Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΚινείται σε καλύτερους ρυθμούς η αγορά του αμυγδάλου

Κινείται σε καλύτερους ρυθμούς η αγορά του αμυγδάλου

 

Με Σαρακοστή-τουρισμό έρχεται άνοδος στο αμύγδαλο, μεγάλη ώθηση από βούτυρο-έλαιο

Ήδη, άρχισε να κινείται σε καλύτερους ρυθμούς η αγορά του αμυγδάλου.

«Από εκεί που το περασμένο διάστημα το τηλέφωνο δεν χτυπούσε με την… καμία, έχει αρχίσει το ενδιαφέρον για το προϊόν». Μ’ αυτή τη φράση αποτυπώνει παράγοντας του χώρου την κατάσταση στο αμύγδαλο, ένα προϊόν, που δέχτηκε μεγάλες πιέσεις φέτος στην τιμή του, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να ζητούν και ενισχύσεις από το κράτος για απώλεια εισοδήματος.

«Την τιμή που καθορίσαμε στην αρχή της σεζόν, αυτή ισχύει και σήμερα. Στις Φυρανιές είναι στα 6,5 ευρώ, συν ΦΠΑ την ψίχα και 5,5 ευρώ συν ΦΠΑ τις Marta και Antoneta. Βέβαια, από ποσότητες, έχουμε πλέον μόνο Φυρανιές, καθώς στις Marta και Antoneta έχει φύγει το προϊόν. Σε γενικές γραμμές οι τιμές παραγωγού είναι μέτριες φέτος στη χώρα μας και γενικά δεν υπάρχει απόκλιση, σε σχέση με 1-2 μήνες πριν. Ζήτηση υπάρχει πάντως και μας τηλεφωνούν συνέχεια για το προϊόν μας. Ως συνεταιρισμός αναμένουμε το άνοιγμα του Αναπτυξιακού, για να κάνουμε γραμμή επεξεργασίας αμυγδάλου. Σε κάθε περίπτωση, είτε δηλαδή ανοίξει το πρόγραμμα, είτε όχι, εμείς το φθινόπωρο θα έχουμε την εν λόγω γραμμή», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμυγδάλων και Ξηρών Καρπών Λαμίας, κ. Θύμιος Κασούμης. Όσον αφορά στις καλλιεργητικές φροντίδες, ο ίδιος μας λέει πως τώρα οι περισσότεροι παραγωγοί κλαδεύουν, ενώ πριν είχαν κάνει εφαρμογές βασικής λίπανσης. Σε λίγο, προσθέτει, ξεκινάνε τα βλαστάρια και κάποιοι, όπου παρίσταται ανάγκη με βάση και τις αναλύσεις, θα ρίξουν θειική αμμωνία, αλλά και διαφυλλικά.

Ο κ. Μόσχος Τσομπανάκης από την εταιρεία Pella Almonds που διαθέτει και σπαστήρα ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ο Φεβρουάριος ήταν κακός μήνας για τις πωλήσεις, όπως στα περισσότερα προϊόντα. Όμως τώρα σιγά-σιγά υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά για το απόθεμα αμυγδάλου και εκτιμώ πως η ζήτηση και οι τιμές θα ανεβούν το επόμενο διάστημα. Σε αυτό θα συνδράμει η γιορτή των Απόκρεων και η κατανάλωση νηστήσιμων γλυκών, αλλά και μετέπειτα από το Πάσχα ουσιαστικά και μετά το τουριστικό ρεύμα. Κινητικότητα ιδιαίτερη υπάρχει στην αγορά και για το βούτυρο από αμύγδαλο, κάτι που θεωρώ, πως μεσομακροπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα ανεβάσει ακόμα περισσότερο το προϊόν μας. Ακούμε ότι πολύς κόσμος ειδικά για τη διατροφή των παιδιών αντικαθιστά το κοινό βούτυρο με το βούτυρο από αμύγδαλο. Αυτό μας ευνοεί. Από τη νέα χρονιά νομίζω θα πάνε καλύτερα τα πράγματα γιατί και οι παραγωγοί έχουν πλέον μαζέψει εμπειρία. Πολύς κόσμος μπήκε στην καλλιέργεια από άλλους χώρους, με αποτέλεσμα τώρα να μαθαίνει. Τέλος, όσον αφορά στις τιμές, οι τάσεις είναι ανοδικές και η ψίχα στη Φυρανιά και τα Tuono είναι από 6,5 ευρώ κι άνω πλέον».

Νέα κανάλια διανομής, άνευ μεσαζόντων

Τα Αμύγδαλα Σερρών είναι μια σύγχρονη γεωργική εκμετάλλευση, που έχει αναπτύξει ειδικά τον τελευταίο χρόνο, μια σημαντική δραστηριότητα, βρίσκοντας νέα κανάλια διανομής του προϊόντος και διαύλους επικοινωνίας με τον τελικό καταναλωτή. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο, ο ιδιοκτήτης της, κ. Γιάννης: «καλλιεργούμε στο νομό Σερρών 25 στρέμματα με Τέξας και Φυρανιές. Έχουμε επιλέξει να μην δίνουμε ούτε κιλό στο χονδρεμπόριο και έχουμε αναλάβει να πουλάμε στη λιανική μόνο, κάνοντας μόνοι μας τη διάθεση. Σε αυτό μας έχουν βοηθήσει πολύ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μας έχουν μάθει σε διάφορα μέρη, γι’ αυτό και αγοράζουν τα προϊόντα μας. Εκτός από ψίχα αμύγδαλο στην τιμή των 9 ευρώ, δίνουμε αλεύρι με 10 ευρώ το κιλό. Στο αλεύρι οι απαιτήσεις είναι μεγάλες για να έχουμε το τελικό προϊόν. Δίνουμε επίσης και αμυγδαλέλαιο. Το προϊόν έχει ζήτηση και το βγάζουμε σε συνεργασία με ειδική μονάδα επεξεργασίας και εκχύλισης. Τα 100 ml τιμώνται 9 ευρώ. Από 30 κιλά αμύγδαλο, βγήκαν φέτος 9 κιλά έλαιο, άρα μιλάμε για μια απόδοση κοντά στο 30%. Τεράστια εξάλλου είναι η ζήτηση για το βούτυρο αμυγδάλου, που το μαθαίνει τώρα ο κόσμος και το ζητάει πολύ. Η τιμή εδώ είναι στα 500 γραμμάρια 8 ευρώ και με προσθήκη κουβερτούρας στα 9 ευρώ η ίδια ποσότητα».

Πηγήwww.agrotypos.gr     Μπίκας Αλέξανδρος
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments