Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΟι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου

Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στις φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου


 

Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες, για τις ιδιαίτερες ιδιότητές του, τόσο ως φάρμακο, όσο και για τη μεταφορά μορίων που προέρχονται από το φυτικό περιβάλλον, και στις δύο περιπτώσεις ως θεραπευτικό φάρμακο.
Το πρώτο γραπτό εύρημα αυτών των ιδιοτήτων που προάγουν την υγεία βρίσκεται στο πάπυρος του Georg Ebers (που χρονολογείται από το 1550 π.Χ.) όπου, στην ιερατική, περιγράφονται ορισμένες ασθένειες, τα συμπτώματά τους, οι διαγνώσεις και οι συνταγές που ακολουθούν με έως και 876 θεραπείες.

Ανάμεσα στις ασθένειες που θεραπεύονταν με ελαιόλαδο στην αρχαία Αίγυπτο, βρίσκουμε γαστρίτιδα, πληγές, αποστήματα, εγκαύματα και διαταραχές του γεννητικού συστήματος.

Αργότερα και οι δύο αρχαίοι Έλληνες, ότι η Ρωμαίους, χρησιμοποιούσαν ελαιόλαδο σε πληγές, εγκαύματα, δερματικά έλκη, οξείες και χρόνιες φλεγμονές, ωτίτιδες, πονόλαιμο και πονόδοντους, γαστρίτιδα και γαστρικά έλκη. Οι αρχαίοι Ρωμαίοι θεράπευαν με ελαιόλαδο (“oleum ex albis ulivis” “Oleum viride”), που λαμβάνεται από πρώιμη πίεση του καρπού, πράγματι σχεδόν άγουρο, με τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά του πικρού και πικάντικου.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι το λάδι περιέχει φαινολικές ενώσεις με αντιβακτηριακή, αντιική και αντιμυκητιακή δράση, ακόμη και με βακτηριοκτόνο δράση κατάΕλικοβακτηρίδιο του πυλωρού, ένα μικρόβιο που εμπλέκεται σε γαστρίτιδα, έλκη και όγκους στομάχου, γι’ αυτό το 1994 ταξινομήθηκε από τον ΠΟΥ ως Καρκινογόνο κατηγορίας Ι.

Υπάρχουν πολλές βιοδραστικές ενώσεις που υπάρχουν στο ελαιόλαδο, συμπεριλαμβανομένων τοκοφερόλων, ακόρεστων λιπαρών οξέων, καροτενοειδών, σκουαλενίου καθώς και μεγάλος αριθμός φαινολικών ενώσεων, οι τελευταίες είναι μοναδικές στον φυτικό κόσμο.

Από τον περασμένο αιώνα, η αντιφλεγμονώδης δράση και η ανοσοτροποποιητική δράση του ελαιολάδου έχουν μελετηθεί ευρέως και οι πιθανές ευεργετικές, καθώς και προληπτικές, επιδράσεις του κατά καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονώδεις ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των εντερικών ασθενειών (IBD, ακρωνύμιο για Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου).

Η Tanideh και οι συνεργάτες τους, με την έρευνά τους (1), απέδειξαν ότι η από του στόματος χορήγηση ελαιολάδου μπορεί μειώνουν τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονωδών κυτοκινών, όπως η ιντερλευκίνη 1 βήτα (IL-1β), και το οξειδωτική βλάβη, που συναντάμε στην κολίτιδα αρουραίου. Αυτή η βελτίωση είναι ακόμη πιο ισχυρή με τη χορήγηση EVOO ενισχυμένης με γενιστεΐνη, το κύριο ισοφλαβόνη που περιέχεται στη σόγια.

Σε μια μελέτη των Takashima et al., στην οποία χρησιμοποιήθηκε 5% ελαιόλαδο, προκειμένου να επαληθευτεί μια πιθανή δράση προαγωγής της υγείας σε αρουραίους, προκλήθηκε πειραματική κολίτιδα σε αυτούς με τη χορήγηση δεξτράνη (θειικό νάτριο δεξτράνη, DSS).

Μετά από θεραπεία 5 εβδομάδων θυσιάστηκαν και διαπιστώθηκε αύξηση στην έκφραση πρωτεΐνης STAT3 (Μετατροπέας σήματος και ενεργοποιητής μεταγραφής 3, δηλαδή μετατροπέας σήματος και ενεργοποιητής της μεταγραφής σε πολλές κυτταρικές διεργασίες όπως η ανάπτυξη και ο προγραμματισμένος θάνατος), pSTAT3 (STAT3 φωσφορυλιωμένο, δηλ. ενεργοποιημένο), του ενζύμου COX-2 (κυκλοοξυγενάση, που παράγεται περιστασιακά και μόνο σε κύτταρα που εμπλέκονται στη φλεγμονώδη ή ανοσολογική απόκριση), ένζυμο iNOS (Επαγώγιμη συνθάση μονοξειδίου του αζώτου δηλ. Επαγώγιμη συνθάση μονοξειδίου του αζώτου, ένα ένζυμο χαρακτηριστικό των μακροφάγων που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της φλεγμονής τόσο με σηματοδοτική όσο και με βακτηριοκτόνο λειτουργία) όλα αυτά τα μόρια προκλήθηκαν από τη δεξτράνη.

