Friday, September 20, 2024
HomeκαλλιέργειεςΧρονιά του πελτέ η φετινή για την βιομηχανική ντομάτα

Χρονιά του πελτέ η φετινή για την βιομηχανική ντομάτα


 

«Οι σπορές έχουν ξεκινήσει εδώ και 15 μέρες. Υπολογίζουμε ότι οι πρώτες μεταφυτεύσεις θα ξεκινήσουν από τις 2 έως 9 τις Απριλίου, αν φυσικά το επιτρέψουν οι κλιματολογικές συνθήκες και δεν έχουμε τα περσινά προβλήματα». Ο κ. Δρόσος εμφανίζεται ιδιαίτερα ευχαριστημένος, διότι νέοι αγρότες εντάσσουν στη δραστηριότητά τους και τη βιομηχανική ντομάτα. «Αυτό αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα για τη συνέχιση της καλλιέργειας, διότι όλοι το έχουμε ανάγκη. Πιστεύω ότι ένας σωστός προγραμματισμός των καλλιεργειών, σε συνδυασμό με τις νέες τεχνολογίες, μπορεί να επιφέρει στην προσωπική και τοπική οικονομία το υψηλότερο δυνατό όφελος και κέρδος».

Οι ίδιοι οι παραγωγοί ετοιμάζουν τα σπορόφυτα στην Καρδίτσα

Για νέους παραγωγούς που εντάσσονται στην καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας κάνει λόγο και ο Κώστας Αλεξίου, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας Καρδίτσας. Υπολογίζει ότι φέτος θα καλλιεργήσουν 2.800 στρέμματα, 1.000 παραπάνω από πέρυσι.

«Η τιμή των 150 ευρώ τον τόνο στα 5 brix, που έχει συμφωνηθεί με τις βιομηχανίες, είναι ένα καλό κίνητρο για τους παραγωγούς», αναφέρει. Μεσοσταθμικά πέρυσι η τιμή κυμάνθηκε στα περίπου 115 ευρώ/τόνο, και «αν σε αυτά υπολογίσουμε μία σχετική μείωση στα λιπάσματα και στην ενέργεια, πιστεύω ότι με την αύξηση της τιμής παραγωγού για τη φετινή περίοδο, θα καλύψουμε ένα σημαντικό ποσοστό του κόστους και θα έχουμε ένα καλό εισόδημα», καταλήγει.

Αναμένουν καλύτερες τιμές στον Δομοκό

Με την αύξηση των εκτάσεων βιομηχανικής ντομάτας στην περιοχή του Δομοκού να ξεπερνά το 20% σε σύγκριση με την περσινή περίοδο ξεκινούν οι πρώτες καλλιεργητικές φροντίδες. Οι ιδιαίτερες εδαφοκλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν προσδίδουν ποιοτικά ένα καλύτερο προϊόν, αλλά με σημαντικά προβλήματα κατά την περίοδο της συλλογής.

Όπως υποστηρίζει ο Αποστόλης Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ομάδας παραγωγών βιομηχανικής ντομάτας ΑΣΟΠ Ξυνιάδας, «οι όψιμες συλλογές επηρεάζονται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες και δυσχεραίνουν το έργο της συγκομιδής του προϊόντος». Παρακολουθώντας τις κινήσεις της μεταποίησης, κάνει λόγο για μειωμένες ποσότητες στις εταιρείες, «οι οποίες με τη σειρά τους θα αυξήσουν την τιμή παραγωγού, μπορεί και πάνω από τα 170 ευρώ τον τόνο», καταλήγει ο ίδιος με αισιοδοξία.

(Γιάννης Σάρρος – ypaithros.gr)

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,147FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments