Αισιοδοξία επικρατεί στα μεγάλα ελαιοπαραγωγικά κέντρα της χώρας, με τις τιμές να καταγράφουν ανοδικές τάσεις, την Κρήτη και την Καλαμάτα να έχουν συγκομίσει ήδη το 1/3 του καρπού και τη Φθιώτιδα να στρέφει τις επιτραπέζιες ελιές στην ελαιοποίηση. Το σημερινό ρεπορτάζ, ωστόσο, καταγράφει αρνητική εικόνα στη Λέσβο και στην ορεινή Κορινθία.
«Κορυφαίο το κρητικό ελαιόλαδο»
Οι τιμές και η ποιότητα του ελαιόλαδου φέτος στην Κρήτη φαίνεται να έχουν κινητοποιήσει αρκετό κόσμο -που προηγουμένως απείχε- να ασχοληθεί με τις δραστηριότητες της αγροτικής περιοχής, σύμφωνα με τον Πρίαμο Ιερωνυμάκη, πρόεδρο της Ένωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. «Το θέμα των εργατών γης έφερε και ένα καλό. Για πρώτη φορά σηκώθηκε όλη η οικογένεια, άνθρωποι που δεν είχαν πάει ποτέ να μαζέψουν ελιές και μπήκαν στους ελαιώνες». Κατά συνέπεια, έχει συγκεντρωθεί πάνω από το 30% παραγωγής, με τις αποδόσεις να είναι καλές.
Ειδικότερα, 3,5-5,5 κιλά καρπών αποδίδουν 1 κιλό λάδι «ανάλογα το έδαφος, την καλλιέργεια και τη φροντίδα της», όπως επισημαίνει ο κ. Ιερωνυμάκης. Επίσης, με τις οξύτητες να κυμαίνονται από 0,3 έως 0,5, η ποιότητα είναι εξίσου καλή: «Αυτό καθιστά τα περισσότερα ελαιόλαδα έξτρα και έξτρα-έξτρα παρθένα, που σημαίνει ότι είναι το κορυφαίο ελαιόλαδο που τυποποιείται στην Ελλάδα, σύμφωνα με τις οδηγίες. Τα αρώματα και η γεύση που παράγονται αυτήν τη στιγμή στο νησί δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο».
Όπως είναι φυσικό, αυτό αποτυπώνεται και στην αγορά, με την Ισπανία και την Ιταλία να έχουν ήδη εμφανιστεί στην Κρήτη, όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο σχετικό ρεπορτάζ της «ΥΧ».
Ερωτώμενος για το πώς έχουν διαμορφωθεί οι τιμές, ο πρόεδρος αναφέρει πως κυμαίνονται στα 4,40-4,70 ευρώ/κιλό, ενώ παρουσιάζουν και ανοδικές τάσεις. Εν κατακλείδι, «σημαντικό φέτος είναι ότι η ποιότητα είναι πολύ καλή, όπως και η τιμή, αλλά και η παραγωγή είναι πολύ μεγάλη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια».
Κοντεύει τα 5 ευρώ στην Καλαμάτα
Συγκρατημένα αισιόδοξη είναι η εικόνα που φτάνει από την εξέλιξη της καλαματιανής ελαιοπαραγωγής, δια στόματος του Γιάννη Πάζιου, γενικού διευθυντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας». Ειδικότερα, όπως τονίζει, «αυτήν τη στιγμή έχει μπει για τα καλά όλος ο νομός στη συγκομιδή. Μέχρι τώρα εκτιμάται ότι έχει συλλεχθεί το 35%. Σε επίπεδο ποσοτήτων, θα ακουμπήσουμε σίγουρα τους 60.000 τόνους, αυτή είναι η επικαιροποιημένη εκτίμηση που έχουμε».
Ωστόσο, οι προβλέψεις θα μπορούσαν να κάνουν λόγο για 70.000 τόνους, αλλά είναι συγκρατημένες, λόγω ζητημάτων που είχαν προκύψει με την ανομβρία.
Αναφορικά με τις τιμές, ο κ. Πάζιος λέει πως έχουν αυξηθεί, ενώ υφίστανται και ανοδικές τάσεις που ίσως οδηγήσουν και στο ρεκόρ των 5 ευρώ. «Το έξτρα παρθένο κυμαίνεται στα 4,70 ευρώ/κιλό, 4,80 το ΠΟΠ και 5,50-5,70 το βιολογικό. Ενδεχομένως να πάει και 5 ευρώ το λάδι την επόμενη εβδομάδα εδώ στην περιοχή. Έχει ανοδικές τάσεις, υπάρχει μεγάλη ζήτηση, γίνονται συνεχώς πράξεις, φεύγει συνεχώς το προϊόν και για αυτό έχει ανέβει και η τιμή του, σε σχέση με τα 4,40-4,60 ευρώ/κιλό που κυμαινόταν», επισημαίνει ο γενικός διευθυντής.
Μόνη εναλλακτική η ελαιοποίηση για τη Φθιώτιδα
Φέτος, η ελαιοποίηση φαίνεται πως ήταν μονόδρομος για τους ελαιοπαραγωγούς από τη Φθιώτιδα, την περιοχή όπου παράγεται το 45% της ελληνικής επιτραπέζιας ελιάς. Συγκεκριμένα, οι χαμηλές τιμές παραγωγού για την ελιά, από τη μία και οι υψηλές τιμές για το ελαιόλαδο, από την άλλη, οδήγησαν το 90% της πράσινης ελιάς να πάει για λάδι, σύμφωνα με τον Γιώργο Μαντζαβίνο, πρόεδρο της Nutria ΑΕ.
Κατά συνέπεια, όπως λέει και ο ίδιος, για τη φετινή χρονιά «υπολογίζουμε ότι θα είμαστε 10 φορές πιο πάνω, αλλά δεν έχουμε ακόμα ακριβή στοιχεία. Δηλαδή υπάρχει πιθανότητα να δούμε τη Φθιώτιδα να πιάνει 8.000-10.000 τόνους λάδι. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 4,30-4,50 ευρώ/κιλό».Παρ’ όλα αυτά, το γεγονός πως η περιοχή παράγει κυρίως επιτραπέζια ελιά δεν μπορεί να οδηγήσει σε υψηλές αποδόσεις. «Βρισκόμαστε στα 6 με 7 προς 1, επειδή είναι βρώσιμες. Βέβαια, σε κάποιες λαδιοπεριοχές, όπως είναι η περιοχή της Μαλεσίνας, είναι και χαμηλότερες οι αποδόσεις, πάμε στα 4 με 4,5-1». Την ίδια στιγμή, κατά τον κ. Μαντζαβίνο, παρατηρείται καλή ποιότητα, με οξύτητες που δεν ξεπερνούν το 0,4, χάρη στους υγιείς καρπούς.
Σοβαρό πλήγμα στην ελαιοπαραγωγή της Λέσβου
Η εικόνα που δίνει ο Χρήστος Κουτλής, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ακρασίου Λέσβου, εξακολουθεί να είναι αρνητική, καθώς φαίνεται πως η ανομβρία και η προσβολή από δάκο έχουν πλήξει αδιόρθωτα την ελαιοπαραγωγή στο νησί του Αιγαίου.
«Οι ελιές δεν έχουν μεγαλώσει σε μέγεθος, σε πολλά μέρη είναι σε μέγεθος ρεβιθιού, εντελώς στεγνές και ζαρωμένες. Αποτέλεσμα είναι φέτος για πρώτη χρονιά να βγάζουμε αυξημένες οξύτητες, δηλαδή, παρθένα λάδια, που δεν είχαμε καμία άλλη προγενέστερη χρονιά. Έβρεξε πριν από τέσσερις περίπου μέρες για πρώτη φορά από την περυσινή άνοιξη. Τώρα, πιστεύουμε ότι εφόσον είναι καλές οι καιρικές συνθήκες, θα αρχίσει να βελτιώνεται και η ποιότητα του λαδιού, δηλαδή τα παρθένα να μας οδηγήσουν και σε έξτρα παρθένα».
Παρ’ όλα αυτά, σχετικά με τις αποδόσεις, ο κ. Κουτλής τονίζει πως «λόγω στεγνότητας του καρπού, είναι σε ικανοποιητικό βαθμό. Δηλαδή στα 600 κιλά ελιές κατά μέσον όρο φέτος μπορεί να έχουμε 130 κιλά λάδι. Ωστόσο, οι οξύτητες, που παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής του λαδιού, δυστυχώς είναι υψηλές».
Σχετικά με τις τιμές, ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ανέφερε πως «στο Πλωμάρι τα 3/10 αγοράζονται στα 4,70 ευρώ και ο τιμοκατάλογος στο νησί είναι στα 4,35». Τέλος, να αναφερθεί πως μέχρι τώρα στη Λέσβο έχει συγκομιστεί μόλις το 10%-15% της παραγωγής, κατά τον κ. Κουτλή.