Μικρότερη προσφορά και υψηλότερη τιµή για τα περισσότερα θερµοκηπιακά κηπευτικά δηµιουργούν οι συνθήκες πραγµατικού χειµώνα που επικρατούν το τελευταίο 20ήµερο στα παραγωγικά κέντρα της Νότιας Ελλάδας.
Τα αγγούρια πλέον φεύγουν από τα κρητικά δηµοπρατήρια σε τιµές πάνω από 2 ευρώ το κιλό, όταν πριν από δύο εβδοµάδες η µέση τιµή για εξαγωγή δεν ξεπερνούσε το 1,20 µε 1,30 ευρώ το κιλό. Αντίστοιχα και άλλα προϊόντα όπως οι µελιτζάνες φεύγουν ακριβότερα, αν και µε µεγάλη διακύµανση τιµών από περιοχή σε περιοχή. Στη ντοµάτα τα πράγµατα είναι κάπως διαφορετικά, όπως εξηγεί στην εφηµερίδα Agrenda ο Νίκος Τριανταφυλλόπουλος, υπεύθυνος πωλήσεων στον Αγροτικό Συνεταιρισµό Ανατολή, µε τη µέση τιµή να τσιµπάει 10-20 λεπτά, όµως να βρίσκεται κολληµένη σε επίπεδα κάτω του 1 ευρώ το κιλό, όταν άλλες χρονιές µε παρόµοιες κρύες καιρικές συνθήκες και υποπαραγωγή ο αγρότης καρπωνόταν τιµή από 1,50 έως 1,80 ευρώ το κιλό.
Σε αντίθεση µε άλλα κηπευτικά, η ντοµάτα δεν έχει υψηλή διατηρησιµότητα, µε αποτέλεσµα µόνο ένα 20% της παραγωγής να φεύγει κυρίως σε γειτονικές Βαλκανικές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Ρουµανία, όπου το εκεί εµπόριο δεν είναι διατεθειµένο να προσφέρει υψηλότερες τιµές. Παραδοσιακά, µε τα κρύα να υποχωρούν, την παραγωγή να µεγιστοποιείται Μάρτιο και Απρίλιο και τη ζήτηση να κορυφώνεται ενόψει Πάσχα, η τιµή της θερµοκηπιακής ντοµάτας παίρνει την ανιούσα και ξεπερνάει το 1,50 ευρώ το κιλό, όµως φέτος οι παραγωγοί είναι ανήσυχοι λόγω της εγχώριας υποκατανάλωσης.
Αναγκαία τα μέτρα για αύξηση κατανάλωσης
«Μόνο το 30% της τιµής στο ράφι καταλήγει στον παραγωγό» εξηγεί στην Agrenda ο παραγωγός και πρόεδρος του ΑΣ Φιλιατρών «Η Τριφυλία», Γιώργος Αλεξανδρόπουλος. Η υποκατανάλωση στην Ελλάδα λόγω µείωσης της αγοραστικής δύναµης του καταναλωτή έχει άµεσο αντίχτυπο στους παραγωγούς θερµοκηπιακής ντοµάτας, οι οποίοι βασίζονται στην εγχώρια αγορά κατά 80% για το εισόδηµά τους.
«Σε κηπευτικά µε εξαγωγική κατεύθυνση δεν υπάρχει πρόβληµα, όµως στην περίπτωση της ντοµάτας, όπου το κόστος καλλιέργειας σε ορισµένες περιπτώσεις φτάνει τα 8.000 µε 9.000 ευρώ το στρέµµα, αν ο παραγωγός δεν πιάσει 65-70 λεπτά το κιλό στη ντοµάτα µπαίνει και µέσα», θα τονίσει ο Γιώργος Αλεξανδρόπουλος. Αυτό που συζητούν µεταξύ τους οι παραγωγοί είναι πως χρειάζεται ίσως µία πρωτοβουλία για µείωση της τιµής στα κανάλια λιανικής σε βασικούς κωδικούς οπωροκηπευτικών, κάτι σαν «καλάθι του παραγωγού», ώστε να αυξηθεί η εγχώρια κατανάλωση.
Επίπεδα έως και 2,5 ευρώ για το αγγούρι
Κάθε µέρα και ένα ρεκόρ µπορεί να σπάει η τιµή στο θερµοκηπιακό αγγούρι, αφού οι δυσκολίες στις µετακινήσεις των προϊόντων λόγω κακοκαιρίας και η απεργία των ναυτεργατών δηµιουργούν συνθήκες εξαιρετικά υψηλής ζήτησης κάποιες µέρες όταν και διατίθεται πολύ λίγο προϊόν, µε τις τιµές να αγγίζουν ακόµη και τα 2,5 ευρώ το κιλό για την α’ ποιότητα. Άλλωστε, το εµπόριο έχει συγκεκριµένες δεσµεύσεις για παραδιδόµενες ποσότητες στις αλυσίδες λιανικής της Ευρώπης και πιέζεται, οπότε οι συνθήκες υποπροσφοράς λόγω κρύου δηµιουργούν τις τέλειες συνθήκες για πολύ υψηλές τιµές, έως ότου αλλάξει το καιρικό σκηνικό και αυξηθεί έπειτα η παραγωγή. Να σηµειωθεί ότι οι τιµές και σε άλλα παραγωγικά κέντρα της Ευρώπης (όπως η Αλµερία στην Ισπανία) είναι εξίσου υψηλές και το εµπόριο δεν µπορεί να βρει αλλού προϊόν. Οι εξαγωγές αγγουριών φέτος (1/9/22-3/2/23) συνεχίζουν µε ρυθµούς ρεκόρ και ανέρχονται σε 34.850 τόνους έναντι 24.235 την προηγούµενη εµπορική περίοδο καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο 43,8%.
Πηγή www.agronews.gr