Thursday, September 19, 2024
HomeΑδειες δεξαμενεςΜε σχεδόν άδειες δεξαμενές η Ιταλία

Με σχεδόν άδειες δεξαμενές η Ιταλία

 

Μόλις 270 χιλιάδες τόνους ανακοίνωσε η Ιταλία για τα αποθέματα ελαιολάδου που υπάρχουν τέλος Ιανουαρίου 2024. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι οι δεξαμενές είναι σχεδόν άδειες αν σκεφτούμε ότι άλλα φετινά ελαιόλαδα αναμένονται ελάχιστα τον Φεβρουάριο, ενώ ακόμη χρειαζόμαστε τουλάχιστον 8 – 10 μήνες μέχρι να βγούν τα φρέσκα ελαιόλαδα της 2024/25.

Αν προσθέσουμε και τους 735 χιλιάδες τόνους της Ισπανίας, (βλ. Το Ισπανικό ισοζύγιο ελαιολάδου Ιανουαρίου 2024, παραγωγή και πωλήσεις αισιοδοξίας), αν λάβουμε υπόψη ότι η Ελλάδα είχε φέτος μια ελάχιστη παραγωγή 130 (;) χιλιάδων τόνων, ότι η Τουρκία δεν φαίνεται διατεθειμένη να άρει την απαγόρευση χύμα εξαγωγών, ότι οι δυνατότητες της Τυνησίας είναι περιορισμένες, τότε ερχόμαστε πολύ κοντά, στο σενάριο της Κομισιόν ότι τον Σεπτέμβριο η εμπορική περίοδος θα κλείσει με μόλις 257 χιλιάδες τόνους (βλ. Τα χαμηλά αποθέματα ελαιολάδου, φρένο ή γκάζι στις τιμές)

Τι μπορεί να σημάνει η εξέλιξη αυτή για την πορεία των τιμών παραγωγού, αλλά και καταναλωτή, είναι μάλλον προφανές. Άλλωστε έχουμε πεί εδώ και 2 χρόνια πως πλέουμε σε αχαρτογράφητα νερά.

Για όσους αγαπούν τις λεπτομέρειες, να προσθέσουμε πως αυτοί οι 270 χιλιάδες τόνοι των συνολικών αποθεμάτων στην Ιταλία αντιστοιχούν σε:

  • 75,5% έξτρα παρθένο
  • 1,2% παρθένο
  • 7,1% λαμπάντε
  • 5,1% ραφινέ
  • 7,5% πυρηνέλαιο

Επίσης, το 93% είναι σε κατάσταση χύμα και μόνο 19 χιλιάδες τόνοι είναι τυποποιημένοι.

Ενδιαφέρον έχει η προέλευση, με το 57% να είναι ιταλικό, το 14% από ενδοκοινοτικό εμπόριο (Ισπανία, Ελλάδα) και μόνο το 3% να προέρχεται από 3ες χώρες.

Πηγή www.olivenews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments