Αρχικήεπικονοιαση φυτωνΟ ζωτικός ρόλος της μέλισσας στον αγροτικό τομέα

Ο ζωτικός ρόλος της μέλισσας στον αγροτικό τομέα


 

Η επικονίαση των μελισσών είναι ένα ζωτικό συστατικό της γεωργίας, διαδραματίζοντας κρίσιμο ρόλο στην παραγωγή πολλών από τα φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς στα οποία βασιζόμαστε για την καθημερινή μας διατροφή.

Η διαδικασία της επικονίασης είναι η μεταφορά της γύρης από τα αρσενικά αναπαραγωγικά μέρη ενός φυτού στα θηλυκά αναπαραγωγικά μέρη, επιτρέποντας στο φυτό να παράγει σπόρους και καρπούς.Σε πολλά φυτά, αυτή η μεταφορά διευκολύνεται από έντομα, όπως μέλισσες, πεταλούδες και σκαθάρια. Mία μόνο μέλισσα να μπορεί να επισκεφτεί έως και 2.000 λουλούδια την ημέρα.

Παρά το μικρό τους μέγεθος, οι μέλισσες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη γεωργική βιομηχανία. Έρευνα από την Αμερική αναφέρει ότι οι μέλισσες είναι υπεύθυνες για την επικονίαση καλλιεργειών αξίας άνω των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.

Ωστόσο, οι πληθυσμοί των μελισσών έχουν μειωθεί δραματικά τα τελευταία χρόνια , κύριοι λόγοι είναι η ανεξέλεγκτη χρήση φυτοφάρμακων από αγρότες  και οι ασθένειες των μελισσιών, όπως η βαρρόα η Νοζεμίαση και πολλές ακόμα , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερες αποδόσεις των καλλιεργειών και μειωμένη ποιότητα των προϊόντων.

Ως μελισσοκόμος ο ίδιος, έχω δει από πρώτο χέρι τη σημασία της επικονίασης των μελισσών για τη γεωργία. Θυμάμαι ένα καλοκαίρι που τα μελίσσια μου ήταν ιδιαίτερα δραστήρια και οι μηλιές στον γύρω περιβόλι έσφυζαν από καρπούς. Ήταν πραγματικά ένα θέαμα και ήταν μια απόδειξη της απίστευτης επίδρασης που μπορούν να έχουν αυτά τα μικροσκοπικά έντομα στην παραγωγή τροφής μας.

Για να διασφαλίσουμε ότι οι πληθυσμοί των μελισσών παραμένουν υγιείς και εύρωστοι, είναι σημαντικό να λάβουμε μέτρα για την προστασία των οικοτόπων τους και τη μείωση της έκθεσής τους σε φυτοφάρμακα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη φύτευση αγριολούλουδων και άλλων φυτών, τα οποία παρέχουν πηγή τροφής για τις μέλισσες και άλλους επικονιαστές . 


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοφιλή άρθρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