Thursday, September 19, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΠαγκόσμιο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου: Νέες Δυναμικές στην Αγορά

Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου: Νέες Δυναμικές στην Αγορά


 

Γράφει ο Βασίλης Ζαμπούνης από www.olivenews.gr 

Αγαπητοί μου αναγνώστες και αναγνώστριες Καλή Χρονιά με υγεία, προσωπική και της Φύσης, με φυσιολογικά χειμωνιάτικα κρύα, βροχές και χιόνια.

Πρωτοχρονιά, Γιορτές και έλλειψαν οι μεγάλες ειδήσεις. Δεν παύει όμως η ζωή να κυλάει. Μετά από πολλή περίσκεψη έγραψα για τους ισπανικούς «ταύρους» (βλ. Ο Γενάρης 2024, μήνας των ορμητικών ισπανικών ταύρων). Δίστασα πολύ πριν προχωρήσω σε τόσο ανοιχτές διατυπώσεις για την επερχόμενη άνοδο των τιμών στην Ισπανία. Θα δούμε αν θα επαληθευθεί. Να σημειώσω ότι τυχόν άνοδος στην ισπανική αγορά δεν (ΔΕΝ) προεξοφλεί άμεση ανοδική ανταπόκριση των ιταλικών τιμών, όπως και των ελληνικών. Σήμερα πάντως τα εμπορικά κέντρα της Μεσογείου ακολουθούν τους παρακάτω ρυθμούς:

Ισπανία

Κινητικότητα εμφανίζουν κυρίως ο βιομηχανικός άσσος και το ραφινέ ελαιόλαδο ενώ συνεχίζει ανοδικά το πυρηνέλαιο (μπρούτο και ραφινέ).

Εποχή αυξήσεων των τιμών λιανικής στα ράφια των σούπερ μάρκετ και το μεγάλο ερώτημα είναι σε τι βαθμό θα επηρεάσουν τον όγκο της έτσι και αλλιώς μειωμένης κατανάλωσης.

Ιταλία

Τα έξτρα (μιλάμε πάντα για τις συνήθεις ποιότητες και όχι για τις ειδικές περιπτώσεις κάποιων ΠΟΠ/ΠΓΕ) έκαναν μια μικρή ανοδική κίνηση προς τα 10€ αλλά υποχώρησαν πάλι.

Η βιομηχανία τυποποίησης είναι εξαιρετικά επιφυλακτική αποφεύγοντας να δώσει στους ελαιοτριβείς, όπως και στα εισαγόμενα, υψηλές τιμές τις οποίες δεν αποδέχονται οι αλυσίδες διανομής και οι καταναλωτές.

Τρίτες χώρες 

Όλες οι Τρίτες Χώρες (Τουρκία, Συρία, Τυνησία, Μαρόκο) έχουν επιβάλλει διαφόρων μορφών ελέγχους των εξαγωγών τους προκειμένου να διασφαλίσουν επάρκεια ελαιολάδων για την κατανάλωση από τα λαϊκά στρώματα σε λογικές τιμές και όχι αυτές που είναι πρόθυμοι να προσφέρουν οι Ευρωπαίοι αγοραστές για το χύμα.

Ελλάδα

Το επίκεντρο των έστω και περιορισμένων συναλλαγών βρίσκεται στην Πελοπόννησο. Αγοραστικό ενδιαφέρον εκδηλώνουν κυρίως Κρητικοί τυποποιητές, που αναζητούν όχι μόνο ποσότητες αλλά και ποιότητες, τις οποίες τοπικά δεν βρίσκουν. Επίσης μεμονωμένες περιπτώσεις Ιταλών αγοραστών, πρόθυμων να προσφέρουν τιμές 9,10-9,20 €/κιλό, CIF. Υπό αυτές τις συνθήκες και με την ελάχιστη παραγωγή που υπάρχει, στις συμπληγάδες πέτρες βρίσκονται όχι μόνο οι τυποποιητές αλλά και οι ελαιοτριβείς με αποτέλεσμα τον «πόλεμο των τσουβαλιών» που γράφαμε στο Παρατηρητήριο Τιμών Ελαιολάδου (29/12/2023).


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,287FollowersFollow

Recent Comments