Wednesday, September 18, 2024
HomeκτηνοτροφίαΈκρηξη ζήτησης για τριφύλλια και σανό με σκοπό την αποθήκευση

Έκρηξη ζήτησης για τριφύλλια και σανό με σκοπό την αποθήκευση

 

Τρία λεπτά πάνω πήρε μέσα σε μικρό διάστημα η τιμή από το τρίτο στο τέταρτο χέρι στα τριφύλλια. Μεγάλες ποσότητες χάθηκαν από τα πρώτα χέρια ενώ μειώθηκαν και οι αποδόσεις λόγω καύσωνα.

Αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πραγματική αγροτική οικονομία πυροδοτεί η κακοκαιρία Daniel που χτύπησε βάναυσα την Θεσσαλία και περιοχές της Φθιώτιδας. Όπως έγραψε ήδη από την περασμένη εβδομάδα το Agronewsbomb, οι τιμές σε τριφύλλια και σανά είναι ήδη ανοδικές, καθώς είναι εμφανέστατη η αγωνία των μονάδων να κάνουν… αποθήκη για το χειμώνα, ιδίως στα νησιά και την Κρήτη.

Κάπως έτσι οι τιμές στα τριφύλλια στον παραγωγό κυμαίνονται στα 28 με 32 λεπτά το κιλό, ενώ οι τάσεις είναι ανοδικές, όπως λέει στο Agronewsbomb ο Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά.

Την έντονη ζήτηση, ιδίως μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία μας επιβεβαιώνουν και από την επιχείρηση “Ζωοτροφές Σερακιώτη” με έδρα στο Κάστρο.

Ελλείψεις σε σανό και τριφύλλι στην Κρήτη εξαιτίας των καταστροφών στη Θεσσαλία

Το καμπανάκι του κινδύνου για το αύριο της χώρας όσον αφορά τον επισιτιστικό τομέα και όχι μόνο, έκρουσε ο διδάκτωρ Κτηνιατρικής και πρώην πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης, με αφορμή τις τεράστιες καταστροφές στον θεσσαλικό κάμπο και την απώλεια άνω των 200.000 ζώων και πτηνών.

Σε συνέντευξή του στο Ράδιο Κρήτη και τη Ρένα Σημειαντωνάκη, ο κ. Στεφανάκης είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ζώων που χάθηκαν είναι αιγοπρόβατα (πάνω από 70.000) και η μεγαλύτερη ζημιά θα καταγραφεί στην παραγωγή φέτας που γίνεται με πρόβειο γάλα, ένα προϊόν ΠΟΠ που χρειάζεται άμεσα στήριξη.

“Ηδη ως χώρα έχουμε χάσει την αυτάρκειά μας σε αγελαδινό γάλα και κρέας, όπως και σε χοιρινό. Το πλήγμα στην αιγοπροβατοτροφία μας είναι τεράστιο και πρέπει η Πολιτεία να σκύψει άμεσα πάνω σε αυτό”.

Ο κ. Στεφανάκης τόνισε ότι ήδη στην Κρήτη καταγράφονται ελλείψεις στην κτηνοτροφία σε σανό και σε τριφύλλι, δύο από τα πολλά προϊόντα που καλλιεργούνταν στον θεσσαλικό κάμπο, μαζί με καλαμπόκι, σιτάρι, κριθάρι και βαμβάκι.

Για την Κρήτη, είπε ότι υπάρχει αυτάρκεια στο νησί τόσο σε αιγοπρόβειο γάλα όσο και σε κρέας, όμως πρέπει πάση θυσία να στηριχθούν οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας.

Ένας κτηνοτρόφος που έχασε τα ζώα του, για να αρχίσει να παράγει πρέπει να περάσουν 5 χρόνια. Οι άνθρωποι πρέπει να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να κάνουν τη δουλειά τους. Είναι ζωτικής σημασίας να μείνουν στον τόπο τους και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Γιατί, καλό το internet καλά και τα computer, αλλά δεν παράγουν τρόφιμα…”

“Οι επιπτώσεις από τις καταστροφές στη Θεσσαλία θα έχουν αντίκτυπο σε όλους μας, πρέπει να αλλάξει επιτέλους το αναπτυξιακό μοντέλο στη χώρα μας. Ο σιτοβολώνας της Ευρώπης η Ουκρανία είναι σε καθεστώς πολέμου, ο σιτοβολώνας της Ελλάδας η Θεσσαλία είναι κάτω από τα νερά. Και αυτό λέει πολλά…”

Πηγή agronewsbomb.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,128FansLike
1,281FollowersFollow

Recent Comments