Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΚαναδάς: Αύξηση Στις Καλλιέργειες Σκληρού Σιταριού και Εκτάσεις Σποράς - Προοπτικές για...

Καναδάς: Αύξηση Στις Καλλιέργειες Σκληρού Σιταριού και Εκτάσεις Σποράς – Προοπτικές για Εξαγωγές


 

Καναδάς: Σκληρό Σιτάρι και Εξαγωγές – Προβλέψεις για Αύξηση στις Καλλιέργειες

Ο Καναδάς ετοιμάζεται να αυξήσει την παραγωγή του σε σκληρό σιτάρι αυτήν την άνοιξη, σύμφωνα με την έκθεση προθέσεων σποράς που δημοσίευσε η αρμόδια υπηρεσία της χώρας. Οι Καναδοί αγρότες αναμένεται να αυξήσουν τις καλλιέργειες σκληρού σιταριού κατά 5,1%, προετοιμαζόμενοι για εξαγωγές που θα φτάσουν τους 2 εκατομμύρια τόνους.

Αυτή η εξέλιξη είναι αναμενόμενη, καθώς οι εναλλακτικές καλλιέργειες παρουσίαζαν χαμηλότερα κέρδη συγκριτικά με τις τρέχουσες τιμές στην αγορά του σκληρού σιταριού. Οι τιμές παραμένουν σταθερά υψηλές, κυμαίνονται γύρω στα 390 ευρώ ανά τόνο για παράδοση στο Μπάρι. Αυτό ελκύει τους αγρότες, ενώ οι τιμές στις ευρωπαϊκές αγορές παραμένουν χαμηλές, λόγω της πίεσης από τις ρωσικές εξαγωγές.

Παρόλα αυτά, η αγορά ανταποκρίνεται διστακτικά στην ανακοίνωση της αύξησης των καλλιεργειών από τον Καναδά. Στην πόλη της Φότζιας, οι τιμές του σκληρού σιταριού διορθώθηκαν προς τα κάτω κατά περίπου 15 ευρώ. Συγκεκριμένα, οι νέες τιμές κυμαίνονται ως εξής:

  • Για ποιοτικά σιτάρια με ειδικό βάρος 78 kg/hl και ποσοστό πρωτεΐνης 12%, οι τιμές κυμαίνονται στα 322-327 ευρώ ανά τόνο.
  • Για τη δεύτερη ποιότητα με ειδικό βάρος 76 kg/hl και ποσοστό πρωτεΐνης 11%, οι τιμές κυμαίνονται στα 305-310 ευρώ ανά τόνο.

Παρά τις διορθώσεις στις τιμές, ο Καναδάς εξακολουθεί να είναι ένας σημαντικός παραγωγός σκληρού σιταριού στις διεθνείς αγορές. Με υψηλά αποθέματα από τη σοδειά του 2023, ο Καναδάς εκτιμάται ότι θα παράγει περίπου 6 εκατομμύρια τόνους σιταριού, εκ των οποίων περίπου 5 έως 5,5 εκατομμύρια θα διατεθούν στις παγκόσμιες αγορές.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, προβλέπεται ότι θα προσθέσει περίπου 2 εκατομμύρια τόνους στις εξαγωγές της. Με αυτές τις αυξημένες ποσότητες στην αγορά, αναμένεται να διαμορφωθούν νέες δυναμικές στην παγκόσμια εμπορία σκληρού σιταριού, ενώ η Τουρκία φαίνεται ότι θα παραμείνει ένας σημαντικός παράγοντας στην αγορά.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments