Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΕΛΓΑ: Πληρωμή 70 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα, πρώτη δόση πετρελαίου στις...

ΕΛΓΑ: Πληρωμή 70 εκατ. ευρώ την επόμενη εβδομάδα, πρώτη δόση πετρελαίου στις 1η Απριλίου


Ο ΕΛΓΑ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο για την πληρωμή αποζημιώσεων ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ αμέσως μετά την 25η Μαρτίου και εντός της επόμενης εβδομάδας. Παράλληλα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εργάζονται για την καταβολή της πρώτης δόσης του αγροτικού πετρελαίου, με προγραμματισμένη ημερομηνία τη Δευτέρα 1η Απριλίου.

Τα τελευταία νέα αναφέρουν ότι ήδη έχουν φτάσει στο κεντρικό γραφείο του ΕΛΓΑ αποκαλυπτικά στοιχεία από τα υποκαταστήματα του Οργανισμού, που αντιστοιχούν σε συνολική πληρωμή περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ. Επί του παρόντος, ο ΕΛΓΑ εξετάζει εάν οι αιτήσεις αποζημίωσης πληρούν τα κριτήρια εξόφλησης της ειδικής εισφοράς που καθορίστηκε, με την προθεσμία για τη συγκεκριμένη υποχρέωση να λήγει την επόμενη Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί που δεν έχουν εξοφλήσει την εισφορά τους, ακόμα και αν έχουν ολοκληρώσει τις αιτήσεις τους, δεν θα λάβουν την αντίστοιχη αποζημίωση στην επερχόμενη πληρωμή.

Αυτή η πληρωμή αποτελεί συνέχεια του κύκλου πληρωμών ζημιών για το έτος 2023, που είχε ξεκινήσει τον περασμένο Φεβρουάριο. Με το συνολικό ποσό των πληρωμών να υπερβαίνει τα 200 εκατομμύρια ευρώ, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη καταβάλει 70 εκατομμύρια ευρώ για ζημίες στη ζωική και φυτική παραγωγή του έτους 2023 τον Φεβρουάριο. Με την προσεχή πληρωμή των επιπλέον 70 εκατομμυρίων ευρώ που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, απομένει μια ακόμα δόση ύψους 70 εκατομμυρίων ευρώ. Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζει την προσδοκία να ολοκληρωθούν οι υποχρεώσεις για το έτος 2023 μέχρι τον προσεχή Ιούνιο.

Όσον αφορά την επόμενη χρονική πληρωμή, αυτή θα επικεντρωθεί στην πρώτη δόση του αγροτικού πετρελαίου, ύψους περίπου 41 εκατομμυρίων ευρώ. Οι λίστες των δικαιούχων έχουν ήδη αποσταλεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την πληρωμή να εξαρτάται πλέον αποκλειστικά από το υπουργείο Οικονομικών.

Οι δικαιούχοι προκαταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) για γεωργική χρήση, καθορίζονται από το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ή από την κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με τον νόμο. Η προκαταβολή υπολογίζεται με βάση τις δηλώσεις του Οργανισμού Συνδεδεμένων Φυσικών Προσώπων (ΟΣΔΕ) του 2023. Έτσι, οι παραγωγοί που θα προβούν σε αλλαγές στο φετινό ΟΣΔΕ ενδέχεται να διαφέρουν τα ποσά που θα λάβουν στον λογαριασμό τους.

Ας εξετάσουμε ένα παράδειγμα για να κατανοήσουμε πώς υπολογίζεται η προκαταβολή επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης για γεωργική χρήση.

Έστω ότι ένας παραγωγός καλλιέργησε 100 στρέμματα βαμβακιού το έτος 2023. Ο παραγωγός λαμβάνει επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου, η οποία υπολογίζεται ως εξής:

Η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου που λαμβάνει ο παραγωγός είναι το 50% της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου για την καλλιέργεια βαμβακιού, βάσει των δηλώσεών του στον ΟΣΔΕ του 2023.

Αν η ετήσια κατανάλωση πετρελαίου για την καλλιέργεια βαμβακιού είναι 30 λίτρα ανά στρέμμα, τότε για 100 στρέμματα η ετήσια κατανάλωση θα είναι 3000 λίτρα.

Έτσι, το 50% της ετήσιας κατανάλωσης είναι 1500 λίτρα πετρελαίου.

Με βάση τον συντελεστή ΕΦΚ, που είναι 0,41 σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου θα είναι:

Επιστροφή ΕΦΚ = Συντελεστής ΕΦΚ * Κατανάλωση πετρελαίου = 0,41 * 1500 λίτρα = 615 ευρώ.

Επομένως, η επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου για τον παραγωγό βαμβακιού θα είναι 615 ευρώ.

Στο παράδειγμα αυτό, ο παραγωγός βαμβακιού λαμβάνει επιστροφή ΕΦΚ πετρελαίου ύψους 615 ευρώ, με βάση την ετήσια κατανάλωση πετρελαίου για την καλλιέργειά του. Αυτό το ποσό αποτελεί το 50% της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου και αντιστοιχεί στα 15 λίτρα από τα συνολικά 30 λίτρα ανά στρέμμα που απαιτούνται για την καλλιέργεια βαμβακιού.

Αυτή η επιστροφή αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό κομμάτι του κόστους λειτουργίας για τους γεωργούς και συμβάλλει στη διατήρηση της αειφορίας στη γεωργία. Επιπλέον, η προκαταβολή αυτής της επιστροφής βοηθάει τους γεωργούς να διαχειριστούν καλύτερα τα οικονομικά τους και να συνεχίσουν την παραγωγή τους με βιώσιμο τρόπο.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments