Tuesday, November 12, 2024
HomeδιάφοραΟ 28χρονος τεχνολόγος γεωπόνος από τα Γρεβενά που προσφέρει ... γεύση βουνού

Ο 28χρονος τεχνολόγος γεωπόνος από τα Γρεβενά που προσφέρει … γεύση βουνού


Η γιαγιά Μαγδαληνή, που πίστευε πως το μυστικό επιτυχίας για ένα προϊόν είναι η αγάπη και ο σεβασμός στη φύση, σε κάθε ανθό, σε κάθε κλαδάκι, σε κάθε ρίζα, ήταν η έμπνευση. Η δε όρεξη του 28χρονου εγγονού της, Βασίλη Καραπά, να αξιοποιήσει τα δώρα της γης η αιτία.

Κάπως έτσι δημιουργήθηκε το 2014 η Γεύση Βουνού στον Βατόλακκο Γρεβενών, μια αγροτική επιχείρηση που καλλιεργεί και τυποποιεί βιολογικά αρωματικά φυτά, από ρίγανη, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι μέχρι μελισσόχορτο και σαφράν, αλλά και φασόλια, φακές και φάβα.
 

Σε μια έκταση 500 στρεμμάτων, σε υψόμετρο 680 μέτρων αναπτύσσονται οι βιολογικές της καλλιέργειες, με τα αρωματικά φυτά, τα όσπρια, αλλά και τα σιτηρά να επωφελούνται του μικροκλίματος της περιοχής. Το 80% της παραγωγής της Γεύσης Βουνού κατευθύνεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στις αγορές της Μάλτας, της Αυστρίας, της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Βουλγαρίας, ενώ ο μεγάλος στόχος είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, ένα πλάνο που θα ξεδιπλωθεί στο επόμενο διάστημα.

Η γιαγιά Μαγδαληνή, που πίστευε πως το μυστικό επιτυχίας για ένα προϊόν είναι η αγάπη και ο σεβασμός στη φύση, σε κάθε ανθό, σε κάθε κλαδάκι, σε κάθε ρίζα, ήταν η έμπνευση

Στην εγχώρια αγορά τα προϊόντα της βρίσκονται από τα Γρεβενά και την Κοζάνη, μέχρι τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και την Αθήνα, αλλά και σε πολλά νησιά. Οι καλλιέργειες είναι πιστοποιημένες βιολογικές, καθώς σκοπός από την πρώτη στιγμή ήταν η δημιουργία προϊόντων αγνών, χωρίς φάρμακα, χημικές ουσίες και τεχνητά αρώματα, που στεγνώνουν με φυσικό τρόπο στη σκιά, διατηρώντας την ποιότητά τους, αλλά και την αρχική τους μορφή, όπως τα προσφέρει η μητέρα φύση, με όσο το δυνατόν λιγότερη επεξεργασία πριν τη συσκευασία τους. Στο επόμενο δε διάστημα θα προκύψουν και νέα προϊόντα, καθώς ο 28χρονος παραγωγός δεν σταματά να είναι δημιουργικός και να ψάχνεται. Στην προϊοντική γκάμα της Γεύσης Βουνού περιλαμβάνονται επίσης και μανιταροπροϊόντα και τελευταία και μανιτάρια τρούφας.

το 2014 δημιουργήθηκε η Γεύση Βουνού στον Βατόλακκο Γρεβενών, μια αγροτική επιχείρηση που καλλιεργεί και τυποποιεί βιολογικά αρωματικά φυτά, από ρίγανη, τσάι του βουνού, φασκόμηλο, θυμάρι μέχρι μελισσόχορτο και σαφράν, αλλά και φασόλια, φακές και φάβα

 ” Το να βλέπεις τα φυτά να μεγαλώνουν, να παίρνουν αξία και να ακούς από τους άλλους πως έχεις κάνει καλή δουλειά είναι για μένα μια καθημερινή επιβράβευση ” λέει ο Βασίλης Καραπάς στη Voria.

Από παιδί στα χωράφια

Ο Βασίλης Καραπάς μεγάλωσε στα χωράφια της οικογένειας, που καλλιεργούσε κυρίως σιτάρι, κριθάρι, καπνό και τριφύλλι. Παιδί έπαιζε με τις αδερφές του εκεί και αγάπησε τη φύση. Μεγαλώνοντας και όσο σπούδαζε τεχνολόγος γεωπόνος, άρχισε να αναζητά τρόπους να αφήσει το προσωπικό του αποτύπωμα στις καλλιέργειες. Ούτε λεπτό δεν σκέφτηκε να μείνει στη Θεσσαλονίκη, τόπο των σπουδών του, καθώς η αγάπη του για τη γη, αλλά και αυτή η αίσθηση της επαφής με τη φύση τον ώθησαν να επιστρέψει και να επιλέξει να καλλιεργήσει αρωματικά φυτά στην οικογενειακή έκταση. 

Άλλωστε, όπως λέει, γι’ αυτόν η συγκεκριμένη δουλειά είναι χόμπι, που του δίνει μάλιστα τη δυνατότητα να είναι δημιουργικός. Ακόμα και όσο σπούδαζε επέστρεφε για να δουλέψει στα χωράφια, ενώ ξεκίνησε το εγχείρημα αυτό από το μηδέν σε ηλικία μόλις 20 χρονών. «Η επαφή με τη γη σε κρατά σε εγρήγορση, σε κάνει εξυπνότερο» εξηγεί.

”Η επαφή με τη γη σε κρατά σε εγρήγορση, σε κάνει εξυπνότερο”

Από την πρώτη στιγμή ο Βασίλης Καραπάς, με έμπνευση από τη γιαγιά Μαγδαληνή, που κάποτε μάζευε βότανα και τα πουλούσε στη λαϊκή αγορά, ήθελε να παντρέψει τις ελληνικές γεύσεις με νέα μοντέλα τυποποίησης και ποιοτικού ελέγχου. «Ήθελα να διατηρήσω την αγνότητα των προϊόντων, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και με τη λιγότερη δυνατή επεξεργασία, αλλά σε μοντέρνες συσκευασίες και καλύπτοντας τις απαιτήσεις του σήμερα» σημειώνει.

ο Βασίλης Καραπάς, με έμπνευση από τη γιαγιά του Μαγδαληνή, που κάποτε μάζευε βότανα και τα πουλούσε στη λαϊκή αγορά, ήθελε να παντρέψει τις ελληνικές γεύσεις με νέα μοντέλα τυποποίησης και ποιοτικού ελέγχου


Πηγή – voria.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

12,051FansLike
1,367FollowersFollow

Recent Comments