Friday, September 20, 2024
HomeδιάφοραΜαθητές από Θεσσαλονίκη έφτιαξαν ξύλινη πιατοθήκη που ανακυκλώνει το νερό και ......

Μαθητές από Θεσσαλονίκη έφτιαξαν ξύλινη πιατοθήκη που ανακυκλώνει το νερό και … ποτίζει

 

Είκοσι τρεις μαθητές της Α’ και Β’ Τάξης του Γενικού Λυκείου και του Επαγγελματικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής κατασκεύασαν μια ξύλινη πιατοθήκη ώστε το νερό να μην καταλήγει άσκοπα μέσα στον νεροχύτη αλλά να ανακυκλώνεται στο ενσωματωμένο γλαστράκι όπου μπορείτε να φυτέψετε το φυτό της προτίμησής σας, όπως μαϊντανό, τη ρίγανη, τον δυόσμο ή τον βασιλικό. Πρόκειται για το πρότζεκτ «Chloris».

«Είχαμε αποφασίσει εξ’ αρχής ότι θα ασχολούμασταν με την εξοικονόμηση νερού. Η επιλογή αυτή έγινε γιατί βρήκαμε στατιστικά που ανέφεραν ότι το μέσο νοικοκυριό σπαταλάει 650 λίτρα νερού κάθε εβδομάδα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι. Καταλήξαμε στο σπίτι ως χώρο για να αρχίσουμε την εξοικονόμηση γιατί το περισσότερο νερό που χρησιμοποιείται στα νοικοκυριά φτάνει στον υπόνομο. Έξαλλου, δίνουμε έτσι την ευκαιρία σε όλους τους αγοραστές να δείξουν την αφοσίωσή τους στον αγώνα για την προστασία του πλανήτη, άμεσα και έμπρακτα», επισήμανε στη Greenagenda ο πρόεδρος της Ομάδας «Chloris» Οδυσσέας Κουτρολίκος.

«Οι μαθητές οι οποίοι είναι μέλη του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece επιδιώκουν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση της οικολογικής συνείδησης όσων νοιάζονται και σέβονται το περιβάλλον», τόνισε η υπεύθυνη και συντονίστρια του Ομίλου επιχειρηματικότητας και μαθηματικός με ειδίκευση στη διοίκηση επιχειρήσεων, Γιώτα Χατζοπούλου.

Πρόκειται για το πρότζεκτ «Chloris»

Σύντομα, οι μαθητές προσδοκούν να παρουσιάσουν την καινοτόμα κατασκευή τους στην αγορά. Σε ό,τι αφορά την ενδεχόμενη τιμή πώλησής του, αυτή εκτιμάται ότι θα μπορούσε να κυμανθεί μεταξύ 15 – 20 ευρώ.

«Μετά από έρευνα που πραγματοποιήσαμε, οι ερωτηθέντες μάς υπέδειξαν ότι η μεγαλύτερη σπατάλη νερού γίνεται στον χώρο της κουζίνας και του μπάνιου. Από βιωματική εμπειρία παρατηρήσαμε ότι το νερό από το στράγγισμα των πιάτων ξοδεύεται άσκοπα, γεγονός που μας ευαισθητοποίησε. Επιθυμώντας να προωθήσουμε την ανάγκη σεβασμού προς τον πλανήτη, επιλέξαμε να επαναχρησιμοποιούμε το πολυτιμότερο αγαθό του, καλλιεργώντας αρωματικά φυτά, που ομορφαίνουν τον χώρο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη μαγειρική», σημείωσε ο κ. Κουτρολίκος.

Πρόκειται για ένα ερευνητικό και εκπαιδευτικό project το οποίο έχει πράσινο και οικολογικό αποτύπωμα. «Τα παιδιά προσδοκούν στην προστασία του περιβάλλοντος και σκέφτονται να κάνουν και άλλες κατασκευές για να μην σπαταλάμε το νερό», υπογράμμισε η κ. Χατζοπούλου.

Η Χλωρίς (Chloris) ήταν η θεά της βλάστησης στην ελληνική μυθολογία και «χάρισε» το όνομά της στην ομάδα των μαθητών της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής πριν τη διεξαγωγή Πανευρωπαϊκού Διαγωνισμού του Junior Achievement Greece για την ανάδειξη των τριών καλύτερων «εικονικών επιχειρήσεων» της χρονιάς.

Η Mαθητική Εικονική Επιχείρηση του μη – κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Greece, απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες από 15 έως και 18 ετών (Γ’ Γυμνασίου έως και Γ’ Λυκείου) και προσφέρεται δωρεάν σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας. Κάθε χρόνο, η Μαθητική Εικονική Επιχείρηση που κατακτά το Πρώτο Πανελλαδικό Βραβείο, εκπροσωπεί την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό του Junior Achievement Europe.

Πηγή – greenagenda.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,146FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments