Δεν χωράει ο ανθρώπινος νους το μέγεθος της καταστροφής που άφησε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Daniel». Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ζημιά είναι σχεδόν τριπλάσια από αυτήν του «Ιανού» το 2020. Ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, με σημείο αναφοράς τη Φθιώτιδα και τη Βόρεια Εύβοια.
Στη Θεσσαλία, μέχρι το βράδυ της Τετάρτης, είχαμε τρεις νεκρούς (ένας κτηνοτρόφος και δύο ηλικιωμένοι), τρεις αγνοούμενους, χιλιάδες στρέμματα με αγροτικές καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες βυθισμένα στο νερό και στη λάσπη, κατεστραμμένες υποδομές (δρόμοι, γέφυρες) και εκκενώσεις ολόκληρων χωριών.
Και όλα αυτά σε μία περιοχή που ακόμη μετρούσε τις πληγές της από τις πρόσφατες καταστροφικές φωτιές. Μεγάλη ταλαιπωρία υπέστησαν και οι ταξιδιώτες, καθώς η Εθνική οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης από το ύψος της Νίκαιας μέχρι τη Μαγνησία ανοιγόκλεινε διαρκώς. Τα χωριά του Πηλίου ήταν αποκλεισμένα από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο, οι κάτοικοι αναζητούσαν πρόσβαση σε νερό και τροφή, ενώ πολύωρες ήταν οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού.
Όσον αφορά τις αγροτικές καλλιέργειες, σίγουρα το μέγεθος της καταστροφής θα αποτυπωθεί με την υποχώρηση των νερών τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, όλα δείχνουν τεράστια οικονομική καταστροφή για τους παραγωγούς βαμβακιού, βιομηχανικής ντομάτας, μήλου, τριφυλλιού, καλαμποκιού και αμπελιού.
Βιβλική η καταστροφή στη Μαγνησία
Το σκηνικό στη Μαγνησία είναι δραματικό. Πλημμύρες και τεράστιες καταστροφές σημειώθηκαν σε δρόμους, επιχειρήσεις, καλλιέργειες (κυρίως στα μήλα) και υποδομές, ενώ ορμητικοί χείμαρροι παρέσυραν ακόμη και βαριά οχήματα. Μάλιστα, πολλά αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από τόνους λάσπης στα ορεινά χωριά του Πηλίου, ενώ άλλα ΙΧ βρέθηκαν στη θάλασσα στο Νότιο Πήλιο.
Ένας κτηνοτρόφος από την περιοχή του Αγίου Γεωργίου έχασε τη ζωή του, όταν καταπλακώθηκε από τοίχο που έπεσε από τόνους νερού και μια 87χρονη ηλικιωμένη στην Πάλτση. Αδιάκοπες είναι οι έρευνες της αστυνομίας και της ΕΜΑΚ για να εντοπίσουν τους υπόλοιπους αγνοούμενους. Πολλοί ήταν και οι απεγκλωβισμοί που έγιναν με βάρκες, ενώ το 112 έστελνε μηνύματα συνεχώς στους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους. Το κέντρο του Βόλου, όπου το ύψος του νερού έφτανε μέχρι το γόνατο, ήταν απροσπέλαστο, με πολλούς οδηγούς να ρισκάρουν για να διασχίσουν δρόμους-ποτάμια.
Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, «η πρωτοφανής κακοκαιρία που σημειώθηκε στη Μαγνησία έδειξε μια εμμονή, καθώς έβρεχε για 30 και πλέον ώρες χωρίς σταματημό στην ήδη πληγείσα περιοχή. Οι επίμονοι ανατολικοί άνεμοι από το Αιγαίο τροφοδοτούσαν συνεχώς την περιοχή με θερμότητα και υγρασία και, σε συνδυασμό με το ανάγλυφο της περιοχής, έφτιαξαν στην περιοχή μια μόνιμη ζώνη καταιγίδων.
Σπάσαμε το πανευρωπαϊκό ρεκόρ βροχόπτωσης, καθώς έπεσαν 528 τόνοι νερού ανά στρέμμα μέσα σε 10 ώρες στη Ζαγορά Πηλίου, όταν στην Αθήνα αυτή η ποσότητα πέφτει μέσα σε δύο χρόνια, ενώ στην πόλη του Βόλου έπεσαν 300 τόνοι νερού ανά στρέμμα».
Ανυπολόγιστες οι ζημιές στη Στερεά Ελλάδα
Ακραίες καταστροφές με ανυπολόγιστες ζημιές σημειώθηκαν από τις έντονες βροχοπτώσεις κυρίως στη Φθιώτιδα και στη Βόρεια Εύβοια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, μέχρι την Τετάρτη το βράδυ, τα προβλήματα εντοπίζονταν κυρίως στις παρυφές του Δομοκού για τον πρώην Δήμο Θεσσαλιώτιδας, όπου σημειώθηκαν πλημμύρες σε δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες κυρίως βαμβακιού, καλαμποκιού και μηδικής.
Σχεδόν το σύνολο των καλλιεργούμενων εκτάσεων έχει δεχθεί σημαντικές ποσότητες νερού και τα αποτελέσματα θα φανούν σε λίγες ημέρες, μετά την απομάκρυνση του νερού. Ο Χρήστος Πετρόπουλος, γεωπόνος στον Θαυμακό Δομοκού, κάνει λόγο για 50.000 στρέμματα, «όπου ανάλογα με τις ποσότητες του νερού που θα δεχτούν το επόμενο διάστημα, θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο».
Κινδυνεύουν οι καλλιέργειες στο οροπέδιο του Δομοκού
Ώρα με την ώρα και μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις, ανεβαίνει η στάθμη του νερού στο οροπέδιο του Δομοκού, θέτοντας σε κίνδυνο πολλές καλλιέργειες, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στη συλλογή ή πριν από αυτήν. Σημαντικό πρόβλημα εντοπίζεται σε καλλιέργειες βαμβακιού, καλαμποκιού, βιομηχανικής ντομάτας, μηδικής, καθώς και σε σημαντικό αριθμό κηπευτικών, που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο στάδιο της συλλογής.
Προληπτική εκκένωση του χωριού Κόμμα
Στην προληπτική εκκένωση των κατοίκων του χωριού Κόμμα προχώρησε η πολιτική προστασία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ώστε να προφυλάξει τους πολίτες από τις μεγάλες ποσότητες νερού του Σπερχειού ποταμού. Σημαντικά είναι και τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις καλλιέργειες στην ευρύτερη περιοχή του Λιανοκλαδίου, όπως και άλλων παρόχθιων κατά μήκος του Σπερχειού ποταμού. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές, καταστράφηκαν οδικές αρτηρίες, κτηριακές εγκαταστάσεις και μηχανολογικός εξοπλισμός.
Πηγή ypaithros.gr