Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΚίνδυνος για Τους Βαμβακοπαραγωγούς: Η Απειλή της Απώλειας της Ειδικής Ενίσχυσης Λόγω...

Κίνδυνος για Τους Βαμβακοπαραγωγούς: Η Απειλή της Απώλειας της Ειδικής Ενίσχυσης Λόγω Αδράνειας των Αρχών


 

Πολλοί βαμβακοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν την ειδική ενίσχυση βάμβακος στις περιοχές που επλήγησαν από την θεομηνία λόγω της ολιγωρίας των διοικούντων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Φώτης Παπαδόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Λαρισαίων Αγροτών, «με βάση τον μέσο όρο των αποδόσεων την τριετία είχαμε μια αύξηση του πλαφόν της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι κατά 20% που αυτό σημαίνει ότι ο παραγωγός θα έπρεπε να είχε στην Λάρισα μια απόδοση στα 334 κιλά το στρέμμα για να εισπράξει την ενίσχυση (από τα 265 κιλά).

Ήρθε όμως το 2023 η θεομηνία με αποτέλεσμα να προτείνει η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και να γίνει αποδεκτό από την ΕΕ να μειωθεί το πλαφόν κατά 30%, δηλαδή το πλαφόν μειώθηκε στα 234 κιλά το στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι στην Λάρισα για να μπορέσει να εισπράξει ο παραγωγός την στρεμματική ενίσχυση θα έπρεπε να παραδώσει τουλάχιστον 234 κιλά το στρέμμα για να πάρει την ενίσχυση.

Αυτό αυτό το πλαφόν εξαιρέθηκαν τα πλημμυρισμένα χωράφια με ζημιά 100% και οι παραγωγοί θα πάρουν την ειδική ενίσχυση.

Όμως υπάρχουν και ζημιές σε μη πλημμυρισμένα χωράφια και αυτές δεν τις έχουν λάβει υπόψιν οι υπεύθυνοι και δημιουργούν προβλήματα στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε πολλές περιοχές στα βαμβάκια είχαμε ζημιές λόγω των βροχοπτώσεων και οι παραγωγοί εισέπραξαν προκαταβολή αποζημίωσης 50 ευρώ το στρέμμα.

Αυτό σημαίνει ότι στα συγκεκριμένα χωράφια υπήρχαν μάρτυρες και έγιναν εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και καταβλήθηκε η αποζημίωση στους βαμβακοπαραγωγούς.

Σε αυτά τα χωράφια λόγω της ζημιάς δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν των 234 κιλών το στρέμμα.

Για αυτό θα έπρεπε ήδη να είχε κινηθεί η διαδικασία για να υπάρξει περαιτέρω μείωση του πλαφόν για τους βαμβακοπαραγωγούς που με αποδείξεις έχουν πάθει ζημιά (αφού εισέπραξαν την προκαταβολή το κράτος αναγνωρίζει το πρόβλημα).

Υπάρχουν βαμβακοπαραγωγοί που είχαν απόδοση 100 – 200 κιλά το στρέμμα και θα χάσουν τα χρήματα και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα σε όλη την Θεσσαλία.

Αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και οι σπορές στα βαμβάκια θα πρέπει να ξεκινήσουν το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου.

Για να μπει στο χωράφι ο παραγωγός θα πρέπει να έχει χρήματα για τα πετρέλαια, τα σπόρια, την λίπανση και τα άλλα έξοδα.

Αν πιστωθεί για να πάρει τα εφόδια θα πρέπει πληρώσει έως και 30% τόκο.

Εκτιμώ ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει το καθεστώς με τα καλλιεργητικά δάνεια, που να είναι χαμηλότοκα ή ακόμη και άτοκα, για να μπορούν οι αγρότες να ξεκινήσουν τη νέα καλλιεργητική περίοδο.

Παρά τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, σήμερα στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τις θεομηνίες υπάρχει μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και μιλάμε για όλον τον κάμπο της Θεσσαλίας».

Πηγή www.agrotypos.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments