Friday, October 11, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαΖημιά άνω του 30% σε ελιές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας

Ζημιά άνω του 30% σε ελιές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας


 

Οι ελιές που προσβάλλονται από γλοιοσπόριο πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής.

Σημαντική απώλεια στη φετινή ελαιοσυγκομιδή προκάλεσαν οι προσβολές από γλοιοσπόριο σε ελιές της Μεσσηνίας και της Λακωνίας, με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για ζημιά άνω του 30%.

Το μέγεθος της ζημιάς που προκάλεσαν οι προσβολές από γλοιοσπόριο αναδείχτηκε κατά την ολοκλήρωση των ενδεικτικών αυτοψιών σε ελαιώνες και ελαιοτριβεία των δύο περιφερειακών ενοτήτων.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε η προσβολή των ελαιώνων από το γλοιοσπόριο, η οποία προκλήθηκε λόγω και των ιδιαίτερα ευνοϊκών συνθηκών που επικράτησαν (αυξημένες θερμοκρασίες και υψηλά επίπεδα υγρασίας). Το γεγονός αυτό έπληξε τους παραγωγούς των περιοχών Μεσσηνίας και Λακωνίας, με άμεση συνέπεια την ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων.

Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό ελαιόλαδο χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.

Έτσι, μειώθηκε το εισόδημα του αγροτικού πληθυσμού και με δεδομένο ότι η πρώτη εκτίμηση των απωλειών δείχνει ποσοστό ζημιάς άνω του 30% με τοπικές διαφοροποιήσεις, καθίσταται αναγκαίο να δρομολογηθούν οι ενέργειες για την διεκδίκηση της οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων, όπως άλλωστε επισήμανε ο  ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς, Δευτερογενούς Τομέα και θεμάτων αναπτυξιακών νόμων Στάθης Αναστασόπουλος κατά την διάρκεια σύσκεψης τονίζοντας ότι θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν από πλευράς περιφέρειας για την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών.

Να σημειωθεί ότι το γλοιοσπόριο ή παστέλλα οφείλεται στο μύκητα Gloeosporium olivarum. Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.

Επιβάλλεται οπωσδήποτε η συλλογή-απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,263FansLike
1,331FollowersFollow

Recent Comments