Αυτές οι αυξήσεις μετριάστηκαν από το ελαιόλαδο, υποδεικνύοντας ότι η μακροχρόνια λήψη ακόμη και 5% EVOO μπορεί να βελτιώσει τη χρόνια φλεγμονή, τουλάχιστον, σε αυτά τα ινδικά χοιρίδια (2). Οι ευεργετικές επιδράσεις του ελαιολάδου στην κολίτιδα μπορεί να διαρκέσουν αρκετά μεγαλύτερη διάρκεια απασχόλησηςπροκειμένου να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Σε μια άλλη μελέτη των Sanchez-Fidalgo et Coll. μια ορισμένη ποσότητα ελαιολάδου χορηγήθηκε σε ποντίκια για 30 συνεχόμενες ημέρες, πριν προκληθεί κολίτιδα δεξτράνης, μετά από αυτό ανακαλύφθηκε ότι το ελαιόλαδο, μέσω μιας τροποποίησης των κυτοκινών, καθορίζει μείωση COX-2 / iNOS, μια υπορρύθμιση του p38 MAPK (ακρωνύμιο του p38 Mitogen-Activated Protein Kinases, πρωτεΐνες που εμπλέκονται στην κυτταρική διαφοροποίηση, την απόπτωση και την αυτοφαγία που ενεργοποιούνται κυρίως από οξειδωτικό στρες, αλλά και από άλλες μορφές στρες όπως το οσμωτικό, το θερμικό και η ακτινοβολία) ικανές να βελτιώσουν τη χρόνια κολίτιδα μειώνοντας τα επίπεδα iNOS και ενισχύοντας την αντιοξειδωτική ικανότητα σε ποντίκια (3).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, σε ένα πείραμα που αξιολογούσε τα εντερικά αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα της ασαπωνοποιήσιμης μερίδας του ελαιολάδου, ότι αυτά τα συστατικά του ελαιολάδου ήταν σε θέση να ανακουφίσουν το οξειδωτικό στρες και να αποκαταστήσουν τα επίπεδα έκφρασης των προφλεγμονωδών πρωτεϊνών μέχρι να τα φέρουν σε φυσιολογικά επίπεδα. διά μέσου p38 MAPK και ο παράγοντας μεταγραφής NF-κB (Πυρηνικός παράγοντας κάπα-ελαφριά αλυσίδα-ενισχυτής ενεργοποιημένων Β κυττάρων) δηλαδή μέσω αυτών των κυτταρικών οδών σηματοδότησης (4).

Η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) περιλαμβάνει την Ελκώδης κολίτιδα και το η νόσος του Κρον, τα ακριβή αίτια των οποίων είναι ακόμη άγνωστα και ο χαρακτηρισμός τους προβληματίζει την περιοχή του πεπτικού σωλήνα που εμπλέκεται (στην ελκώδη κολίτιδα η φλεγμονή επηρεάζει το ορθό μέχρι ολόκληρο το κόλον και στο 90% των περιπτώσεων η νόσος του Κρον ο ειλεός και η αρχή του παχέος εντέρου, στην περίπτωση αυτή με α αποσπασματική εμφάνιση και με φλεγμονή που επηρεάζει το εντερικό τοίχωμα σε βάθος).

Στην ελκώδη κολίτιδα, το αποσπασματικό μοτίβο δεν υπάρχει και η φλεγμονή παραμένει στο επιφανειακό επίπεδο του βλεννογόνου, αλλά μπορεί να εμφανιστούν έλκη που μπορεί να παράγουν βλέννα και πύον. Ωστόσο, στη νόσο του Crohn μπορούν να σχηματιστούν συρίγγιο που φέρνουν σε επικοινωνία με το εξωτερικό ή με όργανα που δεν θα έπρεπε, στένωση του πεπτικού σωλήνα ή κοκκιώματα σε ευρήματα βιοψίας (5).

Πολυάριθμες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η διατροφή είναι ένας από τους κύριους περιβαλλοντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ, καθώς μπορεί να ρυθμίσει την εντερική μικροχλωρίδα, μειώνουν τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες (6).

Δεδομένου ότι η κατανάλωση λαδιού είναι απαραίτητη στη διατροφή, η βελτίωση των παθολογιών που σχετίζονται με την ΙΦΝΕ προκύπτει και από τη συνεισφορά των φαινολικών ενώσεων του ελαιολάδου, λόγω των πιθανών δραστηριοτήτων του στην υγεία.

Πηγή olivonews.it

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,149FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments