Τι είναι η κομποστοποίηση;
O όρος ”κομποστοποίηση” προέρχεται από την αγγλική λέξη κομπόστ (compost), το φυτικό λίπασμα δηλαδή, που παράγεται από την αποσύνθεση των οργανικών-βιοαποικοδομήσιμων υλικών. Τα οργανικά απόβλητα κάτω από ελεγχόμενες αερόβιες συνθήκες, μετατρέπονται σε ένα πλούσιο οργανικό μείγμα που λειτουργεί ως εδαφοβελτιωτικό και λίπασμα.
Σκοπός της κομποστοποίησης είναι η ορθολογική διαχείριση των στερεών υπολειμμάτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη.
- Το κομπόστ είναι βελτιωτικό εδάφους, που έχει προκύψει από ελεγχόμενη αερόβια αποσύνθεση οργανικών υλικών, είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κατάλληλο για την ανάπτυξη φυτών.
- Έχει σκούρο καφέ χρώμα, είναι εύθρυπτο και χαλαρό, έχει γήινη μυρωδιά.
- Μείγμα υπολειμμάτων
- Μικροοργανισμοί (μύκητες, βακτήρια)
- Αερισμός
- Υγρασία
- Κατάλληλη θερμοκρασία
- Ως προς τις φυσικές ιδιότητες του εδάφους, βελτιώνει τη δομή και μειώνει την πυκνότητά του, καταπολεμά τη διάβρωση και αυξάνει την ικανότητα κατακράτησης νερού.
- Ως προς τις χημικές ιδιότητες του εδάφους, σταθεροποιεί το pH και βελτιώνει την κατακράτηση θρεπτικών στοιχείων μέσω της αύξησης της ικανότητας ανταλλαγής κατιόντων.
- Ως προς τις βιολογικές ιδιότητες του εδάφους, παρέχει θρεπτικό οργανικό υλικό και καταπολεμά τις αρρώστιες των φυτών.
Σκοπός της κομποστοποίησης είναι η ορθολογική διαχείριση των στερεών υπολειμμάτων με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη |
Χρησιμοποιούνται είτε χειροποίητοι είτε έτοιμοι κάδοι του εμπορίου. Το υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένοι μπορεί να είναι ξύλο, πλαστικό ή μέταλλο. Η ιδανική χωρητικότητα του κάδου είναι γύρω στο 1m3.
- Πράσινα (πηγή αζώτου): υπολείμματα κήπου, γκαζόν, κλαδέματα, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, οικιακά φυτά, φύλλα, απορρίμματα κουζίνας (π.χ. τσόφλια αυγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ), υπολείμματα από αφεψήματα, φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά, κοπριά (από πουλερικά, αγελάδες, κότες, κουνέλια), καθώς και ξεπλυμένα από άλατα με νερό φύκια.
- Καφέ (πηγή άνθρακα): φυτικά υπολείμματα καλλιεργειών (άχυρο, καλαμιές), υπολείμματα ξύλου (φλοιοί κορμών, πριονίδια, κλαδέματα), ξερή χλόη, χαρτί κουζίνας.
- Κόκκαλα,
- απορρίμματα σκύλων/γάτων,
- έλαια και λίπη,
- υπολείμματα από κρέατα και ψάρια,
- γαλακτοκομικά,
- σπόροι ζιζανίων,
- ψωμί – ζυμαρικά,
- υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.
- Βελτίωση της δομής του εδάφους
- Αύξηση ωφέλιμων μικροοργανισμών στο έδαφος
- Αποφυγή αγοράς ανόργανων λιπασμάτων
- Μείωση ποσότητας αποβλήτων του κάθε δήμου που στέλνεται στο ΧΥΤΑ προς υγειονομική ταφή
- Περιορισμός ρύπανσης του εδάφους
- Χαμηλό κόστος εφαρμογής