορεία της κατανάλωσης και των εξαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν γύρω στο 35% σύμφωνα και με τις επίσημες υπουργικές δηλώσεις. Οπότε πάμε step by step, με το θρίλερ να συνεχίζεται και βλέπουμε.

Ιταλία

Πρέπει να ψάξω να βρώ εδώ και πόσες εβδομάδες γράφουμε πως οι τιμές παραμένουν σταθερές καθώς εμπόριο και βιομηχανία τηρούν τόσο διακριτική στάση, σαν το πάτημα της γάτας, ώστε κανείς (σχεδόν) από όσους θα ήθελαν να πουλήσουν δεν τους παίρνει χαμπάρι (!).

Τυνησία 

Για μια ακόμη εβδομάδα συνεχίζουν οι πωλήσεις χύμα χωρίς δασμούς προς τις χώρες της ΕΕ (Ιταλία και Ισπανία) (βλ. Η Τυνησία άνοιξε τις πόρτες της στην εξαγωγή χύμα ελαιολάδου) αν και χωρίς καμία ιδιαίτερη ζέση καθώς και οι Τυνήσιοι φυλάνε δυνάμεις για αργότερα, το καλοκαίρι, περιμένοντας άνοδο τιμών, ενώ συνεχίζουν να εφοδιάζουν τις μεγάλες αγορές που έχουν (στην 3η θέση στις ΗΠΑ).

Ελλάδα

Απογοητευτική η κατάσταση διατηρώντας όσα λέγαμε στο Παρατηρητήριο της προηγούμενης εβδομάδας αλλά με ακόμη πιο απρόθυμο να κινηθεί το εμπόριο και τις τιμές να βρίσκονται οριακά λίγο πιο κάτω. Έτσι τα top έξτρα του 9,20 υποχωρούν στο 9,10€/κιλό, και τα βιομηχανικά από το 7,10 στα 7,0€/κιλό.

Αν είχαμε στατιστικές θα είχαμε και αποτελέσματα υποχώρησης της κατανάλωσης όπως στις άλλες χώρες της Μεσογείου, ίσως και ακόμη πιο έντονη. Αξιόπιστος παρατηρητής περιέγραψε πώς τα καρότσια των σούπερ μάρκετ σε κατ’ εξοχήν ελαιοπαραγωγική περιοχή γεμίζουν με σπορέλαια, όχι μόνο για το τηγάνι αλλά και το μαγείρεμα καθώς τα πιθάρια των ελαιοπαραγωγών είναι είτε άδεια, είτε με μικροποσότητες για να πουληθούν αργότερα όταν -όπως λένε κάποιοι δημοσιογράφοι- η τιμή ξεπέρασε τα 10, 11, 12€. Κανείς δεν ξέρει.

Αν και ο χειμώνας φεύγει σαν ένας από τους θερμότερους που έχουμε γνωρίσει, ωστόσο σχεδόν από παντού έρχονται μηνύματα αισιόδοξων βροχοπτώσεων για μια εσοδεία 2024/25 τουλάχιστον καλύτερης από την καταστροφική φετινή. Ας ελπίσουμε.

Πηγή: olivenews.gr

 

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments