Friday, September 20, 2024
HomeδιάφοραΤυριά ΠΟΠ με εισαγόμενο γάλα Βουλγαρίας;

Τυριά ΠΟΠ με εισαγόμενο γάλα Βουλγαρίας;

 

Με την Κρήτη να έχει σχεδόν … ”στεγνώσει” από γάλα, αφού οι κτηνοτρόφοι δεν παράγουν πια τις ποσότητες που έβγαζαν σε προηγούμενα χρόνια, οι κομπίνες με τις ελληνοποιήσεις στο αιγοπρόβειο γάλα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές του ντόπιου γάλακτος, “καλά κρατούν” και μόνο μέσα από την ψηφιοποίηση της διακίνησής του μπορεί η Ελλάδα να πατάξει αυτό το λυπηρό φαινόμενο. Την άποψη αυτή υποστηρίζουν σε επιστολή- ”φωτιά” οι κορυφαίες κτηνοτροφικές οργανώσεις της χώρας!

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (όπου μετέχει και η Κρήτη), έχει πολλές φορές καταγγείλει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι γίνονται αθρόες εισαγωγές γάλακτος. Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο, μόνο σε δύο χρόνια, δηλαδή το 2016 και το 2017, τα κυκλώματα που δρουν στον χώρο του γάλακτος έφεραν από άλλες χώρες γύρω στους 100.000 τόνους πρόβειου γάλακτος με τιμές από 70 έως 75 λεπτά, παραδοτέο στα τυροκομεία. «Έχουμε και στοιχεία που δείχνουν ότι εισάγεται παράνομα λευκό τυρί από τη Βουλγαρία με τιμές χονδρικής στα 2 ευρώ το κιλό, το οποίο πωλείται στη συνέχεια ως φέτα»!

Οι καταγγελίες αυτές του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, είχαν φέρει αποτέλεσμα, κι έτσι τα τελευταία χρόνια πάρθηκαν κάποια μέτρα και οι τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα άρχισαν να ανεβαίνουν, τόσο στην Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σήμερα όμως η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη, με την αγορά της Κρήτης – και μάλιστα ενόψει Χριστουγέννων – να εμφανίζει μεγάλες ελλείψεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα. Οι εκπρόσωποι του κτηνοτροφικού κόσμου της Κρήτης καλούν την κυβέρνηση, από τη μια, να στηρίξει τον κλάδο με ουσιαστικές ενισχύσεις τώρα που ξεκινάει πάλι η γαλακτοπαραγωγική περίοδος και, από την άλλη, όλοι ”κρούουν τον κώδωνα” του κινδύνου για τον ορατό κίνδυνο των ελληνοποιήσεων στο γάλα και στα τυροκομικά προϊόντα.

Οι εισαγωγές του 2021

Είναι επίσης πολύ χαρακτηριστικά τα στοιχεία για την αύξηση των εισαγωγών αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος και τη μείωση της εγχώριας παραγωγής για το 2021, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΟ ”Δήμητρα”, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή σε απάντηση σχετικής ερώτησης. Πέρυσι εισήχθησαν στην Ελλάδα μόνο από τις χώρες της Ε.Ε. συνολικά πάνω από 27.800 τόνοι νωπού αγελαδινού γάλακτος, σε σχέση με 24.600 τόνους το 2020. Κατά 10.000 τόνους αυξήθηκαν σε έναν χρόνο και οι εισαγωγές συμπυκνωμένου αγελαδινού γάλακτος προέλευσης Ε.Ε. Αυξητική επίσης είναι και η τάση των παραγώγων γάλακτος. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση καταγράφεται στο πρόβειο γάλα. Σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, η αύξηση των εισαγωγών γάλακτος του 2021 οφείλεται κυρίως στις πιέσεις που δέχεται η εγχώρια παραγωγή, η οποία από τον Ιανουάριο βρισκόταν σε κάθετη πτώση λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού των κοπαδιών ένεκα της αύξησης του κόστους των συντελεστών παραγωγής!

Η επιστολή – ”φωτιά” των κτηνοτρόφων

Είναι χαρακτηριστική η επιστολή – ”φωτιά” του ΣΕΚ (όπου η Κρήτη εκπροσωπείται στη διοίκηση), αλλά και της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), του Συντονιστικού Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής.

Η επιστολή αναφέρει: «Οι κτηνοτροφικές οργανώσεις που συνυπογράφουμε την επιστολή αυτή, έχοντας την ευθύνη της εκπροσώπησης των κτηνοτρόφων της χώρας, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στα τρία παρακάτω σημαντικά θέματα, που ταλαιπωρούν την ελληνική κτηνοτροφία εδώ και αρκετά χρόνια:

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις εισαγωγών γάλακτος, που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της συνολικής κατανάλωσης, αποτελούν μεγάλη πληγή για τον κλάδο μας, αφού πολλές φορές αποδεδειγμένα χρησιμοποιούνται για τη νοθεία ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων της πατρίδας μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι, εάν δεν περιοριστούν οι ελληνοποιήσεις και οι νοθεύσεις, διακινδυνεύουμε το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η έλλειψη ψηφιοποίησης δημιουργεί συνθήκες χειραγώγησης των αδύναμων μερών της αλυσίδας, δηλαδή των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Η αναγκαιότητα για τακτική πληκτρολόγηση/ενημέρωση του ”ΑΡΤΕΜΙΣ”, για τη συμφωνία ισοζυγίων κάθε παραγωγού, προβληματίζει και επιβαρύνει τα μέλη μας. Ο ΕΛΓΟ “Δήμητρα” είναι ενήμερος για τα ανωτέρω προβλήματα του κλάδου μας και έχει υλοποιήσει το “ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK”, που δούλευε πιλοτικά με απόλυτη επιτυχία στη Θεσσαλία για δύο χρόνια, μέχρι που το σταματήσατε. Το ”ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK” έχει αποδείξει ότι μπορεί να βελτιώσει τις συνθήκες και να συμβάλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων, αλλά και να βελτιωθεί όπου στην εφαρμογή του διαπιστώνονται ατέλειες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εξάπλωσης του συστήματος, για να επωφεληθεί η ελληνική κτηνοτροφία.

Από το 2021 έχουμε ακούσει επανειλημμένως από τον πρώην υπουργό, τον πρωθυπουργό και εσάς ότι το σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα ή ήδη εφαρμόζεται, αλλά από όσο ξέρουμε δεν έχει γίνει καμία ενέργεια. Κάτι που προκαλεί την αγανάκτησή μας, ειδικά όταν ο ΕΛΓΟ ”Δήμητρα” είναι διατεθειμένος να καλύψει το κόστος υλοποίησης από το δικό μας παρακράτημα.

Ακολουθούν κάποιες από τις δηλώσεις που έχουμε στο αρχείο μας:

1) 9/9/2021, δηλώσεις Σ. Λιβανού: ”Χτυπάμε την παρανομία και τις ελληνοποιήσεις με το ΑΡΤΕΜΙΣ Plus/II, με την εφαρμογή του οποίου εξοικονομούνται 150 εκατ. ευρώ”.

2) 11/9/2021, παρουσίαση στον πρωθυπουργό του συστήματος ”ΑΡΤΕΜΙΣ Plus/II” (ψηφιοποίησης ισοζυγίων με τεχνολογίες Blockchain) και δήλωση πρωθυπουργού στην 85η ΔΕΘ ότι με το ”ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0” θα εντοπίσουμε ελληνοποιήσεις προϊόντων και θα τιμωρήσουμε τους παραβάτες.

3) 13/5/2022, δήλωσή σας στα γραφεία ΕΛΓΟ Θεσσαλονίκης για το ”ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK”: ”Χρέος μας να διαφυλάξουμε τον πλούτο της χώρας και τον μόχθο των παραγωγών”.

Επίσης γνωρίζουμε ότι το σύστημα το υποστηρίζει και το απαιτεί και η ΕΔΟΦ (5/10/2022, Ι. Βιτάλης: ”Άμεση εφαρμογή της ψηφιακής μεθόδου του Προγράμματος ”ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0” για τον έλεγχο διακίνησης γάλακτος εντός και εκτός Ελλάδος”).

Επομένως, δεν καταλαβαίνουμε τι εμποδίζει την εφαρμογή στο σύνολο της χώρας ενός δοκιμασμένου ελληνικού συστήματος, του οποίου τη λειτουργία υποστηρίζουν όλοι στα λόγια και το οποίο θα δώσει λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κλάδο μας εδώ και πολλά χρόνια;

Αν δεν είναι η έλλειψη πολιτικής βούλησης ή γραφειοκρατική κωλυσιεργία, τότε ποια είναι αυτή η αόρατη δύναμη που εμποδίζει την υλοποίηση των εξαγγελιών της κυβέρνησης;

Εμείς και όλα τα μέλη μας υποστηρίζουμε και απαιτούμε την άμεση εφαρμογή του δοκιμασμένου συστήματος ”ΑΡΤΕΜΙΣ 2.0/AGRITRACK”, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Αποδείξτε επιτέλους με πράξεις τις δημόσιες εξαγγελίες σας! Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας».

Πηγή – neakriti.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments