Θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε ως το
φυτοπροστατευτικό προϊόν της κρίσης. Οι λόγοι
είναι ότι κατασκευάζεται εύκολα και φθηνά, έχει
ευρύ φάσμα δράσης σε ασθένειες που οφείλονται σε
μύκητες, ενώ προσφέρει ακαρεοκτόνο αλλά και
κοκοειδοκτόνο δράση.
Τα συστατικά του θειασβεστίου είναι 3. Νερό,
οξείδιο του ασβεστίου (σβησμένη άσβεστος) και
θειάφι. Ειδικότερα σε ένα καζάνι (150λίτρων)
ρίχνουμε 30 λίτρα νερού έπειτα ρίχνουμε 10 κιλά
ασβέστη και ανακατεύουμε μαζί με θέρμανση μέχρι
να λιώσει. Έπειτα ρίχνουμε στο μείγμα 20 κιλά θειάφι και ανακατεύουμε συνέχεια συμπληρώνοντας
νερό μέχρι τα 100 λίτρα. Στο τέλος αφήνουμε το μείγμα να βράσει για 45 λεπτά, ενώ το χρώμα θα γίνει
σοκολατί. Η μυρωδιά του μείγματος είναι ιδιαίτερα έντονη και άσχημη.
Το πολυθειούχο ασβέστιο μας
συγκέντρωση 29% βάρος κατ όγκο (31 Baume).
Το θειάφι χρησιμοποιόταν σαν μυκητοκτόνο και στην αρχαιότητα. Το θειασβέστιο είναι μια πιο τοξική
μορφή. Οι εφαρμογές του θειασβεστίου μπορούν να γίνουν σε πλήθος καλλιεργειών. Ειδικότερα όμως
στην δενδροκαλλιέργεια τα αποτελέσματα είναι πολύ εντυπωσιακά ενώ μπορεί εν μέρει να
αντικαταστήσει τον πολύ πιο ρυπογόνο χαλκό. Η συγκέντρωση του ψεκαστικού υγρού είναι ένας πολύ
σημαντικός παράγων για την επιτυχία του ψεκασμού. Το καλοκαίρι μπορούν να γίνονται εφαρμογές
θειασβεστίου μέχρι και την συγκομιδή διότι είναι ακίνδυνο. Πρέπει όμως η δοσολογία να είναι κάτω
από 8 κιλά θειασβέστιο σε 1 τόνο νερό γιατί θα λεκιαστούν οι καρποί και υπάρχει κίνδυνος
φυτοτοξικότητας. Το χειμώνα όμως η συγκέντρωση του ψεκαστικού υγρού είναι 3 φορές μεγαλύτερη
δηλαδή 25 κιλά στον τόνο νερού και καλό λούσιμο των δένδρων.
Μπορούμε να κάνουμε 3-4 ψεκασμούς το καλοκαίρι και άλλους τόσους το χειμώνα. Οι επιστήμονες της
Agro-help.com πιστεύουν ότι το θειασβέστιο δέν μπορεί να αντικαταστήσει τα σύγχρονα μυκητοκτόνα
και ακαρεοκτόνα, ωστόσο η προσωπική μας εμπειρία έχει δείξει ότι το θειασβέστιο είναι ιδιαίτερα
ικανό, ενώ τα αποτελέσματα είναι εμφανή μετά τον τρίτο ψεκασμό. Προσοχή, δεν ψεκάζουμε σε
περιόδους ανθοφορίας, σε υψηλές θερμοκρασίες άνω των 25 βαθμών κελσίου και σε καρπούς που
μπορεί να λεκιάσουν
Το άρθρο που μόλις διαβάσετε είναι πληροφορικά και δεν ευθυνόμαστε για πιθανές επιπτώσεις από τη
κακή χρήση του θειασβεστίου. Ωστόσο, αν θέλετε παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε
μαζί μας.
Πηγή www.agro-help.gr