Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΌλες οι τεχνικές για το μπόλιασμα των δέντρων (Βίντεο επεξήγηση )

Όλες οι τεχνικές για το μπόλιασμα των δέντρων (Βίντεο επεξήγηση )

 


Τι είναι ο εμβολιασμός – μπόλιασμα δέντρων ; 

O εμβολιασμός των δέντρων, γνωστό και μπόλιασμα δέντρων, είναι η τέχνη της ένωσης δύο τμημάτων καρποφόρων δέντρων, με τέτοιο τρόπο ώστε να γίνεται συγκόλληση και να μεγαλώνουν ως ένα καινούργιο, που συνδυάζει χαρακτηριστικά από τα δύο αρχικά δέντρα.

Το εμβόλιο, που θα το ακούσουμε και ως μπόλι, είναι ένα μικρό κομμάτι φλοιού που περιέχει μάτι (οφθαλμό) ή βλαστό ενός δέντρου και που όταν ενωθεί μέσω εμβολιασμού με το καρποφόρο δέντρο που επιλέγουμε, θα αναπτυχθεί και θα δώσει ένα νέο δέντρο. Το καρποφόρο δέντρο που εμβολιάζεται, δηλαδή πάνω στο οποίο συγκολλείται το εμβόλιο, ονομάζεται υποκείμενο και περιλαβάνει τη ρίζα και μέρος του κορμού του καρποφόρου δέντρου.

Η συγκόλληση του εμβολίου της επιθυμητής ποικιλίας με το υποκείμενο επιτυγχάνεται με τη δράση του κάμβιου που είναι μία λεπτή στρώση κυττάρων μεταξύ του εξωτερικού φλοιού και του εσωτερικού ξύλου του δέντρου που βοηθά στην επούλωση των πληγών με την παραγωγή νέου φλοιού και ξύλου.

Γιατί εμβολιάζουμε (μπολιάζουμε) τα καρποφόρα δέντρα;

Με τον εμβολιασμό των καρποφόρων δέντρων δημιουργούμε νέα δέντρα που έχουν τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και ιδιότητες όπως η ανθεκτικότητα σε διάφορα προβληματικά εδάφη, η ανθεκτικότητα σε προσβολές από έντομα και ασθένειες, καθώς και η βελτίωση της παραγωγής τόσο σε ποσοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδο. Επιπλέον, με τον εμβολιασμό των καρποφόρων δέντρων μπορούμε να αντικαταστήσουμε παλιές μη δημοφιλείς ποικιλίες δέντρων με ποικιλίες που έχουν μεγαλύτερη προτίμηση από τους καταναλωτές και να μπουν γρήγορα σε καρποφορία. 

Η επιτυχία του εμβολιασμού εξαρτάται από αρκετούς παράγοντες όπως η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής από τον εμβολιαστή, καθώς και την επιλογή του κατάλληλου χρόνου του εμβολιασμού, ώστε να υπάρχει κίνηση χυμών στο εσωτερικο του δέντρου και δυνατότητα ανασήκωσης του φλοιού του δέντρου κατά τον εμβολιασμό. 

Τα εμβόλια πρέπει να προέρχονται από υγιή δέντρα που δεν έχουν προσβληθεί από έντομα και ασθένειες και να διαθέτουν καλά ανεπτυγμένους οφθαλμούς. Ο εμβολιασμός είναι μία πολύ χρήσιμη πρακτική, καθώς μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε νέα δέντρα με ποικιλίες που παρουσιάζουν δυσκολίες στον πολλαπλασιασμό με την μέθοδο των μοσχευμάτων.

Τι εργαλεία χρειαζόμαστε για το μπόλιασμα;

Η διαδικασία του εμβολιασμού απαιτεί μεγάλη ακρίβεια για να έχουμε επιτυχία, για το λόγο αυτό χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία. Για το μπόλιασμα με ενοφθαλμισμό χρησιμοποιούμε εμβολιαστήρια (ειδικά μαχαίρια για εμβολιασμό) με καμπυλωτή μύτη, ενώ στο άλλο άκρο τους είναι μια μικρή μύτη που χρησιμοποιείται για την ανασήκωση του φλοιού. Για τον εμβολιασμό με εγκεντρισμό, χρειαζόμαστε εμβολιαστήρι με πολύ κοφτερή ευθεία λεπίδα, αρκετά ανθεκτική στο συνεχές ακόνισμα. 

Στη συνέχεια, για το δέσιμο των εμβολίων, ανάλογα τον τύπο του εμβολιασμού, χρειαζόμαστε τη ράφια, το ειδικό χορτάρι δεσίματος, πλαστική ταινία που χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι ή διάφανη πλαστική ταινία που αποσυντίθεται μετά από λίγες εβδομάδες, καθώς και πάστα (μαστίχα) εμβολιασμού για την κάλυψη και επούλωση των πληγών.

Πάμε να δούμε σε βίντεο αναλυτικά πως γίνεται ;




RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,146FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments