Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΠαρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου

Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου


 

Η τέταρτη σημαντική είδηση έρχεται από τις Τρίτες Χώρες και ειδικά από την Τυνησία, η οποία ανοίγει τον ετήσιο κύκλο των πωλήσεων χύμα ελαιολάδων

Αυτή η εβδομάδα ήταν πραγματικά μεστή από σημαντικές και αξιόπιστες ειδήσεις (βλ. Τιμές ελαιολάδου: αντίρροπες δυνάμεις προς τα πάνω αλλά και προς τα κάτω).

Η πρώτη και πιο σημαντική ήταν το ισοζύγιο ελαιολάδου που ανακοίνωσε η Ισπανία Το Ισπανικό ισοζύγιο ελαιολάδου Ιανουαρίου 2024,  Τι κρατάμε από εδώ;

  • Η παραγωγή θα ξεπεράσει τις αρχικές προβλέψεις ανεβαίνοντας προς τους 800 χιλιάδες τόνους
  • Οι πωλήσεις ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο εμπεριέχοντας δύο κάπως διαφορετικά πράγματα. Πρώτον, την κατανάλωση, η οποία δίνει μια αισιόδοξη εικόνα καθώς φαίνεται να απορροφά τις αυξημένες τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Δεύτερον, την αυξημένη αποθεματοποίηση της βιομηχανίας τυποποίησης, η οποία, προφανώς, σπεύδει να αγοράσει, να γεμίσει κάπως τις δεξαμενές της , εκμεταλλευόμενη ένα μικρό διάλειμμα κάμψης των τιμών πριν ολοκληρωθεί η φετινή εσοδεία
  • Τα συνολικά αποθέματα (735 χιλιάδες τόνοι) είναι χαμηλά και ανεπαρκή για να τροφοδοτήσουν την αγορά για τους επιόμενους μήνες μέχρι να μπεί κανονικά η νέα εσοδεία 2024/25.

Η δεύτερη σημαντική είδηση έρχεται και αυτή από την Ισπανία και αφορά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις (βλ. Οι πρόσφατες βροχοπτώσεις στην Ανδαλουσία επηρεάζουν την εσοδεία 2024/25 και τις τιμές παραγωγού). Επίσης αντιφατική,καθώς ναι μεν τα υδρολογικά στοιχεία που δημοσιεύσαμε εμπνέουν μια αισιόδοξία για σχετικά ικανοποιητικές βροχοπτώσεις, που θα επηρεάσουν την εσοδεία 2024/25, όμως βλέπουμε παράλληλα τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες να ακυρώνουν σε ένα βαθμό τις ευεργετικές βροχές.

Η τρίτη σημαντική είδηση σχετίζεται με τα ιδιαίτερα χαμηλά αποθέματα της Ιταλίας (βλ. Με σχεδόν άδειες δεξαμενές η Ιταλία), μέσα στο γενικότερο πλαίσιο ελλείψεων που προβλέπονται σε επίπεδο Ε.Ε. τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο (βλ. Τα χαμηλά αποθέματα ελαιολάδου, φρένο ή γκάζι στις τιμές). Παράγων που λειτουργεί τουλάχιστον σαν ανάχωμα (φρένο) στις όποιες τυχόν πιέσεις τιμών εκδηλωθούν.

Η τέταρτη σημαντική είδηση έρχεται από τις Τρίτες Χώρες και ειδικά από την Τυνησία, η οποία ανοίγει τον ετήσιο κύκλο των πωλήσεων χύμα ελαιολάδων χωρίς δασμούς στις χώρες Ε.Ε. Αν αναλογιστούμε ότι η Τυνησία είναι μια από τις χώρες με κάπως ικανοποιητική φετινή παραγωγή (200 χιλιάδες;), τότε δικαιολογείται το μεγάλο ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί από την Ιταλική αλλά και την Ισπανική βιομηχανία τυποποίησης μέσω των αγοραστών – εισαγωγέων τους.

Η τεσσεράμιση ολίγον είδηση είναι ότι πέρασαν 7 μήνες από την απαγόρευση εξαγωγών χύμα της Τουρκίας (βλ. Έκτακτη είδηση: η Τουρκία επέβαλε απαγόρευση εξαγωγών των ελαιολάδων της) και λογικά οι συνθήκες πιέζουν για μια χαλάρωση. Ίδωμεν…

Όπως, λοιπόν, γράψαμε και εχθές για τις αντίρροπες δυνάμεις, όλα τα παραπάνω συνθέτουν ένα παζλ αντιφάσεων, μια εξίσωση με πολλούς αγνώστους. Άλλες δυνάμεις ωθούν τις τιμές προς νέα υψηλά,  όσο τουλάχιστον μπορεί να αποδεχτεί το ράφι και ο καταναλωτής. Υπάρχουν όμως και δυνάμεις που συγκρατούν ή και  πιέζουν τις τιμές αθροίζοντας είτε βυτία και καράβια ελαιολάδου σήμερα, είτε προσδοκίες καλής εσοδείας αύριο.

Πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά, ανοίξτε τους χάρτες, συντονίστε τον ασύρματο σε αξιόπιστες εκπομπές και υπομονή.

Οι τιμές στη Μεσόγειο 

Καθώς λοιπόν βρισκόμαστε σε μια προσωρινή φάση αναμονής και αλληλοεξουδετέρωσης των αντίρροπων δυνάμεων που προαναφέραμε, είναι λογικό επακόλουθο να παρατηρούμε όχι μόνο λιγοστές συναλλαγές αλλά και λίγο-πολύ σταθερές τιμές με κάποιες τάσεις ελαφράς διολίσθησης.

Ισπανία

Τα συνήθη έξτρα υποχωρούν περίπου 3% από τα υψηλά της πρώτης εβδομάδας του Ιανουαρίου 2024, ευρισκόμενα τώρα σε ένα εύρος 8,40 έως 9,20€/κιλό.

Τα παρθένα έχουν υποχωρήσει περισσότερο, στο 4,5%, ενώ τα λαμπάντε 1° μετά από πολλά σκαμπανεβάσματα για γερά στομάχια έχουν επανέλθει στις αρχικές υψηλές τιμές του Ιανουαρίου, περίπου μεταξύ 8,15 και 8,35€/κιλό.

Ιταλία

Συνεχίζει η ίδια εικόνα των προηγούμενων εβδομάδων, καθώς εμπόριο και βιομηχανία έχουν βάλει οροφή το 8,65 – 9,15 (χωρίς Φ.Π.Α.), προκειμένου να διατηρούν τις τιμές στο ράφι για τους καταναλωτές.

Τυνησία

Η Τυνησία όπως προαναφέραμε ξανοίγεται σε μαζικές πωλήσεις, άρα με αναπόφευκτες μικρές υποχωρήσεις τιμών που ήδη είχαν αρχίσει να φαίνονται από την προηγούμενη εβδομάδα.

Ελλάδα

Η γενική εικόνα περιορισμένων συναλλαγών ισχύει και για την Ελλάδα. Μην ξεχνάμε ότι πρακτικά τελείωσε μια συγκομιδή με αρνητικό ρεκόρ περί τους 130 – 140 χιλιάδες τόνους. Έτσι οι τιμές διατηρούνται για τα μεν έξτρα σε ένα εύρος 8,50 – 9,00€/κιλό, με οριακές μεμονωμένες περιπτώσεις στο 9,20€, ενώ τα βιομηχανικά παραμένουν καθηλωμένα στο 7,00 – 7,20€/κιλό (τιμές βυτίου, αναχώρηση).

Πηγή www.olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,142FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments