Wednesday, September 18, 2024
HomeΥγείαΗ βιταμίνη που μειώνει την κόπωση και την ημικρανία και ρυθμίζει το...

Η βιταμίνη που μειώνει την κόπωση και την ημικρανία και ρυθμίζει το σάκχαρο


 

Στον ανθρώπινο οργανισμό, αυτή η βιταμίνη είναι το τέταρτο πιο άφθονο μέταλλο, μετά το ασβέστιο, τον φωσφόρο και το νάτριο. Βρίσκεται κυρίως στα οστά, τους μυς, τα νεύρα και το αίμα.

Ως βιταμίνη συμπλήρωμα διατροφής είναι απαραίτητο για περισσότερες από 300 ενζυμικές αντιδράσεις στον οργανισμό και συμμετέχει σε μια σειρά από σημαντικές βιοχημικές διεργασίες.

  • Ενεργειακό μεταβολισμό: Απαραίτητο για τη σύνθεση και την απελευθέρωση της ATP, η οποία είναι η κύρια πηγή ενέργειας του σώματος.
  • Υγεία των οστών: Το μαγνήσιο βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου και στη διατήρηση της πυκνότητας των οστών.
  • Υγεία της καρδιάς: Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.
  • Υγεία των νεύρων: Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος.

Μπορεί να συμβάλλει στην πρόληψη της ημικρανίας

Μερικοί ερευνητές πιστεύουν ότι τα άτομα με ημικρανία είναι πιο πιθανό από άλλα να έχουν ανεπάρκεια μαγνησίου. Αρκετές μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μπορεί ακόμη και να προλάβουν και να θεραπεύσουν την ημικρανία.

Σε μια παλαιότερη μελέτη, η συμπλήρωση με 1 γραμμάριο μαγνησίου παρείχε ανακούφιση από οξείες κρίσεις ημικρανίας πιο γρήγορα και αποτελεσματικά από ένα κοινό φάρμακο. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων ημικρανίας.

Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Μελέτες υποδεικνύουν ότι περίπου το 48% των ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου στο αίμα, το οποίο μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να ρυθμίζει αποτελεσματικά τα επίπεδα σακχάρου. Επιπλέον, η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που καταναλώνουν περισσότερο μαγνήσιο έχουν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Συμβάλλει σε καλύτερο ύπνο

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη χαλάρωση των μυών και του νευρικού συστήματος. Τα συμπληρώματα μαγνησίου χρησιμοποιούνται συχνά ως φυσική θεραπεία για προβλήματα ύπνου όπως η αϋπνία. Αυτό επειδή το μαγνήσιο ρυθμίζει αρκετούς νευροδιαβιβαστές που εμπλέκονται στον ύπνο, όπως το γάμμα αμινοβουτυρικό οξύ.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι τα συμπληρώματα μαγνησίου μείωσαν τον χρόνο που χρειάζονταν οι άνθρωποι για να αποκοιμηθούν κατά μέσο όρο 17 λεπτά.

Μειώνει τον κίνδυνο για κατάθλιψη

Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του νευρικού συστήματος. Το μαγνήσιο παίζει κρίσιμο ρόλο στη λειτουργία του εγκεφάλου και στη διάθεση. Μια ανασκόπηση του 2020 πρότεινε ότι το άγχος μπορεί να μειώσει το μαγνήσιο, αυξάνοντας την ευαισθησία στο στρες και την κατάθλιψη.

Επιπλέον, μια μελέτη 6 εβδομάδων σε 126 άτομα έδειξε ότι η λήψη 248 mg μαγνησίου την ημέρα μείωσε τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, ανεξάρτητα από την κατάσταση του μαγνησίου.

Μειώνει την κόπωση

Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία των μυών και των νεύρων. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, αδυναμία και μυϊκές κράμπες.

Οι πηγές μαγνησίου

  • Φρούτα και λαχανικά: Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου. Άλλες καλές πηγές περιλαμβάνουν τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.
  • Δημητριακά ολικής αλέσεως: Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου.
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μέτριες πηγές μαγνησίου.
  • Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μαγνησίου για ενήλικες είναι 400-420 mg για τις γυναίκες και 420-450 mg για τους άνδρες.

Συμπτώματα ανεπάρκειας μαγνησίου

  • Κόπωση
  • Αδυναμία
  • Μυϊκές κράμπες
  • Ανησυχία
  • Αϋπνία
  • Προβλήματα συγκέντρωσης
  • Καρδιακές αρρυθμίες

Να συμβουλεύεστε πάντα τον γιατρό σας προτού πάρετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. 


Πηγή www.oloygeia.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,128FansLike
1,281FollowersFollow

Recent Comments