Σπάει το µοτίβο που θέλει τη Μόσχα να προβαίνει σε επιφανειακές αντιδράσεις για το ντιλ ουκρανικών σιτηρών, µε τον ρόλο της Τουρκίας να µην µπορεί να υποστηρίξει σ’ αυτη τη φάση την ανανέωση της συµφωνίας.
Λήγει τη ∆ευτέρα 17 Ιουλίου η συµφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, η οποία υπεγράφη πριν από ένα χρόνο και σηµατοδότησε µια πολύµηνη βαθιά διόρθωση στις τιµές µαλακού σίτου, κριθαριού, καλαµποκιού και έµµεσα σκληρού σίτου, ενώ για πρώτη φορά φαίνεται πως είναι πολύ πιθανό να µην ανανεωθεί.
Είναι µια συµφωνία που η Ευρώπη τηn αποζητά διακαώς, καθώς έχει προβεί σε ηχηρές παραχωρήσεις τόσο στο εσωτερικό του µπλοκ όταν χάρισε 100 εκατ. ευρώ σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης που θέλησαν να κλείσουν τα σύνορα τους, όσο και στην εξωτερική διπλωµατία, µε τις τελευταίες πληροφορίες να θέλουν την Κοµισιόν να ανοίγει την ως τώρα κλειστή λόγω κυρώσεων πόρτα σε ρωσικές τράπεζες, ώστε αυτές να εξυπηρετούν τις ανάγκες του σκοπού.
Ωστόσο, σε γεωπολιτικό επίπεδο πολλά έχουν αλλάξει από τον περασµένο Μάιο, όταν η συζήτηση της ανανέωσης είχε εκ νέου ανοίξει χαρίζοντας 90 µέρες παράτασης στη συµφωνία και το πρόβληµα εντοπίζεται στις αινιγµατικές κινήσεις της Άγκυρας, η οποία είχε καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη του ντιλ το 2022 αλλά και στην συντήρηση των διαδρόµων της Μαύρης Θάλασσας.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει προ ολίγων ηµερών ότι πιέζει τη Ρωσία να παρατείνει τη συµφωνία για τρεις µήνες τουλάχιστον. Σε µια συγκυρία όµως κατά την οποία ο πρόσφατα επανεκλεγείς Τούρκος πρόεδρος δοκιµάζει εκ νέου παιχνίδι σε διπλό ταµπλό, προσπαθώντας να επαναπροσεγγίσει τη ∆ύση πετυχαίνοντας χτυπήµατα κάτω από τη ζώνη στο Κρεµλίνο, φαίνεται ότι οι ισορροπίες είναι διαφορετικές και είναι περισσότερο πιθανό απ’ ό,τι τις προηγούµενες φορές, η Ρωσία να τινάξει τελικά στον αέρα τη συµφωνία.
Σηµειώνεται πως η Μόσχα απειλεί να αποσυρθεί από τη συµφωνία που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή σιτηρών και λιπασµάτων από τα ουκρανικά λιµάνια, επειδή όπως υποστηρίζει, δεν έχουν ικανοποιηθεί πολλά αιτήµατα για την αποστολή των δικών της σιτηρών και λιπασµάτων.
Σύµφωνα µε τη Ρωσία, οι φτωχότερες χώρες δεν έλαβαν περισσότερο από το 3% των περίπου 30 εκατοµµυρίων τόνων ουκρανικών σιτηρών και άλλων τροφίµων που εξάγονται από τον Ιούλιο του 2022 στο πλαίσιο της συµφωνίας.
Ένα επιχείρηµα που η Κοµισιόν απορρίπτει
«Η Ρωσία παρόλο που ισχυρίζεται ότι η συµφωνία ωφελεί τους Ευρωπαίους ή τους Ουκρανούς, η ίδια στην πραγµατικότητα καταγράφει αυξηµένα κέρδη από τι δικό της εµπόριο λιπασµάτων, σιτηρών και δηµητριακών, κλέβοντας από την Ουκρανία. Έτσι οτιδήποτε προέρχεται από τη Ρωσία είναι βασικά απλώς ψέµατα, ψέµατα που συνδέονται µε την παράνοµη εκστρατεία κατά της Ουκρανίας» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέµατα Εξωτερικής Πολιτικής, Πίτερ Στάνο.
Ουσιαστικά η Μόσχα απαιτεί την άρση των φραγµών στις εξαγωγές αυτών των προϊόντων, αν και δεν φαίνεται να υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές, µιας και η χρηµατιστηριακή εικόνα των τιµών σίτου στην Ευρώπη, δείχνει να πιέζεται εξαιτίας των πολύ ανταγωνιστικών τιµών που έχει το ρωσικό σιτάρι, µε τις αγορές µάλιστα, παρά την αναταραχή γύρω από την συµφωνία, να τηρούν στάση αναµονής χωρίς να «αγοράζουν» προς τα πάνω τις τιµές.
Παράλληλα η πίεση της συγκοµιδής αλλά και οι εξαιρετικά φθηνές ρωσικές εξαγωγές, θα µπορούσαν σε περίπτωση που επιτευχθεί τελικά η συµφωνία, να πιέσει περαιτέρω τις τιµές.
Πηγή www.agronews.gr