Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΞεκίνησε η συγκομιδή αμυγδάλων | Υψηλά αποθέματα, τριπλασιασμός τιμής από χωράφι-ράφι

Ξεκίνησε η συγκομιδή αμυγδάλων | Υψηλά αποθέματα, τριπλασιασμός τιμής από χωράφι-ράφι

 

Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά υπάρχουν περσινά αποθέματα που θα καλύψουν την ζήτηση. Μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει πάντως στη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι που φτάνει να γίνεται τριπλάσια.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας – Almoland, Θύμιος Κασούμης, τόνισε στον agrotypos ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αμυγδάλων της πρώιμης ποικιλίας Antoneta. Σε μια εβδομάδα θα ξεκινήσει η συγκομιδή της Φυρανιάς και από 7 – 10 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή της Marta.

Στην περιοχή της Λαμίας οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και έχουμε μια κανονική συγκομιδή. Οι υγρασίες όμως δημιούργησαν πολλά προβλήματα φυτοπροστασίας. Πιο βόρεια στη Λάρισα αλλά και στη Μακεδονία έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω της παγωνίας που υπήρξε στην περίοδο της ανθοφορίας.

Η ζήτηση για αμύγδαλα παραμένει σε σταθερά επίπεδα. Πέρσι είχαμε αυξημένη παραγωγή με αποτέλεσμα μεγάλες ποσότητες να οδηγηθούν στις αποθήκες. Τα υψηλά περσινά αποθέματα παραμένουν και τα αμύγδαλα με φλοιό (κόκκαλο) έχουν αυτή την περίοδο τιμή παραγωγού στα 1,30 ευρώ το κιλό. Η τιμή για τη νέα σοδειά εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει από 1,60 ευρώ το κιλό (κόκκαλο).

Ο συνεταιρισμός δουλεύει με ψίχα και πέρσι έδωσε τιμή παραγωγού στα  5,5 ευρώ συν ΦΠΑ για τις Marta και Antoneta και στα 6,5 ευρώ συν ΦΠΑ για τις Φυρανιές. Η τιμή όμως τριπλασιάζεται στην λιανική.

Όμως δεν είναι μόνο η αύξηση της τιμής. Οι αλυσίδες μας ζητούν την καλύτερη ποιότητα καρπού αλλά και να κάνουμε συσκευασία. Αυτή βάζουν μόνο μια ετικέτα. Δεν δικαιολογείται μια τόσο μεγάλη διαφορά στην τιμή. Επίσης αν δεν πουλήσουν τα αμύγδαλα θέλουν να μας τα δώσουν πίσω και να τους επιστρέψουμε τα χρήματα. Για να αποφύγουμε όλα αυτά ο συνεταιρισμός μας (που συστήθηκε το 2022) κάνει συνεργασίες με καταστήματα λιανικής με καλύτερους όρους και προς το συμφέρον του καταναλωτή».

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει ότι «ξεκίνησε η συγκομιδή αμυγδάλων στην Καβάλα. Η παραγωγή είναι φέτος μειωμένη και υπάρχει μεγάλη ακαρπία λόγω των καιρικών συνθηκών. Πέρσι είχαμε μεγάλη παραγωγή και μειωμένες τιμές, οι οποίες κυμάνθηκαν από 3,5 έως 4,5 ευρώ το κιλό (ψίχα). Αυτή την περίοδο τα περσινά αμύγδαλα έχουν τιμές παραγωγού που κυμαίνονται από 4,5 έως 5,5 ευρώ το κιλό η ψίχα». 

Ο κ. Κώστας Σπανούλης, αμυγδαλοπαραγωγός από την περιοχή της Λάρισας και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλικών Καρπών «Καρπολόγιον», τόνισε ότι «ο συνεταιρισμός εφαρμόζει την πυκνή φύτευση αμυγδαλιάς (από 32 δέντρα/στρέμμα της συμβατικής μεθόδου σε 145 δέντρα/στρέμμα). Έτσι πετυχαίνουμε καλύτερη ποιότητα, καθώς η ωρίμανση είναι ομοιογενής και οι καρποί συλλέγονται στην ώρα τους. Όλα τα δέντρα είναι αρδευόμενα. Επίσης διαθέτουμε σπαστήρα και ξηραντήριο. Η συγκομιδή στην πυκνή φύτευση θα ξεκινήσει από αρχές Σεπτεμβρίου και γίνεται με μηχανικά μέσα.

Φέτος αναμένεται μειωμένη παραγωγή λόγω του παγετού που τον Μάρτιο που τα αμύγδαλα είχαν μορφή καρπίδιου. Σε όλη την Λάρισα η παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη εκτιμώ κατά 70%. Αλλά και σε όσες περιοχές έχουν κανονική παραγωγή η αυξημένη υγρασία δημιούργησε φυτοπροστατευτικά προβλήματα με αποτέλεσμα να υπάρχουν και ποιοτικά προβλήματα.

Πάντως υπάρχουν αρκετά περσινά αποθέματα που μπορούν να καλύψουν την εγχώρια ζήτηση. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή για τα περσινά αποθέματα κυμαίνεται στα 8,5 ευρώ το κιλό (ψίχα), ενώ η τιμή λιανικής στον καταναλωτή φτάνει στα 24 ευρώ το κιλό. Βλέπουμε δηλαδή μια μεγάλη διαφορά στην τιμή από το χωράφι στο ράφι».  

(Παϊσιάδης Σταύρος – agrotypos.gr)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments