Wednesday, September 18, 2024
HomeαγρότεςΥποβολή αιτήσεων για αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου από κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους

Υποβολή αιτήσεων για αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου από κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους


Από την Πέμπτη (7 Μαρτίου 2024) θα ξεκινήσει η υποβολή των αιτήσεων ένταξη στο Μέτρο 5.2 και θα λήξει στις 30 Απριλίου 2024.

Δημοσιεύθηκε από το ΥπΑΑΤ η πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την ένταξη στο Μέτρο 5.2, ύψους 45 εκατ. ευρώ, που αφορά:

α) την πλήρη και δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και

β) την εξολοκλήρου ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων και αποκατάσταση εξοπλισμού, για όσους κτηνοτρόφους αλλά και μελισσοκόμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου του 2023.

Το ποσοστό στήριξης ανέρχεται έως το 100% του ποσού των επιλέξιμων δαπανών.

Στόχος του εν λόγω Μέτρου, είναι να στηριχθεί η οικονομία των παραγωγών, οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν τις δαπάνες επανόρθωσης των ζημιών, που προκλήθηκαν στην κτηνοτροφία και μελισσοκομία από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και να μπορέσουν να ξεκινήσουν και πάλι την παραγωγική τους δραστηριότητα .

Το Μέτρο 5.2 θα εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας και Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, την περιοχή του Δήμου Δομοκού της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, καθώς και στους Δήμους Αλεξανδρούπολης και Σουφλίου της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου.

Η υποβολή των αιτήσεων θα γίνεται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Αγροτικής Ανάπτυξης στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.opsaa.gr/RDIIS/#/login 

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης με αφορμή την προκήρυξη το μέτρου δήλωσε: «Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ξεκινούμε την υλοποίηση του Μέτρου 5.2 ύψους 45 εκατ. ευρώ, με στόχο να δώσουμε και πάλι πνοή στους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους που υπέστησαν ζημιές από τις θεομηνίες του φθινοπώρου και τις μέγα-πυρκαγιές του καλοκαιριού. Η κατασκευή των νέων εγκαταστάσεων θα γίνει με πρότυπα σχέδια στάβλων και θα πληρούνται όλοι οι κανόνες ευζωίας και θα υπάρχει πρόβλεψη για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων. Ενισχύεται επίσης και η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών με στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους παραγωγής. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στέκεται στο πλευρό των πληγέντων παραγωγών δημιουργώντας παράλληλα τις συνθήκες για εκσυγχρονισμό και ανάπτυξη των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους, μετατρέποντας έτσι την κρίση σε ευκαιρία».
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,129FansLike
1,282FollowersFollow

Recent Comments