Έντομο μυζητικό (Euphyllura phillyreae) που προσβάλλει τους νέους βλαστούς και τα άνθη. Αναπτύσσει αποικίες που καλύπτονται από λευκές βαμβακώδεις εκκρίσεις με κολλώδες μελίτωμα πάνω στις ανθοταξίες παρεμποδίζοντας έτσι τη γονιμοποίηση.
Παρατηρούνται αυξημένες προσβολές στη νέα βλάστηση. Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες φθινοπώρου και χειμώνα ευνοούν μεγάλους πληθυσμούς από όπου προέρχονται τα ενήλικα που ωοτοκούν στην νέα βλάστηση μέχρι τέλη Μαΐου. Σταδιακά η άνοδος της θερμοκρασίας και η επικράτηση ξηροθερμικών συνθηκών αναστέλλουν τη δράση της και οι προσβολές υποχωρούν.
Συνήθως, δεν επηρεάζει την παραγωγή
Κύκλος ζωής εντόμου
O κύκλος ζωής του περιορίζεται στους 3 μήνες και το θηλυκό είναι πολύ παραγωγικό στην ιδανική θερμοκρασία των 20-25 °C, φθάνοντας να εναποθέτει πάνω από 1.000 αυγά. Τα θηλυκά αρχίζουν την εναπόθεση από το Μάρτη έως τον Απρίλη με την έναρξη της βλάστησης του ελαιόδεντρου. Τα αυγά εναποτίθενται στις κορυφές των μικρών κλαδιών ή ανάμεσα στα νεαρά φύλλα. Η εκκόλαψη επέρχεται ύστερα από μια περίοδο επώασης 8-12 ημερών. Η δεύτερη γενιά αναπτύσσεται σε ταξιανθίες και παραμένει αδρανής το καλοκαίρι, όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 27 °C. Όταν ο καιρός γίνεται ευνοϊκότερος και ειδικά στη διάρκεια του Σεπτέμβρη, τα ενήλικα έντομα επαναδραστηριοποιούνται. Ύστερα, εμφανίζεται η 3η γενιά. Η εξέλιξη των νυμφών διαρκεί από 24 έως 35 ημέρες. Διαχειμάζει ως ακμαίο στις μασχάλες των βλαστών και των μίσχων των φύλλων και την άνοιξη ωοτοκεί στους εκτυσσόμενους οφθαλμούς ή στις ταξιανθίες.
Συστάσεις
Συστήνεται αντιμετώπιση μόνο σε ελαιώνες με μικρή ανθοφορία και έντονη προσβολή (ποσοστό προσβεβλημένων ανθοταξιών μεγαλύτερο από 30%) κατά προτίμηση με παραφινικό λάδι. Επεμβάσεις για άλλα έντομα με την προσθήκη παραφινικού λαδιού καταπολεμούν και την ψύλλα.