Friday, September 20, 2024
HomeαγρότεςΑλλαγές στον Γερμανικό Προϋπολογισμό: Η Αντίδραση των Αγροτών Φέρνει Ανατροπές

Αλλαγές στον Γερμανικό Προϋπολογισμό: Η Αντίδραση των Αγροτών Φέρνει Ανατροπές


 

Για να κατευνάσει τους διαμαρτυρόμενους αγρότες, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αλλάξει τον συμβιβασμό που με δυσκολία πέτυχε για τον προϋπολογισμό της.

Σύμφωνα με τον συμβιβασμό αυτό, θα διατηρηθούν ορισμένες επιδοτήσεις για τους αγρότες και θα τερματιστεί ένα ταμείο για την προστασία της θάλασσας.

Μετά από εβδομάδες εσωτερικών διαπραγματεύσεων, τον Δεκέμβριο του 2023, η γερμανική κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία για το πώς θα καλύψει ένα κενό ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό του 2024, το οποίο προέκυψε μετά από μια εκτεταμένη απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας.

Ωστόσο, η συμφωνία προκάλεσε διαμαρτυρίες στους κύκλους των αγροτών, καθώς επρόκειτο να κοπούν οι απαλλαγές από τον φόρο καυσίμων και οχημάτων. Προς το παρόν, οι αγρότες λαμβάνουν αποζημίωση για τους φόρους που καταβάλλουν στο πετρέλαιο για γεωργικούς σκοπούς και απαλλάσσονται από την καταβολή φόρου οχημάτων για τα αγροτικά οχήματα.

Σε απάντηση στις αντιδράσεις, ο τρικομματικός συνασπισμός «συμφώνησε τώρα ότι η απαλλαγή από τον φόρο οχημάτων για τα γεωργικά και δασικά οχήματα θα παραμείνει σε ισχύ όπως και πριν», δήλωσε την Πέμπτη (4 Ιανουαρίου) ο Γερμανός υπουργός Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι).

«Η επιδότηση του αγροτικού πετρελαίου θα μειωθεί σε βάθος πολλών ετών», πρόσθεσε. Αυτό σημαίνει ότι η αποζημίωση θα μειωθεί κατά 40% το 2024 και κατά 30% το 2025 και το 2026, αντίστοιχα. Έτσι, η επιδότηση θα καταργηθεί πλήρως το 2026 αντί για το 2024.

«Η δυσανάλογη επιβάρυνση της γεωργίας και της δασοκομίας στο πλαίσιο της αναγκαίας δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι έτσι οριστικά εκτός συζήτησης», δήλωσε ο Özdemir.

Περικοπές στη θαλάσσια προστασία και τη στήριξη της αλιείας

Με τη σειρά τους, θα γίνουν πρόσθετες περικοπές ύψους 100 εκατ. ευρώ στον ετήσιο προϋπολογισμό του Υπουργείου Γεωργίας. Επιπλέον, 780 εκατ. ευρώ σε έσοδα από πλειστηριασμούς για την υπεράκτια αιολική ενέργεια θα ανακατευθυνθούν στον γενικό προϋπολογισμό αντί να χρησιμοποιηθούν για δύο ταμεία για τη θαλάσσια προστασία και την αλιεία.

Μέχρι στιγμής, 1,34 δισ. ευρώ – το 10% των εσόδων από τις δημοπρασίες υπεράκτιας αιολικής ενέργειας – προορίζονταν για φιλική προς το περιβάλλον αλιεία και μέτρα προστασίας της θαλάσσιας φύσης στις πληγείσες περιοχές. Αυτό ήταν μέρος ενός συμβιβασμού για την ευθυγράμμιση της επέκτασης της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας σε 70 γιγαβάτ (GW) έως το 2045 με την προστασία της φύσης.

Πάνω από το ήμισυ των χρημάτων αυτών θα δαπανηθούν τώρα για «ευρύτερη χρήση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Steffen Hebestreit σε δήλωσή του.

Αυτό ήταν ένα «θεμελιωδώς λανθασμένο μήνυμα», δήλωσε ο Stefan Thimm, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής ένωσης υπεράκτιας αιολικής ενέργειας BWO, στο Euractiv.

Η αναδρομική αναπροσαρμογή των εσόδων από την δημοπρασία υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ήταν ήδη «κατ’ αρχήν λάθος», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν «διαστρέβλωση» το γεγονός ότι τα μέσα αυτά, που προέρχονταν από τον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, χρησιμοποιήθηκαν για τη συνέχιση της επιδότησης των ορυκτών καυσίμων.

«Τα κονδύλια από τους διαγωνισμούς για την υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι επειγόντως απαραίτητα για να αντισταθμιστούν οι τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και η μετατροπή της αλιείας», δήλωσε στο Euractiv ο Kim Detloff, επικεφαλής του τομέα προστασίας της θάλασσας στην περιβαλλοντική οργάνωση NABU.

«Επειδή η φύση δεν μπορεί να διαμαρτυρηθεί τόσο δυνατά όσο οι αγρότες, κινδυνεύει και πάλι να χάσει», δήλωσε ο Detloff. «Ως NABU, είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι και ελπίζουμε σε μια κριτική αντίδραση από τη γερμανική Μπούντεσταγκ», πρόσθεσε.

Ενώ οι πρόσθετες περικοπές θα οδηγήσουν σε εξοικονόμηση μόνο 880 εκατομμυρίων ευρώ, οι αλλαγές στις γεωργικές επιδοτήσεις και η καθυστέρηση κατά ένα έτος της σχεδιαζόμενης θέσπισης εισφοράς για τα πλαστικά θα οδηγήσουν σε απώλεια 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Το υπόλοιπο κενό θα «αντισταθμιστεί από τα περιθώρια που προκύπτουν από επικαιροποιημένα οικονομικά και δημοσιονομικά δεδομένα», δήλωσε ο Hebestreit.

«Μόνο το πρώτο βήμα», λένε οι αγρότες

Ο Joachim Rukwied, επικεφαλής της γερμανικής ένωσης αγροτών, δήλωσε πως «αυτό μπορεί να είναι μόνο ένα πρώτο βήμα».

«Η θέση μας παραμένει αμετάβλητη: Και οι δύο προτάσεις για περικοπές πρέπει να αποσυρθούν από το τραπέζι», δήλωσε ο Rukwied ενώ πρόσθεσε τα εξής: «Πρόκειται επίσης για τη μελλοντική βιωσιμότητα του κλάδου μας και το ερώτημα αν η εγχώρια παραγωγή τροφίμων είναι ακόμη επιθυμητή».

Κατά συνέπεια, οι διαμαρτυρίες κατά των περικοπών θα συνεχιστούν όπως δήλωσε η ένωση αγροτών.

Αργότερα την Πέμπτη, ορισμένοι αγρότες φέρεται να απέκλεισαν το πλοίο από το νησί Χάλλιγκ Χούγκε της Βόρειας Θάλασσας, με το οποίο ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) ήθελε να επιστρέψει από τις διακοπές του.

Σε μια αντίδραση, ο Rukewied χαρακτήρισε τον αποκλεισμό «απαγορευτικό». «Οι προσωπικές επιθέσεις, οι προσβολές, οι απειλές, ο εξαναγκασμός ή η βία δεν είναι αποδεκτές», είπε.

Πηγή: euractiv.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments