Friday, September 20, 2024
HomeΔενδροκαλλιεργειαAμύγδαλο | Ξεμένει από προϊόν η εγχώρια αγορά, μειωμένη 44% η παραγωγή...

Aμύγδαλο | Ξεμένει από προϊόν η εγχώρια αγορά, μειωμένη 44% η παραγωγή στην Ισπανία


 

Κατά 44% αναμένεται να συρρικνωθεί η παραγωγή αμυγδάλου στην Ισπανία τη σεζόν 2022-2023, σε σύγκριση με εκείνη του 2021-2022 σύμφωνα με τελευταίες εκτιμήσεις της Union de Uniones

Όπως σημειώνεται, οι καιρικές συνθήκες του περασμένου Απριλίου σε συνδυασμό με τη ξηρασία του καλοκαιριού έχει μειώσει τη παραγωγή κατά 40% σε σύγκριση με το μέσο όρο της περασμένης πενταετίας.

Αν και η τιμή του αμυγδάλου παρουσιάζει αύξηση, όπως σημειώνει η Ένωση, αυτή δεν είναι ικανή να αντισταθμίσει την απώλεια από την χαμηλή παραγωγή. 

Μένει από προιόν η αγορά στην Ελλάδα

Πρώτη ύλη µισοτιµής ψάχνει να βρει το εµπόριο τις τελευταίες εβδοµάδες, µε πολλούς εµπόρους να παζαρεύουν ακόµη και τα 5 ευρώ το κιλό για ποιοτική ψίχα φυρανιάς και το 1,80 µε 2 ευρώ για κόκκαλο, βασιζόµενοι στην ανάγκη για ρευστότητα πολλών µικρών καλλιεργητών. Για ψίχα δε άλλων ποικιλιών όπως η Βάιρο, τη δεδοµένη στιγµή το εµπόριο αρνείται πεισµατικά να δώσει κάτι παραπάνω από 4 ευρώ.  Η κατάσταση αυτή φαίνεται να είναι γενικευµένη και όχι µεµονωµένο περιστατικό, όπως εξηγεί στην Agrenda ο, παραγωγός αµυγδάλου από την Ξάνθη Μίλτος Πατρωνίδης.

Αυτή η συµπεριφορά των εµπόρων προκαλεί σε ένα βαθµό απορία, πέραν της αγανάκτησης στους κύκλους των παραγωγών, για το που θα βρουν πρώτη ύλη βιοµηχανία και δίκτυα λιανικής. «Φέτος έχει ζηµιές και η Τουρκία πέρα από την Ισπανία και τις ΗΠΑ, ενώ είναι γνωστό εδώ στη Βόρεια Ελλάδα πως οι γείτονες δεν δίνουν κόκκαλο σε τιµές κάτω από 3 ευρώ για καµία ποικιλία» σηµειώνει ο Μίλτος Πατρωνίδης. Παρόµοια κατάσταση επικρατεί και στα Τρίκαλα, όπου κανείς δεν είναι διατεθειµένος προς το παρόν να αγοράσει ποιοτική ψίχα για πάνω από 5 – 5,5 ευρώ, εξηγεί η παραγωγός Μαρούλα Μπαλάφα.

Εν τω µεταξύ, ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντιµετώπιση των παραγωγών από µερίδα εµπόρων, οι οποίοι ούτε καν ζητούν δείγµα από την παραγωγή για να τη σπάσουν και να έρθουν έπειτα σε συµφωνία για την τελική τιµή, εφόσον το προϊόν τους καλύπτει. Πολλοί χρησιµοποιούν ασαφή µετεωρολογικά στοιχεία και αναφορές για ζηµιές σε επίπεδο Δήµου από έντυπο και  ηλεκτρονικό τύπο, ώστε να απορρίψουν ολόκληρη την παραγωγή ως προβληµατική, «προσφέροντας» στη συνέχεια χαµηλές τιµές. Η τακτική είναι απλή και δοκιµασµένη. Σε µία χρονιά όπως η φετινή, όπου η εγχώρια παραγωγή είναι ικανοποιητική και έχει όλα τα φόντα να καλύψει την εσωτερική ζήτηση δίχως πολλές εισαγωγές, το εµπόριο πιστεύει πως µπορεί να εξασφαλίσει τις ποσότητες που χρειάζεται αν απλώς περιµένει, στηριζόµενο στην ανάγκη όσων έχουν µικρό κλήρο και µεγάλη έλλειψη ρευστότητας.

Στη παρούσα φάση οι περισσότεροι παραγωγοί αποθηκεύουν προϊόν και περιµένουν την έναρξη της περιόδου των γιορτών, όπου η ζήτηση για αµύγδαλο θα αυξηθεί και οι παραγωγοί θα είναι σε θέση να διεκδικήσουν πολύ καλύτερες τιµές.

Πηγή – agronews.gr

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Most Popular

11,148FansLike
1,288FollowersFollow

Recent Comments